Wüsthof noże kute laserowo ostrzone Made in Solingen

WÜSTHOF - firma rodzinna od 1814 roku

Nazwa Wüsthof pojawiła się po raz pierwszy jako fabryka w ewidencji Księstwa Berg w 1814 roku. W tym samym roku przodek rodziny, Abraham Wüsthof, założył swoją - fabrykę drobnych wyrobów stalowych, która jest obecnie znana jako Dreizackwerk. Od tego czasu firma pozostaje w rodzinie. Dziś Harald Wüsthof i Viola Wüsthof to siódme pokolenie rodziny, które zarządza firmą Wüsthof. W ciągu ostatnich 200 lat produkty zyskały reputację przede wszystkim ze względu na ich jakość i funkcjonalność.

WÜSTHOF jest uznawany na całym świecie jako specjalista od znakomitych noży. Jesteśmy bardzo dumni z tej reputacji, ale oznacza to również, że ponosimy odpowiedzialność wobec naszych pracowników, dostawców i klientów, a także społeczeństwa i środowiska.

Jeśli używasz noża WÜSTHOF, możesz być pewien, że trzymasz jedno z najlepszych narzędzi kuchennych na świecie.

Jako nowoczesna firma rodzinna, niezależna od 1814 roku, jesteśmy znani na całym świecie wśród najlepszych dostawców wysokiej jakości noży kuchennych, wykwintnych bloków na noże oraz wielu innych produktów związanych z cięciem i ostrzeniem.

Zatrudniając ponad 400 pracowników, opracowujemy i produkujemy całą naszą ofertę z niemal pełną wartością dodaną w centrum Solingen. Doskonała jakość, zrównoważona wydajność i ciągłe doskonalenie to spójne tematy naszej działalności, dzięki czemu nasza produkcja należy do najbardziej zaawansowanych tego typu na świecie. Obecnie jesteśmy reprezentowani w ponad 80 krajach i prowadzimy własne firmy handlowe w USA i Kanadzie. Jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy oficjalnym dostawcą wielu krajowych zespołów kulinarnych, w tym zespołów niemieckich i japońskich.

The Trident - trójząb - symbol filozofii

Na początku firma została utworzona pod symbolem dwóch skrzyżowanych strzał. Dziś naszym logo jest Trident (Dreizack), który został zarejestrowany jako znak towarowy w cesarskim Urzędzie Patentowym w Berlinie w 1895 roku. Logo to jest obecnie chronione prawem w prawie wszystkich krajach na całym świecie.

Trójząb symbolizuje trzy wartości, do których jesteśmy szczególnie zaangażowani: Pasję - Staranność - Doskonałość. Te wartości stanowią wiodącą zasadę przy produkcji naszych produktów. Razem tworzą ogólną koncepcję naszej firmy i wpływają na wszystkie obszary naszej działalności.

Marka WÜSTHOF zawsze była synonimem wyjątkowej jakości i trwałych produktów.

Jakość i funkcjonalność noży

Produkować wiodące produkty o niezmiennie wysokim poziomie jakości i długiej żywotności - to jest maksyma, którą sobie postawiliśmy. Jakość, a nie ilość, jest częścią naszego codziennego życia zawodowego, a nie czymś, co po prostu wypowiadamy.

W WÜSTHOF mamy:

  • Ścisłe kontrole jakości po każdej procedurze pracy.
  • Najbardziej aktualne procedury kontroli jakości w całym procesie produkcji. Obejmuje to na przykład: optyczne stacje pomiarowe, które mierzą łopatki w ciągu kilku sekund z dokładnością do jednej tysięcznej milimetra; sto procent kontroli ostrza; sprawdzona laserowo krawędź tnąca i ostatni test cięcia dla każdego pojedynczego noża.
  • Jeśli surowe normy jakości nie zostaną osiągnięte, nóż nie zostanie zatwierdzony do sprzedaży.

Oprócz jakości koncentrujemy się również na funkcjonalności naszych produktów. Forma podąża za funkcją - świadomie śledzimy tę frazę ukutą ponad sto lat temu przez amerykańskiego architekta Louisa Sullivana. Oczekujemy, że nasi projektanci opracują produkty, które idealnie pasują do wymagań naszych klientów pod względem funkcjonalności. Wyniki są oczywiste - lub jak mówimy na rynku amerykańskim: po prostu to poczuj.

Produkcja noży WÜSTHOF

Musimy wykonać ponad 40 kroków w celu uzyskania doskonale wykutego noża WÜSTHOF z wysokiej jakości, ale zwykłego kawałka stali. Od stalowej płyty po opakowanie gotowego noża, około 300 pracowników jest zaangażowanych w zapewnienie, że zawsze otrzymujesz ten sam wysoki poziom jakości. Ultra-nowoczesna technologia łączy się z ludzką wiedzą, aby stworzyć udane połączenie. W naszym dziale rozwoju koncentrujemy się na opracowywaniu nowych procesów produkcyjnych oraz nowych materiałów. Na przykład kilkuletnie prace badawczo-rozwojowe zaowocowały innowacyjnym procesem kucia, co daje naszej firmie ogromną przewagę konkurencyjną pod względem technologii. Opracowano także specjalny proces do precyzyjnego ostrzenia noży za pomocą precyzyjnych pomiarów i doskonałej technologii ostrzenia. Jest to znane jako PEtec.

