Garnki emaliowane Riess

Firma Riess została założona w 1922 roku w Austrii i z powodzeniem produkowała naczynia kuchenne powlekane porcelanową powłoką. W 2001 roku przejęła firmę Kelomat i w chwili obecnej Riess Kelomat oferuje szeroką gamę garnków, patelni oraz szybkowarów ze stali szlachetnej i emalii porcelanowej. To właśnie emalia porcelanowa oraz ciekawe wzornictwo sprawiły, że firma osiągnęła sukces na całym świecie.

Dobre powody, aby używać emalii porcelanowej RIESS:

  • Neutralna pod względem CO2. Jest wykonana z naturalnych materiałów, wykorzystujących zieloną energię z naszej własnej, elektrowni wodnej, produkowanej w sposób przyjazny dla środowiska w Austrii.
  • Można ją używać na indukcji i wszystkich innych typach kuchenek.
  • Wyjątkowo trwała, odporna na zarysowania, ponieważ powierzchnia emaliowana jest wykonana z twardego szkła.
  • Łatwa do czyszczenia i antybakteryjna. Gładka, nieporowata powierzchnia zapewnia doskonały poziom higieny podczas gotowania, pieczenia i konserwowania żywności oraz umożliwia zdrowsze gotowanie.
  • Idealna do zdrowszego i energooszczędnego gotowania. Mocny, żelazny rdzeń i specjalnie skonstruowana podstawa, umożliwiają szybkie rozprowadzenie ciepła. Dopływ ciepła z kuchenki można szybko zmniejszyć, co pozwala zaoszczędzić energię i delikatnie gotować żywność.
  • Neutralna dla zapachów. Emalia porcelanowa to powłoka ze szkła. Oznacza to, że wszystkie produkty spożywcze i składniki zachowują swój naturalny, nieskażony smak.
  • Odporna na ciepło do 450°C. Uwaga! Maksymalna zalecana temperatura pracy to 220°C
  • Trwała, a jeśli będziesz się o nią troszczyć i właściwie użytkować, to naczynia będą działać przez wiele lat.
  • Dostępna w różnych kolorach i wzorach.
  • Wnosi witalność do kuchni.
  • Ulega procesowi recyklingu.

Szkło porcelanowe Riess

Od końca XIX wieku, emalia porcelanowa jest cennym materiałem do produkcji przyborów kuchennych, dzięki jej nierdzewnemu pokryciu powierzchni, wysokiej czystości i łatwości czyszczenia. Wtedy dokonano przełomu technologicznego, który pozwolił na ścisłe związanie elementów szkła i żelaza.

Emalia porcelanowa to starożytny materiał - pierwsze kawałki emalii porcelanowej zakopane w Mykenach mają 3500 lat.

Emalia porcelanowa jest popularna w wielu kulturach do tworzenia biżuterii, sztuki i rzemiosła. Carl Peter Fabergé użył porcelanowej emalii do udekorowania swoich słynnych jaj, które zrobił z cennych materiałów dla rosyjskich carów w latach 1885-1917.

Emalia porcelanowa

Emalia porcelanowa jest niczym innym jak żelazem, które zostało stopione ze szkłem krzemionkowym w temperaturze 850°C. Powierzchnia jest bardzo gładka i nieporowata. W ten sposób jedzenie pozostaje czyste i ma czysty smak. Patelnia emaliowana jest nie tylko pierwszym wyborem dla każdego z alergią na nikiel, ale także najbardziej ekologicznym sposobem gotowania ...

Wyłącznie naturalne minerały, takie jak żelazo, kwarc, glina, boraks, soda i potas, a także bardzo małe ilości tlenków metali są wykorzystywane do jej produkcji. Nie ma żadnych sztucznych elementów, co oznacza, że ​​emalia porcelanowa nadaje się w 100% do recyklingu jako złom.

Proces wypalania nadaje emalii porcelanowej wspaniałe, jasne kolory, a także twardą, nieporowatą i odporną na zarysowania i przecięcia powierzchnię.

Jak użytkować garnki i patelnie emaliowane?

