Naczynia żeliwne Lodge Cast Iron

Lodge - garnki, patelnie i naczynia żeliwne prosto z USA. Nieprzywieralna powierzchnia, wytrzymałe na uszkodzenia, można myć w zmywarce. Do smażenia, pieczenia, duszenia i serwowania. Najlepsze z najlepszych!

Rozwiń
Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Cena
od do

Patelnia żeliwna 38 cm Lodge

475,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Wok żeliwny 35 cm Lodge

542,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Płyta żeliwna do pizzy Lodge

368,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Duża patelnia żeliwna 30 cm Lodge

330,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia głęboka z żeliwa 26 cm Lodge

318,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia żeliwna głęboka 30 cm Lodge

470,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Lodge - naczynia żeliwne z USA

South Pittsburg (Tenessee) to miasto położone wzdłuż płaskowyżu Cumberland w górach Appalach. To tutaj osiedlił się Joseph Lodge i jego żona, w 1896 roku otwierając swoją pierwszą odlewnię.

Pierwotnie nazwana The Blacklock Foundry, firma odniosła sukces do maja 1910 roku, kiedy to spłonęła. Zaledwie trzy miesiące później, kilka przecznic na południe, firma odrodziła się jako firma Lodge Manufacturing Company.

Joseph Lodge stworzył dziedzictwo jakości, które rozkwitło w czasie dwóch wojen światowych i Wielkiego Kryzysu, i nadal jest kontynuowane przez jego rodzinę. Zarówno obecny CEO, jak i Prezes są prawnuczkami Josepha Lodge, którzy nadal rozwijają naszą linię produktów i doskonalą metody produkcji. Podczas, gdy wielu godnych konkurentów upadło, zaangażowanie Lodge'a w jakość, technologię i pracowników pomogło mu nie tylko przetrwać, ale i rozkwitnąć.

Nawet w trudnych czasach lat trzydziestych rodzina Lodge znalazła sposoby, aby utrzymać pracowników. Nowości, takie jak żeliwne gnomy ogrodowe i zwierzęta, były produkowane i sprzedawane w celu podtrzymania spalania w piecach i wypłacania wypłat.

Gdy gospodarka odbiła się od dna, Lodge zareagował na rosnący popyt, a w 1950 roku przekształcił swoją odlewnię z operacji ręcznego odlewu do zautomatyzowanego procesu formowania, aby nadążyć za popytem. Doprowadziło to do bezpieczniejszej i bardziej wydajnej produkcji, która w tym czasie była bardzo rzadka.

Kontynuując rozwój technologii i konserwacji, Lodge ponownie zaktualizował swoją odlewnię w 1992 roku. Zastąpienie pieców żeliwnych opalanych węglem, elektro-magnetycznym systemem do topienia indukcyjnego otrzymało nagrodę gubernatora Tennessee za doskonałość w zakresie ograniczania emisji szkodliwych odpadów.

Trwałe i wytrzymałe naczynia z żeliwa odporne na rdzę

Część serii naczyń Lodge, poddawanych jest procedurze olejowania olejem organicznym po czym wygrzewane są wysokiej temperaturze, w ten sposób zmieniana jest struktura molekularna powierzchni naczynia, przez co zyskuje ono odporność na rdzę.

Zalety naczyń żeliwnych

  • naczynia są wytrzymałe na uszkodzenia oraz można je używać przez wiele lat;
  • nie rdzewieją, dzięki opatentowanemy procesowi produkcji (dotyczy oznaczonych serii);
  • mają naturalną warstwę nieprzywieralną - impregnowane są olejem, warstwa ta jest skuteczniejsza z każdym kolejnym użyciem;
  • naturalne materiały - żelazo bez sztucznych i syntetycznych domieszek, olej naturalny;
  • uniwersalne naczynia do pieczenia, smażenia, duszenia, prażenia i serwowania;
  • równomierne rozprowadzanie ciepła;
  • wytwarzane w USA.

Garnki i patelnie żeliwne, które można myć w zmywarce

Dzięki procesowi impregnacji, na powierzchni naczyń tworzy się specjalna powłoka, która zapewnia ochronę przed rdzą. Dzięki temu, w odróżnieniu od naczyń innych marek, naczynia Lodge można myć w zmywarce. Testy wykazały, że nawet po kilkuset cyklach w zmywarce, naczynia nie wykazywały żadnych śladów rdzewienia!

Uwaga: Właściwości antykorozyjne mają niektóre serie naczyń - są odpowiednio oznaczone.

Jak konserwować garnki żeliwne

Jak już pisaliśmy garnki żeliwne Lodge są w przypadku większości kolekcji impregnowane. Jednak pośród szerokiej oferty Lodge (a także innych producentów takich jak np Staub czy Kuchenprofi) może się pojawić żeliwny garnek, który nie został zabezpieczony żadnym impregnatem lub emalią. O takie naczynia należy dbać ze szczególną troską.

Bardzo dużą wagę należy przyłożyć do pierwszego użycia żeliwnych naczyń. Wpierw trzeba je umyć. Wszelkie detergenty są jednak zakazane. Do mycia żeliwnej patelni lub garnka wykorzystujemy jedynie czystą wodę oraz gąbkę. Wysuszone naczynia kuchenne musimy nasmarować jadalnym tłuszczem. Możemy do tego wykorzystać zwykłe masło. Proces natłuszczania naczyń żeliwnych powinniśmy powtarzać co jakiś czas. Tak zakonserwowany żeliwny garnek lub patelnia będą nam służyć przez długi czas.

Z naszego bloga

> Sezonowanie naczyń żeliwnych.

> Typowe problemy dotyczące naczyń żeliwnych.

NEWSLETTER
@