Akcesoria kuchenne i ich zastosowanie

Akcesoria kuchenne i ich zastosowanie

Różne rodzaje przyborów kuchennych i ich zastosowanie

Zapoznaj się z wieloma różnymi rodzajami akcesoriów kuchennych, aby mieć pewność, że używasz odpowiedniego narzędzia do przyrządzania posiłków w kuchni, niezależnie od tego, czy robisz zupę, stek, zapiekankę czy deser. Praca w kuchni, czy to w domu, czy w pracy, wymaga wielu narzędzi, które muszą być w niej obecne i przydatne. Przejście od przyrządzania zupy przez stek do zapiekanki, a następnie deseru może z wymagać użycia kilkunastu, różnych narzędzi. Tak więc dobrze przygotowana kuchnia powinna mieć duży zapas przyborów gotowych do użycia zgodnie z przepisami.

Łyżki i chochle kuchenne

Kuchenne łyżki, chocle, szpatułki

Wszyscy widzieliśmy i dorastaliśmy z jakąś wersją łyżki kuchennej. Jest to duże narzędzie przydatne do pracy podczas przyrządzania jedzenia, ale głównie z płynami w dużych garnkach. Jest to niezbędne narzędzie do wszystkiego, jeśli chodzi o nabieranie, przenoszenie, mieszanie i utrzymywanie płynów na miejscu i podczas pracy nad nim. Drewniana łyżka kuchenna istnieje od wieków, a starożytne kultury często wykonywały ją z drewna, a czasem z metalu, takiego jak miedź. Łyżka kuchenna występuje w dwóch formach: pełnej oraz tzw. szczelinowej. Łyżka cedzakowa daje użytkownikowi dodatkową zaletę polegającą na odprowadzaniu płynu od spodu, przy jednoczesnym kontrolowaniu stałych składników wychwyconych w zagłębieniu łyżki. Narzędzie to doskonale sprawdza się też przy sprawdzaniu stanu żywności - zup, unikaniu poparzenia rąk i zanieczyszczenia.

Chochla do zupy

Ta duża łyżka jest zwykle zakrzywiona lub zaprojektowana z długim trzonkiem i bardzo dużą miseczką na końcu. Uchwyt ma czasami zakrzywiony koniec lub haczyk na końcu do zawieszenia lub do upewnienia się, że chochla nie ślizga się do dużych garnków podczas gotowania lub serwowania. Chochla do zupy jest idealna do wyjmowania zup i gulaszu z większych garnków lub do serwowania pojedynczych misek. Ponownie, to akcesorium istnieje od wieków, a niektóre z najlepszych wersji przetrwały do dziś, ponieważ są wykonane ze stali nierdzewnej.

Chochla do makaronu

Łyżka do makaronu

Taka łyżka do makaronu, a szczególnie długiego spaghetti, wygląda bardzo podobnie do innych łyżek do zupy, z wyjątkiem dwóch dużych różnic - krawędzi z zębami i otworów w środku zagłębienia. Zęby pozwalają szybko chwycić makaron w gorącej wodzie, a otwór pozwala wodzie wypłynąć. Skończysz z bałaganem makaronu podczas wyciągania go z gorącego garnka. Idealnie nadaje się do serwowania makaronu z głównego garnka do gotowania.

Łyżka do lodów

Łyżki do lodów

Czy kiedykolwiek próbowałeś wyjmować lody zwykłą łyżką? To nie jest naprawdę idealne i może skończyć się zgięciem łyżki. Łyżki do lodów zapewniają lepszą dźwignię dzięki mocniejszemu uchwytowi i głęboko zakrzywionej miseczce, która pozwala lodom zwinąć się w idealną kulkę deserową podawaną w miseczce. Taka łyżka zazwyczaj występuje w dwóch formach, statycznej konstrukcji podstawowej i z funkcją separatora. Funkcja separatora ułatwia wyjmowanie lodów z łyżki po nabraniu za pomocą kciuka, który odcina lody z powierzchni łyżki. Obie działają dobrze, ale wersja z separatorem działa szybciej przy podawaniu dużej ilości lodów na raz.