  1. Przed użyciem usuń wszystkie etykiety.
  2. Wybierz kuchenkę do swoich garnków o odpowiedniej średnicy, aby zapobiec utracie energii.
  3. Nigdy nie podgrzewać garnków emaliowanych bez zawartości (wody, oleju, masła) i upewnij się, że ciecz nigdy nie wyparuje. Może to prowadzić do przegrzania i uszkodzenia naczynia. Najwyższa zalecana temperatura gotowania i smażenia wynosi 220°C.
  4. Gotuj z mniejszą ilością ciepła niż zwykle, ponieważ emalia szybko przenosi ciepło z dna na boki. Twoje potrawy będą delikatnie gotowane, a tym samym utrzymują składniki odżywcze i poprawiają smak. Ponadto unikniesz ryzyka poparzenia żywności, zmniejszy się zużycie energii i przedłuży trwałość patelni.
  5. Zmniejsz temperaturę, biorąc pod uwagę proces gotowania. Podczas gotowania z gorącym olejem / tłuszczem do smażenia istnieje ryzyko zapalenia.
  6. Nie pozwól, aby małe dzieci bez opieki znajdowały się w pobliżu gorących garnków i patelni.
  7. Zawsze używaj suchej ściereczki do chwytania uchwytów i pokryw. Rdzeń jest gorący, ponieważ jest wykonany z żelaza. Większość naszych produktów ma uchwyty i pokrywki emaliowane i może być również używana w piekarniku.
  8. Emalia jest bardzo twarda. Jednak uderzenie twardych przedmiotów o powierzchnię ziemi, twarde stemple lub silne uderzanie o krawędź metalowymi naczyniami kuchennymi może spowodować pęknięcie powierzchni szkła.
  9. To tylko przeszkadza wizualnie, jeśli mimo wszelkiej troski farba na zewnątrz się łuszczy. Nadal możesz przygotować swoje potrawy w takim naczyniu. Kiedy jednak szkliwo od wewnątrz odpada, zalecamy wymianę produktu, ponieważ nie gwarantuje się optymalnej higieny.
  10. Przeczytaj porady użytkowników, szczególnie dla patelni omletów w Riess poniżej.

Wskazówki dla użytkowników patelni do omletów Riess

Patelnia do omletu różni się w swoich instrukcjach użytkowania od innych patelni Riess.

Zawartość będzie się nieznacznie przywierać, ponieważ patelnie Riess nie mają nieprzywierającej powłoki. To staromodny sposób smażenia. Zawartość będzie mniej przylegać do rondla, gdy będziesz postępować zgodnie z tymi instrukcjami, które są szczególnie odpowiednie dla patelni do omletów. Najpierw podgrzej patelnię z wysokim płomieniem, aby olej lub masło się rozgrzały. Intensywne ciepło spali lub przypali powierzchnię. Teraz dodaj jajko i natychmiast obróć je w dół.

Utrzymanie w czystości naczyń emaliowanych

Szklana powierzchnia szkliwa nie tylko hamuje rozwój bakterii, ale jest również bardzo łatwa do czyszczenia. Naczynia Riess nadają się do zmywarki - w programie delikatnego szkła, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Zalecamy jednak mycie ręczne, aby uzyskać promienny blask trwający przez następne pokolenie.

Mycie ręczne

Po gotowaniu i opróżnianiu napełnij naczynie wodą jeszcze ciepłą. Po krótkim czasie, zmiękczone resztki jedzenia można z łatwością usunąć. Wyjątkowo przyklejone lub przypalone resztki żywności można oczyścić przez krótkie gotowanie z wodą i płynem do mycia naczyń, a następnie czyszczenie gładką stroną gąbki czyszczącej lub miękkiej szczotki.

Mycie w zmywarce

Przed umieszczeniem w zmywarce do naczyń usuń resztki jedzenia, a następnie spłucz je ciepłą wodą. Użyj delikatnego programu do mycia szkła.

Gotowanie na indukcji

Przewodzenie ciepła przez naczynia emaliowane Riess jest niezwykle szybkie. Należy przestrzegać poniższych instrukcji, aby naczynia i jedzenie nie przegrzewały się, dzięki czemu nawet ciężkie podstawy garnków i patelni mogą się wyginać.

  1. Przestrzegać instrukcji użytkowania kuchenki indukcyjnej odnośnie mocy wyjściowej. Oto niektóre wartości orientacyjne:
    1. wrząca woda o temperaturze 100°C = 500 Watt
    2. smażenie w temperaturze 180°C = ok. 1.700 Watt
  2. Nigdy nie podgrzewaj pustych naczyń.
  3. Upewnij się, że średnica garnka i płyty kuchennej jest taka sama, jak to możliwe.
  4. Zawsze zaczynaj od małej mocy wyjściowej i zwiększaj ją stopniowo do żądanej mocy wyjściowej.
  5. NIGDY nie używaj funkcji doładowania.
  6. Stale obserwuj proces gotowania. Automatyczne wyłączanie czujników temperatury często nie reaguje wystarczająco szybko w przypadku zbyt szybkiego nagrzewania.
  7. Nie dotykaj szklanej powierzchni ceramicznej strefy gotowania po zakończeniu gotowania. Może być bardzo gorąca ze względu na rozgrzaną podstawę garnka.
NEWSLETTER
@