Nóż do siekania warzyw profesjonalny 22 cm Tojiro Pro VG-10

Kod produktu: F-630
Marka: Tojiro
Dostępna ilość: 11 szt.
Wysyłka do 48 godzin
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
WYSYŁKA GRATIS
CENA: 1 269,00 zł
ILOŚĆ: -+

Nóż do siekania warzyw profesjonalny 22 cm Tojiro Pro VG-10. Tasak chiński, który w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest na co dzień do krojenia różnych produktów i pełni funkcję noża szefa kuchni. Posiada solidną, lecz stosunkowo cienką klingę, więc nie można nim rąbać kości ani mrożonek. Szeroki, ostry nóż to doskonałe narzędzie do takich zadań, jak krojenie warzyw w kostkę, porcjowanie drobiu, siekanie surowego mięsa czy rozgniatanie czosnku lub imbiru.

  • Długość ostrza: 22 cm
  • Długość całkowita: 33 cm
  • Szerokość klingi: 9,2 cm
  • Grugość klingi: 3,2 mm
  • Materiał: laminat 3-warstwowy - rdzeń ze stali VG-10*
  • Szlif: dwustronny - symetryczny
  • Rękojeść: stal nierdzewna 18/8 (wzór tornado, który zapobiega zsuwaniu się mokrej i tłustej dłoni)
  • Twardość ostrza: 60+/-1 HRC
  • Waga: 532g

*Stal VG-10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.

Skład stali VG-10:

  • Węgiel: 1%
  • Chrom: 15%
  • Molibden: 2%
  • Wanad: 0,2%
  • Kobalt: 1,5%
Rozwiń
Zobacz także

Opinie o Nóż do siekania warzyw profesjonalny 22 cm Tojiro Pro VG-10

Dodaj opinię

Twoja ocena:  

Japońskie noże kuchenne Tojiro z powodzeniem mogą być nazywane kryształem tradycyjnej japońskiej technologii. Technologia, która rozwijała się wraz z kulturą gotowania tego kraju, i była przekazywana z pokolenia na pokolenie, przetrwała po dziś dzień.

NEWSLETTER
@