Szpatułka kuchenna

To naprawdę nie jest łyżka, ale szpatułka jest bliską jej kuzynką. To płaskie narzędzie pozwala wśliznąć się pod jedzenie i podnieść je z gorącej patelni lub odwrócić, aby usmażyć drugą stronę. Służy również jako szybki, tępy nóż podczas gotowania potraw, a także mieszadło, ale nie działa cudownie w tych drugorzędnych rolach. Łopatki - szpatułki kuchenne są zwykle dostępne w dużych rozmiarach, a czasem ze szczelinami, ale kucharze uważają, że dwie wersje, jedna duża i jedna mała, najlepiej sprawdzają się w ruchliwej kuchni. W przypadku mniejszych naczyń i patelni duża łopatka staje się przesadna, a mniejszy rozmiar jest idealny.

Noże kuchenne

Noże kuchenne

Duży i ostry nóż kuchenny szefa kuchni jest dostępny z ostrzem o długości co najmniej 18 cm lub większym. Idealnie nadaje się do krojenia dużych i średnich kawałków żywności, które należy pokroić w kostkę, w plastry lub oddzielić. Jest to standardowe narzędzie kuchenne w każdej kuchni, a wielu profesjonalnych kucharzy ma własne, specjalne noże do pracy. Jest to uniwersalny nóż dla każdego kucharza i jego podstawowy niezbędnik. Więcej informacji o nożach kuchennych znajdziesz na naszym blogu w artykule na temat "Zakupy, użytkowanie i ostrzenie noży kuchennych". Poniżej kilka najważniejszych noży w kuchni:

Nóż do obierania

Mały nóż z ostrzem wielkości palca. To narzędzie doskonale nadaje się do krojenia małych kawałków jedzenia, usuwania pojedynczych kawałków, obierania owoców, żłobienia lub odcinania drobnych części. Nie radzi sobie dobrze z większymi porcjami jedzenia, ale nóż do obierania jest idealny do delikatnych prac związanych z cięciem.

Nóż do chleba

Można zauważyć różnicę na jego ostrzu ze względu na ząbkowaną krawędź. W przeciwieństwie do większości noży kuchennych, które mają gładką krawędź tnącą, nóż do chleba wygląda szorstko i złośliwie. To ząbkowanie ma kluczowe znaczenie dla szybkiego przecinania chleba jak piła, zamiast go rozdzielać. Próba krojenia chleba solidnym ostrzem często powoduje zgniatanie chleba zamiast rozdzielenia, chyba że ostrze jest wyjątkowo ostre. Ząbkowana krawędź rozwiązała ten problem.

Nóż ząbkowany

Dzięki znacznie mniej zaznaczonemu ząbkowaniu niż w nożu do chleba i dłuższemu ostrzu, nóż ząbkowany jest idealny do szybkiego cięcia dużych kawałków mięsa, zwłaszcza gdy jesteś zawodowym kucharzem. Ząbkowanie umożliwia cięcie przez piłowanie, co nie jest możliwe w przypadku zwykłego ostrza. Ludzie często widzą tego typu ostrza używane do krojenia dużych pieczeni, indyków, kurczaków i nie tylko.

Nóż do trybowania

Dzięki długiemu i cienkiemu ostrzu narzędzie to jest idealne do oddzielania mięsa od kości, na przykład ryb. Tnie się jak zwykłym ostrzem, ale cieńsza konstrukcja pozwala kucharzowi wbijać się w potrawę, aby wykonać cięcie. To narzędzie może być również używane do wymiarowania specjalnych kawałków mięsa, takich jak filety i tu zastosuj nóż do filetowania.

