Kompostowniki kuchenne

Kompostowanie, to sposób na zmniejszenie ilości wyrzucanych odpadów, a także na ekologiczne nawożenie własnego, przydomowego lub balkonowego ogródka. Nie potrzebujemy do tego wcale dużej przestrzeni, ani specjalnego miejsca w ogrodzie – kompostownik do kuchni bez trudu zmieści się w szafce pod kuchennym zlewem.

Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Cena
od do

Kompostownik kuchenny – najczęstsze obawy

Tym, co najczęściej powstrzymuje przed zdecydowaniem się na kompostowanie domowych odpadków organicznych, jest obawa przed nieprzyjemnym zapachem. Kompost jednak nie wydziela woni gnijących resztek – zachodzą tutaj inne procesy chemiczne. Błędem jest też trzymanie kompostu w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż potrzebuje on powietrza. Najlepszym rozwiązaniem jest nowoczesny kompostownik kuchenny z filtrem węglowym – z otworami umożliwiającymi napowietrzenie, który zatrzymuje zapachy.

Prawidłowe kompostowanie nie jest też tym samym co gnicie. Pleśń pojawić się może, jeżeli odpadki są zbyt mokre lub kiedy wrzucimy do pojemnika duże warzywa w całości. Nie nadają się na kompost również resztki potraw z tłuszczem i solą ani resztki mięsa.

Jak wybrać kompostownik kuchenny?

Wcale nie trzeba zastanawiać się jak zrobić kompostownik w warunkach domowych, skoro na rynku dostępne są rozwiązania przeznaczone specjalnie do domu czy mieszkania. Pozostaje jeszcze kwestia jego wyboru. Poza wspomnianym filtrem ważne są oczywiście również kształt i pojemność kompostownika. Te powinny być dopasowane do tego, gdzie zamierzamy go umieścić i jakie są nasze potrzeby. Kompostownik plastikowy czy plastikowo-stalowy możemy wybierać także kierując się jego wyglądem, jeżeli ma stać na widoku, np. na balkonie. Dla niektórych z nas nie będzie to miało aż takiego znaczenia.

Czy wystarczy tylko kupić kompostownik domowy?

Wytwarzanie kompostu może wydawać się skomplikowane. Czy więc rzeczywiście wystarczy wrzucić do niego obierki, liście, ścinki z warzyw – i czekać? W ogrodzie najczęściej stosuje się dżdżownice, które trawią i rozkładają materię organiczną. Jeżeli jednak nie możemy się przemóc, to nie jest konieczność. Jeśli mamy kompostownik w domu, równie dobrze możemy kupić w sklepie ogrodniczym specjalny płyn z bakteriami do kompostowania. Dokładając większą ilość odpadków, spryskajmy je płynem. Należy także od czasu do czasu wymieszać zawartość, by dobrze ją napowietrzyć.

Kompostowniki domowe bez nieprzyjemnego zapachu?

Tak, jest to możliwe. Tak jak wspominamy wcześniej, prawidłowo przeprowadzony proces kompostowania w domowych warunkach i odpowiednim pojemniku, sprawia, że nie odczujesz nieprzyjemnego zapachu.

Kompostuj więcej!

Nasze odpowiedzialne podejście do środowiska powoduje, że decydując się na kompostowanie możemy zmniejszyć o połowę ilość śmieci - praktycznie wszystkie, organiczne odpady domowe można kompostować! W rzeczywistości jest to naprawdę proste. Podstawową zasadą jest to, że wszystko, co można jeść, można również kompostować - a także liście herbaty i fusy z kawy. Tysiące małych owadów przekształcają resztki pożywienia w najlepszą, najbardziej pożywną glebę, bez kłopotów. Ale są pewne pułapki, na które trzeba uważać. W przeciwnym razie kompost brzydko pachnie lub przyciąga muchy.

Wybór kompostownika zależy od jego wykorzystania. Pojemnik na kompost do kuchni, który może idealnie pasować do rodziny złożonej z dwóch osób, w ogóle nie działa w czteroosobowym domu, w którym staje się zbyt mały. I naprawdę mały kompostownik najlepiej pasuje dla singla. Spodziewaj się, że czteroosobowa rodzina będzie produkować około 12 litrów kompostowanych odpadów na tydzień. Kompostowanie odbywa się lepiej w dużym pojemniku, ponieważ taki lepiej utrzymuje ciepło, a także masz miejsce na więcej odpadów, co zapewnia lepszą równowagę.

Upewnij się, że kompost ma dobre zaopatrzenie w tlen. Ważne jest przewiewne środowisko, ponieważ rozkłada ono tlen podczas rozkładu. Przewracanie powstającego kompostu przyspiesza proces, ale nie jest tak naprawdę konieczne. Wiele osób uważa, że ​​jest to najważniejsza rzecz, ale jedyne, co się dzieje, to kompostowanie przebiega nieco szybciej. Jeśli już zdecydujesz się na przewracanie to pamiętaj, aby nie poruszać go zbyt głęboko, ale tylko do 2-3 centymetrów, w przeciwnym razie świeży materiał spadnie na dno, gdzie jest słaba podaż tlenu. Unikaj mieszania ze sobą świeżego i starego materiału kompostowego.

Równowaga między azotem a węglem musi być odpowiednia. To nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje. Resztki jedzenia zawierają dużo azotu i wody. Aby uniknąć nieprzyjemnych zapachów możesz także dodać do niego węgiel drzewny w dowolnej formie, takiej jak trociny drzewne, podarty papier lub suche liście. Odpady z kwiatów, takie jak łodygi czy gałązki, również są dobre, ale najpierw muszą zostać rozdrobnione.

Kiedy kompost jest gotowy do użycia w ogrodzie?

Gdy pojemnik jest pełny, zawartość w jego dolnej części jest zwykle szybciej rozkładana, podczas gdy górna warstwa potrzebuje dodatkowego czasu. Jeśli masz kompostownik z jedną komorą, możesz wykopać gotowy materiał z dołu i pozostawić górny w pojemniku. Alternatywą jest posiadanie dwóch kompostowników lub wybrać model obrotowy, który zapewnia szybsze kompostowanie. Ale takie modele są zwykle dużo większe i do umieszczenia w przydomowym ogródku.

Nasza gleba kompostowa wytworzona w warunkach domowych, przeznaczona do użycia w ogrodzie jest co najmniej tak samo dobra, jak ta, którą można kupić w handlu. Kolejną zaletą jest to, że taka ziemia zawiera dokładnie to, co sam dodałeś, nic więcej. Rabaty kwiatowe można nawozić bezpośrednio takim kompostem lub mieszać go z glebą.

NEWSLETTER
@