Patelnie stalowe

Patelnie ze stali nierdzewnej znanych marek, takich jak de Buyer czy WMF, mają dobre właściwości kulinarne, są bardzo wytrzymałe i nadają się do stosowania na elektrycznych płytach kuchennych, a także w większości innych źródeł energii: kuchenkach indukcyjnych czy gazowych. Kup tutaj najlepsze patelnie ze stali nierdzewnej!

Rozwiń
Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Cena
od do

Patelnia stalowa 20 cm Alchimy de Buyer

489,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia stalowa 24 cm Alchimy de Buyer

475,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia stalowa 28 cm Alchimy de Buyer

522,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia stalowa 32 cm Alchimy de Buyer

614,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia stalowa de Buyer B Element 28cm

339,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia stalowa 24 cm Milady de Buyer

479,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia stalowa 28 cm Milady de Buyer

539,00 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Patelnia Profi WMF 28cm

359,00 zł
Wysyłka gratis
produkt niedostępny

Patelnie ze stali nierdzewnej

Znanych marek, takich jak de Buyer czy WMF, mają dobre właściwości kulinarne, są bardzo wytrzymałe i nadają się do stosowania na elektrycznych płytach kuchennych, a także w większości innych źródeł energii: kuchenkach indukcyjnych czy gazowych. Kup tutaj najlepsze patelnie ze stali nierdzewnej!

Cechy i zalety patelni ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna jest to stop charakteryzujący się wieloma zaletami. Jest niezwykle twardy i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia stalowe zachowują idealną równość dna i ścianek, nie odkształcają się nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Patelnie stalowe są także niepodatne na korozję. Istotną cechą stali jest również to, że jest to materiał ferromagnetyczny. Oznacza to, że przyciąga on magnes. Cecha ta sprawia, że każde naczynie ze stali nierdzewnej nadaje się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych.

Jedna z ważniejszych cech patelni stalowej jest jej odporność i wytrzymałość. Patelnie stalowa jest zazwyczaj droższa od aluminiowej, ale też zdecydowanie solidniejsza.

FAQ - Często zadawane pytania dotyczące patelni stalowych:

Czy patelnia stalowa jest zdrowa?

Tak - smażenie na patelni stalowej jest zdrowe. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia.

Które są lepsze patelnię aluminiowe czy stalowe?

Zarówno patelnie aluminiowe jak i patelnie stalowe mają swoje wady i zalety. Aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła. Równo rozprowadza temperaturę w naczyniu, zarówno na dnie, jak i na jego ściankach.
Równocześnie stal nierdzewną cechuje niezwykła trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej stal nierdzewna nie wchodzi w żadną reakcję chemiczną z przygotowywanymi potrawami, dzięki czemu jedzenie smażone na patelni stalowej jest zdrowe i bezpieczne.

Co można smażyć na patelni stalowej?

Na patelni stalowej możemy smażyć chude ryby, drób, pierś z kaczki, chudą wołowinę, wieprzowinę oraz warzywa i naleśniki.

Jak używać patelni stalowej?

Z uwagi na konstrukcję, patelnia stalowa nie potrzebuje aż tak dużego płomienia jak inne patelnie. Gdy patelnia jest już rozgrzana do wystarczającej temperatury, możemy zmniejszyć pod nią płomień. Dzięki temu nie doprowadzimy do przegrzania patelni. Jeśli przegrzejemy patelnię, smażone składniki mogą się nadmiernie przypalać i potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, aby zapobiec przywieraniu podczas kolejnego smażenia.

Patelnia powinna być rozgrzana do temperatury w przedziale ok. 185-190 stopni Celsjusza.

Dlaczego patelnia stalowa przywiera?

Najczęstszą przyczyną dla której patelnia stalowa przywiera jest nieodpowiednia temperatura - patelnia nie została rozgrzana wystarczająco mocno. Drugą możliwością jest niewystarczająca ilość tłuszczu wykorzystywana podczas smażenia na patelni stalowej.

Jak myć patelnię stalową?

Do czyszczenia patelni stalowej wystarczy gorąca woda i gąbka. Trudniejsze do usunięcia zabrudzenia i tłuszcz możemy usunąć używając niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń. Po myciu stalową patelnię należy opłukać i dokładnie osuszyć.

Czy patelnię stalową trzeba sezonować?

Sezonowanie patelni dotyczy przede wszystkim patelni żeliwnych. W przypadku patelni stalowych nie jest wymagane.

NEWSLETTER
@