Ostrzałka do noży

Ostrzałki do noży

Większość zestawów noży będzie miała jedną, ale można ją też kupić osobno. Ostrzałka do noży - musak może wyglądać jak długi, metalowy pręt z rączką. Jeśli jednak dotkniesz powierzchnię pręta, poczujesz. że jest szorstka. Nóż kuchenny jest dociskany do tej powierzchni powodując tarcie, co z kolei powoduje ponowne ostrzenie krawędzi ostrza. Kucharze używają tego narzędzia regularnie, aby utrzymać swoje ostrza w doskonałym stanie, ale ludzie również muszą uważać, ponieważ ostre krawędzie przecinają opuszki palców i dłonie niezwykle szybko, zanim zdasz sobie sprawę, co się stało. Dla użytkowników domowych projektuje się jednak bardzieje zaawansowane ostrzałki z prowadnicami, które utrzymują odpowiedni kąt ostrzenia noży, co jest kluczowe dla ich użytkowania.

Nożyczki kuchenne

Oczywiście, do przecinania rzeczy można użyć dowolnej pary nożyczek, ale nożyczki kuchenne są zaprojektowane tak, aby były nieco bardziej wytrzymałe, do szybkiego przecinania takich przedmiotów, jak ścięgna, kości i twardsze części żywności. Posiadanie pary nożyczek zwiększa zdolność do szybszego, inteligentniejszego i wydajniejszego przygotowywania potraw.

Deski do krojenia

Deski do krojenia

Ostatnim miejscem, w którym chcesz kroić jedzenie, jest blat. Deska do krojenia jest przeznaczona do utrzymania produktów w miejscu, zapewniają bezpieczne miejsce do cięcia lub pracy na żywność, a następnie można szybko ją zmyć. Zdecydowanie zaleca się używanie plastikowej deski zamiast drewnianej, ponieważ deski drewniane mają tendencję do wchłaniania soków spożywczych, które mogą być pożywką dla bakterii. Dzięki plastikowi, deska łatwiej się czyści, nic w nią nie wnika, a bakterie nie mogą pozostać na powierzchni deski.

Tłuczek kuchenny

Czasami kucharz musi po prostu użyć brutalnej siły. Dobry tłuczek kuchenny jest dzisiaj wykonany z aluminium, ma płaską stronę, a następnie stronę uderzeniową lub spiczastą. Płaska strona służy głównie do młotkowania żywności, zwykle zamrożonej, w celu jej rozbicia lub zmiękczenia. Spiczasta lub wybrzuszona strona jest elementem zmiękczającym, często używanym do zmiękczania mięsa przez obtłuczenie, co z kolei pozwala sokom i marynatom łatwiej wniknąć do mięsa przed gotowaniem lub smażeniem.

Dziadek do orzechów

Dziadki do orzechów

Spójrzmy prawdzie w oczy, orzechy to ból. Dziadek do orzechów wykonuje za nas krótką pracę rozbicia ich skorupy, pozwalając szybko dostać się do środka. Jest to często wspomagające narzędzie do pieczenia, gdy chcesz użyć orzechów włoskich lub podobnych składników i dodatków w swojej potrawie.

Praska do czosnku

Praski do czosnku

Możesz spędzić dużo czasu na przygotowaniu drobno pokrojonych ząbków czosnku, a przecież wystarczy umieścić ząbek w prasce do czosnku i wycisnąć wnętrzności bezpośrednio do potrawy i szybko ją wymieszać. Brutalna siła przekształcona w małe narzędzie może szybko zrobić niesamowite rzeczy.

Szczypce kuchenne

To narzędzie jest dostępne z małym lub dużym bokiem, ze zwykłym metalem lub z zakrytymi silikonem końcami. W każdej formie szczypce świetnie nadają się do chwytania jedzenia, szczególnie gorącego i przenoszenia go. Szczypce kuchnne są podstawowym narzędziem podczas grillowania lub pracy na otwartym płomieniu, umożliwiając kucharzowi przewracanie jedzenia, przesuwanie go, umieszczanie lub wyjmowanie do podania i wykonywanie wszystkich czynności bez poparzenia rąk. Szczypce pomagają również uniknąć zanieczyszczenia, ponieważ nie zbliżają rąk do potraw podczas gotowania. Potraktuj je jako przedłużenie swoich palców w kuchni, gdy jedzenie jest gotowane lub serwowane.