Nasi eksperci w dziedzinie produkcji noży lubią innowacje i korzystają przede wszystkim z 200-letniego doświadczenia firmy w produkcji wysokiej jakości noży i sztućców. Postawiliśmy sobie także niezwykle wysokie standardy jakości. Aby osiągnąć te standardy, opracowujemy sprzęt na zamówienie i wspieramy wysoko wykwalifikowany personel. Nasi pracownicy ściśle współpracują z naszymi dostawcami systemów w celu opracowania nowych maszyn i inteligentnych systemów produkcyjnych. Oznacza to, że możemy produkować około 1,7 miliona kutych noży rocznie, z wysokim poziomem automatyzacji i najwyższą doskonałością.

Pomimo naszej zaawansowanej technologii praca ręczna jest nadal bardzo ważna dla niektórych procesów roboczych. Osiągnięcie właściwej mieszanki ma zasadnicze znaczenie dla osiągnięcia wyjątkowej jakości. Jednocześnie wysokiej jakości proces produkcyjny jest wykorzystywany do produkcji noży na specjalne zamówienie.

Made in Germany / Made in Solingen

Solingen to chroniona, międzynarodowa nazwa pochodzenia i zarejestrowany znak towarowy należący do izby przemysłowo-handlowej Wuppertal Solingen Remscheid.

§1. Podstawowa zasada dekretu o ochronie nazwy Solingen:

Dla celów komercyjnych nazwa Solingen może być używana tylko w odniesieniu do sztućców, które 1. zostały przetworzone i wykończone we wszystkich istotnych procesach produkcyjnych w strefie przemysłowej Solingen i 2. pod względem surowców i przetwarzania, są odpowiednie dla cel, dla którego wytwarzane są produkty tego typu.

Świadomość ekologiczna i zrównoważony rozwój

Mamy długą tradycję świadomości ekologicznej we WÜSTHOF. Wzajemne oddziaływanie gospodarki i ekologii gwarantuje sukces, a zatem i przyszłość naszej firmy. Obecnie chodzi przede wszystkim o zrównoważony sposób pracy i myślenia. Centralny dział zarządzania środowiskowego zarządza wszystkimi procesami istotnymi dla środowiska w firmie. Ochrona środowiska jest bardzo ważna dla naszych klientów. Przywiązują dużą wagę do zrównoważonych produktów. Dla nich ważne jest, aby wiedzieć, że zrównoważony rozwój jest brany pod uwagę przy opracowywaniu nowych produktów.

Zakłady produkcyjne WÜSTHOF w Solingen należą do najnowocześniejszych na świecie i dlatego mogą zagwarantować przyjazne dla środowiska procesy produkcyjne.

Nasze metody produkcji i zoptymalizowane procesy produkcyjne:

  • Zwiększ wydajność energii i surowców
  • Zachowaj zasoby
  • Zmniejszyć zanieczyszczenie ścieków
  • Zmniejszenie emisji CO² i innych gazów

Ogromne ilości powietrza i wody wykorzystywane w produkcji pozostawiają środowisko całkowicie niezanieczyszczone, dzięki rozbudowanemu systemowi filtracji. Nasze zaangażowanie w zrównoważony rozwój jest stale rozwijane. Na przykład obecnie koncentrujemy się na odzyskiwaniu ciepła z procesu produkcyjnego i zmniejszaniu emisji hałasu.

W WÜSTHOF priorytetem jest nasza odpowiedzialność za zrównoważony rozwój i ochronę środowiska. Menedżerowie wywierają swój własny wpływ na procesy istotne dla środowiska, podnoszą świadomość tych problemów wśród swoich pracowników, a jednocześnie zachęcają pracowników do rozwijania własnych pomysłów i otwierania niewykorzystanego jeszcze potencjału, który ma sens zarówno ekonomiczny, jak i ekologiczny.

Czy używasz właściwego noża kuchennego?

Prawie każdy, kto po raz pierwszy poważnie pracuje z nożami kuchennymi, jest zdumiony różnorodnością dostępnych na rynku noży. Jak u licha nie pogubić się wśród tak wielu produktów i jak powinienem znaleźć odpowiedni dla mnie nóż?

Nie każdy nóż nadaje się do każdego zadania (cięcia). Istnieją różnice nawet w obrębie tej samej kategorii noża (np. nóż uniwersalny) - produkujemy noże o różnych długościach i szerokościach ostrzy oraz różnych rozmiarach uchwytów, które doskonale się uzupełniają i równoważą.

Oprócz różnych serii są oczywiście różne typy ostrzy. Istnieje wiele modeli i rodzajów do wyboru: ostrza z gładką krawędzią tnącą, ostrza z wydrążoną krawędzią, ostrza z ząbkowanymi krawędziami (wypukłe, wklęsłe i podwójne ząbkowane), proste ostrza, zakrzywione ostrza, wąskie ostrza, bardzo szerokie ostrza, elastyczne ostrza, ostrza z dziurami... Po co komu wszystko to potrzebne? Który nóż jest właściwy? Więcej na naszym blogu >>

NEWSLETTER
@