Ostrzałka ceramiczna, wodna, podwójna Global stalowo-czarna

Kod produktu: G-91/SB
Dostępna ilość: 5 szt.
Wysyłka do 2 dni
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
Koszty wysyłki - zobacz szczegóły
CENA: 229,00 zł
ILOŚĆ: -+
Opis produktu

Ostrzałka ceramiczna, wodna, podwójna Global stalowo-czarna, zaprojektowana specjalnie dla marki Global i przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Zbudowana jest z dwóch ceramicznych kółek o różnych ziarnach - białe kółko: grube ziarno; różowe kółko: ziarno średnie. Dzięki użyciu wody podczas ostrzenia, proces ten przebiega szybciej i dokładniej, a fabrycznie ustawione otwory - prowadnice, ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Gumowy uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.

  • Długość: 24 cm
  • Długość rączki: 14 cm
  • Wysokość: 5,8 cm
  • Szerokość: 8 cm

Wskazówki dotyczące użytkowania:

  1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.
  2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.
  3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka zbiałym kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
  4. Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
  5. Włożyć pionowo nóż do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.
  6. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Ostrzałkę wypłukać w czystej wodzie.
  7. Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża. Zaleca się:
    1. dla noży Global po 7-8 razy w każdym kole
    2. dla noży innych marek najpierw po 15 razy w każdym kole.

Ostrzałki Global zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA - czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.

Kategorie, w których występuje produkt:

Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.

NEWSLETTER
@