Obieraczka kuchenna

Obieraczki do warzyw

W latach wojny, jeśli ktoś miał kłopoty w wojsku, utknąłby w pokoju wypełnionym ziemniakami, dostał wiadro i obieraczkę, spędzając całe dni na obieraniu ziemniaków do gotowania. Obieraczka do warzyw wciąż się pojawia w naszej kuchni, jest niezbędna do bezpiecznego i szybkiego usuwania zewnętrznej skórki warzyw oraz owoców. Niektóre są bardzo prostymi instrumentami z metalu, a inne mają ergonomiczne uchwyty z tworzywa sztucznego. Jeśli przygotowujesz dużo warzyw ze zdejmowaniem skórki, obieraczka będzie musiała znajdować się w Twojej kuchennej skrzynce z narzędziami. W rzeczywistości spełnia dwie funkcje: obieranie, które jest widoczne po długim ostrzu i ostro zakończony koniec, który umożliwia wyłupywanie oczu ziemniaka (oczkowaniu) i plamek warzywnych.

Stalowe tarki kuchenne

Tarki kuchenne

Niezależnie od tego, czy jest to szatkowanie sera, czy zwijanie skórki cytryny, ząbkowany skrobak umożliwia kucharzowi szybkie rozdrobnienie dużego kawałka na znacznie mniejsze kawałki niezbędne do gotowania. Tarka kuchenna jest dostępna w formie deski z uchwytem lub w kształcie pudełka z wieloma rodzajami ząbków na każdym z czterech boków. Jest to podstawowe narzędzie do przygotowywania posiłków, które bardzo szybko i bezpiecznie zmniejsza duże produkty do małych rozmiarów, zamiast próbować robić to samo za pomocą noża.

Trzepaczki kuchenne

Wygląda jak obca antena komunikacyjna, ale trzepaczka to ręczny mikser do płynów. Kiedy musisz tylko szybko je wymieszać lub upewnić się, że konsystencja zupy lub sosu jest odpowiednio przygotowana, najlepiej jest użyć trzepaczki. Automatyczny mikser to często przesada. Trzepaczka kuchenna jest dostępna w małych lub większych rozmiarach i pozwala na mieszanie, aby szybko wykonać pracę. Idealnie nadaje się na przykład do ubijania jajek, aby przygotować je do pieczenia lub gotowania bez brudzenia rąk. Trzepaczki mają różne formy, ale znakiem rozpoznawczym jest spirala lub wielodrutowa końcówka, która jest używana do mieszania potraw.

Otwieracz do puszek

Otwieracze do puszek

Niezależnie od tego, czy jest to otwieracz w bardzo starym stylu, czy nowoczesny, zakręcany, otwieracz do puszek jest koniecznością, jeśli używasz wszelkiego rodzaju konserwowanej żywności przechowywanej w puszce. Obecnie producenci ułatwiają otwieranie puszek za pomocą wbudowanego uchwytu do otwierania, ale większość produktów spożywczych w większych puszkach nadal wymaga prawdziwego otwieracza do puszek, aby uzyskać dostęp do żywności w środku. Najlepszą wersją, jaką można uzyskać, jest przykręcany, który po prostu zatrzaskuje się na krawędzi puszki. Gdy użytkownik obraca śrubę, otwieracz przesuwa się wzdłuż krawędzi puszki, oddzielając wieczko, aż będzie można je zdjąć. Wskazówka - wybierz wersję z solidnymi uchwytami. Działają szybciej i są znacznie wygodniejsze niż tania, metalowa wersja tego narzędzia.

Ubijaki do ziemniaków

Kiedy spojrzysz na to narzędzie, możesz pomyśleć, że to prasa do wafli lub coś podobnego. Zamiast tego, tłuczek do ziemniaków jest przeznaczony do zgniatania i rozgniatania potraw warzywnych, dzięki czemu można je podawać w, jak zgadłeś, formacie puree. Idealny do gotowanych ziemniaków i szybkiego przygotowania zacieru, to narzędzie sprawdza się również w przypadku innych, miękkich potraw, których składniki należy szybko połączyć ze sobą.

