Nóż elastyczny do krojenia mięsa - długie ostrze 30 cm Robert Welch Signature

Kod produktu: SIGSA2076V
  opinie: 0
CENA: 321,00 zł
produkt jest chwilowo niedostępny
Opis produktu

Nóż elastyczny do krojenia mięsa - długie ostrze 30 cm Robert Welch Signature z najbardziej znanej i nagradzanej kolekcji. Precyzyjny nóż zachowujący delikatność podczas krojenia ryb, drobiu, jagnięciny oraz innych mięs. Niezwykle ostre ostrze zapewnia idealne krojenie mięs surowych, gotowanych oraz pieczonych. Elastyczność ostrza ułatwia krojenie wokół kości, z kolei jego długość pozwala na krojenie nawet najgrubszych pieczeni i najdłuższych filetów ryb. Charakterystyczne wgłębienia (zwane granton) sprzyjają precyzji krojenia i łatwemu oddzielaniu się od noża krojonych kawałków.

Kolekcja Signature to wielokrotny zdobywca nagród, m.in.: RedDot Design, Product Design, Good Design, Excellence in Housewares, Housewares Design i Product of the year. Jak wszystkie noże Roberta Welcha, nóż jest idealnie wyważony i dobrze trzyma się w dłoni.

Wykonany z jednego kawałka specjalnie utwardzanej, niemieckiej stali nierdzewnej DIN 1.4116. Ostrze wykonane jest ręcznie metodą japońską z kątem ostrzenia 15°, co czyni je niezwykle ostrym (większość noży europejskich ma ostrze o nachyleniu 20°). Ergonomiczna, antypoślizgowa rękojeść wyprodukowana z wytrzymałego tworzywa sztucznego DuPont™ metodą iniekcji, dzięki temu rękojeść wykonana jest z jednolitego kawałka tworzywa, co wyeliminowało potrzebę nitowania zwiększając walory estetyczne.

W testach przeprowadzonych przez niezależną organizację CATRA (Cutlery and Allied Trades Research Association) noże kuchenne Signature dostały ocenę DOSKONAŁY we wszystkich kategoriach, a tylko 1% spośród 427 ocenianych noży osiągnęło podobny wynik. Nóż, dzięki estetycznemu opakowaniu, idealnie nadaje się na prezent.

  • Długość ostrza: 30 cm
  • Materiał: stal nierdzewna, tworzywo sztuczne
  • Gwarancja producenta: 25 lat

Zasady pielęgnacji i konserwacji stalowych sztućców marki Robert Welch

Sztućce marki Robert Welch można myć w zmywarce, ale ważne jest, aby postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Aby utrzymać sztućce w najlepszym stanie, zaleca się mycie ręczne.

Mycie w zmywarce:

  • Należy upewnić się, że ustawienia zmywarki są zgodne z zaleceniami producenta, zwłaszcza dotyczącymi twardości używanej wody.
  • Należy dbać o odpowiedni poziom soli.
  • Przed włożeniem do zmywarki sztućce należy opłukać w celu usunięcia resztek jedzenia.
  • W koszyku zmywarki powinno się pozostawić nieco wolnego miejsca, żeby zapewnić dobrą cyrkulację myjącej wody.
  • Nie należy dopuszczać do kontaktu stali nierdzewnej z innymi metalami, zwłaszcza ze srebrem powoduje to powstanie śladów na przedmiotach ze srebra.
  • Należy unikać środków do mycia zawierających kwasy cytrusowe, gdyż mogą one powodować uszkodzenia przedmiotów ze stali nierdzewnej.
  • Unikać używania krótkich cykli mycia o niskiej temperaturze.
  • Unikać używania cyklu suszenia.
  • W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się wyjęcie sztućców zaraz po zakończeniu cyklu mycia i osuszenie ręcznie (jest to szczególnie ważne w przypadku noży, które są wykonane ze stali podatnej na odbarwienia w przypadku regularnego wystawienia na działanie wilgotnego powietrza).

Mycie ręczne:

  • Sztućce należy opłukać pod bieżącą wodą jak najszybciej po użyciu w celu uniknięcia zaschnięcia resztek jedzenia.
  • Myć za pomocą delikatnej gąbki z dodatkiem płynu do mycia. Spłukiwać pod bieżącą, ciepłą wodą.
  • Nie zanurzać sztućców pod wodą.
  • Po umyciu natychmiast dokładnie wysuszyć.

Przyczyny trwałych śladów lub odbarwień:

  • Tęczowe lub niebieskie ślady - Może być wiele powodów powstawania trwałych śladów na powierzchni stali nierdzewnej, na przykład niedokładnie spłukany detergent, który uległ wyschnięciu na powierzchni stalowej, kontakt z bardzo gorącym tłuszczem lub potrawami o wysokim współczynniku kwasowości.
  • Wżery - Dotyczy to w szczególności ostrzy noży, które wykonane są ze specjalnie utwardzonej stali nierdzewnej. Sól lub naturalne kwasy obecne w jedzeniu mogą powodować powstawanie wżerów, jeśli ostrze noża nie jest regularnie czyszczone. Podobny efekt może być spowodowany solą używaną przez zmywarki w procesie mycia.
  • Rdza - Stal nierdzewne sama w sobie nie rdzewieje, ale ślady rdzy mogą zostać przeniesione na sztućce z innych przedmiotów w zlewie lub zmywarce takich jak żeliwo, wełna stalowa lub zwykła stal.
  • Smugi - Twarda woda może powodować powstawanie kredowych smug. Żeby tego uniknąć należy dokładnie osuszyć sztućce zaraz po umyciu.

Usuwanie niechcianych śladów:

  • W razie konieczności po umyciu ręcznym zaleca się czyszczenie specjalnym, nieścierającym mleczkiem do stali.
  • Należy unikać używania gąbek drucianych lub płynów do mycia o właściwościach ścierających.
  • Zawsze po usuwaniu plam należy ponownie dokładnie umyć sztućce ręcznie.


Dodaj opinię

Twoja ocena:  

Robert Welch był jednym najbardziej znanych brytyjskich projektantów i jubilerów minionego wieku. Rodzinnej firmie, prowadzonej teraz przez jego spadkobierców, wciąż przyświeca jego przekonanie, że każdy zasługuje, by w codziennym życiu używać pięknych przedmiotów.

NEWSLETTER
@