Pipeta do sosów

Problem z pieczonymi, dużymi kawałkami mięs, indykami i szynkami polega na tym, że mają one tendencję do wysychania. Kiedy mięso się piecze, usuwa się z niego wilgoć i tłuszcz, który spływa na dno naczynia. Mięso nagrzewa się i staje się tym, co znamy, gdy jemy, ale jeśli zbytnio wyschnie, jedzenie stanie się trudne do spożycia, będzie jak skóra do żucia. Tak więc pipeta pozwala kucharzowi dosłownie zassać z dna naczynia tłuszcz i wodę, i natłuszczać nimi mięso w trakcie pieczenia. Ten proces ma ogromny wpływ na rezultat pieczenia. Pipeta kuchenna jest również dobra do wysysania pozostałego soku po usunięciu mięsa i zrobienia z niego pysznego sosu.

Nóż do pizzy

Noże do pizzy

Jeśli masz płaskie jedzenie, które trzeba pokroić na mniejsze części, takie jak na przykład pizza, jest to niezwykle trudne do zrobienia zwykłym nożem. Ale z nożem do pizzy po prostu toczy się wzdłuż linii cięcia, a krawędź noża do pizzy wykonuje pracę poprzez niewielki nacisk.

Krajalnica do jabłek

Jeśli serwujesz dużo owoców, krojenie ich na kawałki może być żmudne i niebezpieczne dla palców. Krajalnica do jabłek ułatwia cięcie owoców na wiele kawałków i szybkie oddzielanie rdzenia. Sprawdza się w przypadku większości owoców, które można ustawić na desce do krojenia. Następnie bierzesz krajalnicę, dociskasz nią owoce, a narzędzie szybko rozdziela je na równe części.

Ręczna wyciskarka do owoców

Uzyskanie prawdziwego soku owocowego lub wyciśnięcia cytryny może być kłopotliwe i niechlujne przy robieniu tego ręcznie. Wyciskacz do owoców umożliwia wyciśnięcie soku z  połowy owocu, poprzez dociśnięcie i przekręcenie, i ostateczne spuszczenie soku na dno pojemnika. Następnie wyjmujesz owoc i wlewasz sok do filiżanki lub pojemnika bez zbędnego bałaganu.

Moździerz z tłuczkiem

moździerze kuchenne

Niewiele kuchni czy amatorskich czy profesjonalnych używa go bardzo często, ale moździerz i tłuczek są doskonałym narzędziem do szybkiego mielenia i rozdrabniania przypraw na drobny proszek i delikatną konsystencję. Używając nacisku i tarcia, moździerz działa jak miska, podczas gdy tłuczek trzymany w dłoni szybko ściera przyprawy na proszek. To świetne narzędzie do rozdrabniania większych, twardych potraw na małe części. Więcej informacji jak prawidłowo używać moździerza kuchennego znajdziesz na naszym blogu.

Miarki kuchenne

Miarki kuchenne

Jeśli przygotowujesz posiłki czy wypieki z wielu różnych przepisów, potrzebujesz zestawu miarek kuchennych. Są one dostępne w małych i dużych rozmiarach z dokładnym pomiarem. Dla osób, które chcą dokładnie przestrzegać przepisów, takie miarki-kubki są niezbędne podczas pieczenia i gotowania.

Wałek do ciasta

Jeśli masz zamiar piec dużo ciast, potrzebujesz sposobu na szybkie ich rozwałkowanie i spłaszczenie. Wałek do ciasta jest od wieków podstawowym narzędziem niezbędnych podczas przygotowywania ciast do pieczenia. Jest to również dobre narzędzie do wypędzania ludzi z kuchni, gdy próbują wykraść jedzenie.

Ułatw sobie pracę w kuchni i kup po prostu cały zestaw narzędzi kuchennych.

Narzędzia kuchenne Nest Utensils Plus Opal Joseph Joseph

Komentarze (0)

napisz komentarz