Rodzaje patelni do smażenia - poradnik

Rodzaje patelni do smażenia - poradnik

Gotowanie to sztuka, do tworzenia której potrzebujemy odpowiednich narzędzi. Patelnie nie tylko dają możliwość smażenia bekonu czy jajek, ale także przyrumieniają mięso, duszą warzywa czy grillują zapiekanki. Do stworzenia pysznych potraw niezbędna jest jednak odpowiednia patelnia.

Patelnia głęboka stalowo-aluminiowa

Niezależnie od tego, czy nazwiesz to patelnią, patelnią do smażenia czy głęboką patelnią, istnieje wiele rodzajów i wszystkie są fascynujące. Występują w rozmiarach od wystarczająco małych, aby usmażyć jajko, po wystarczająco duże, aby usmażyć dla całej armii.

Jakie są rodzaje patelni?

Odpowiedź jest uzależniona od tego jaki jest Twój styl gotowania?

Różne rodzaje patelni nie będą miały większego znaczenia, dopóki nie określisz swojego stylu gotowania. Na przykład, czy jesteś pionierem, który używa tylko glinianych garnków i patelni? Być może nie chcesz jedzenia z chemicznej patelni nieprzywierającej? Może ceramiczne patelnie są Twoimi ulubionymi. Niezależnie od preferencji, wybierz je przed wyborem innych naczyń kuchennych.

Ważną kwestią dotyczącą patelni jest sposób wykorzystania ciepła. Niektórzy kucharze ustawiają źródło ciepła na maksimum, bez względu na to, co się smaży czy gotuje. Inni kucharze używają średniego poziomu ciepła. Wielu kucharzy stosuje metodę lekkiego i powolnego gotowania, w której temperatura źródła jest niska. Smażenie trwa wówczas dłużej, a efektem nie jest przypalone ani odwodnione pod wpływem wysokiej temperatury pozbawiającej mięsa czy warzywa soków.

Jeśli jesteś doświadczonym kucharzem to zapewne posiadasz kilka rodzajów, rozmiarów i marek patelni. Po prostu układasz je jedna na drugiej na półce obok kuchenki. Dla niektórych kucharzy problemem jest przechowywanie. Jeśli tak, wybierz rodzaj patelni, którą lubisz i którą możesz logicznie przechowywać, i zyskaj więcej, gdy w kuchni otworzy się miejsce do przechowywania. Teraz, gdy znasz już swój styl gotowania i sposób przechowywania, przejdźmy do rodzajów patelni.

Rodzaje patelni

Rodzaje patelni:

  • Patelnie ceramiczne

Nie wyobrażasz sobie rozbijania jajka o skałę w upalny, sierpniowy dzień? Patelnie ceramiczne to amalgamat porcelany, granitu, marmuru, diamentu lub ceramiki owinięte wokół rdzenia ze stali nierdzewnej. Wypalane są w wysokich temperaturach. Nic nie przedostanie się do jedzenia, bez względu na to, jak wysokie jest użyte ciepło z palnika. Patelnie ceramiczne są trwałe i służą przez lata.

Ceramika jest łatwa w czyszczeniu, można ją myć w zmywarce, można jej używać na kuchence lub w piekarniku, a także przechowywać w nich żywność i jest dostępna w wystarczającej ilości kolorów, aby dopasować ją do wystroju kuchni. Inne zalety ceramiki to to, że można ich używać na dowolnym źródle ciepła, w tym gazowym, elektrycznym i konwekcyjnym.

Większość patelni ceramicznych ma uchwyty ze stali nierdzewnej, ale są też takie, które używają uchwytów z twardego plastiku. Możesz wybrać dowolny rozmiar, od smażenia jajka po świąteczne gotowanie. Jedynym minusem kamionki może być to, że uszkodzenie mechaniczne powodują odpryski.

  • Patelnie gliniane

Patelnie gliniane wykonane są z gliny zawierającej pewne zanieczyszczenia. Patelnie mają wysoką zawartość żelaza. Wypalane są w wysokich temperaturach. Glina jest porowata, więc musi być glazurowana, aby stała się wodoodporna.

Po tym wszystkim jednak Twoje jedzenie będzie smakować niesamowicie. Wilgoć krąży wewnątrz naczynia, ale utrzymuje również składniki odżywcze wewnątrz potrawy. Twojemu ciału może zająć trochę czasu, aby przetworzyć to czyste i pyszne pożywienie, ale to dobre!

Ceramiki można używać do smażenia na kuchence lub w piekarniku, ale uważaj na używanie wysokiej temperatury. Patelnia może pęknąć. Użyj jak najmniejszego ciepła. Ceramika zwykle ma kolor od ciemnej opalenizny do czerwonego odcienia ze względu na zawartość żelaza w glinie. Takie patelnie sprawiają, że pasują do każdego wystroju kuchni.

  • Patelnie szklane

W latach 80 pojawiły się na rynku zestawy garnków wykonanych z bursztynowego szkła z powłoką zapobiegającą przywieraniu na dnie. Być może pamiętasz, że zestawy były w kolorze bursztynowym lub kobaltowym. Przewodność szklanych naczyń była znakomita. Do dziś w wielu kuchniach nadal używa się szklanych naczyń do gotowania czy pieczenia.

Szkło jest tańsze niż jego kuzyni ze stali nierdzewnej lub żeliwa, może być używane zarówno w piekarniku, jak i na płycie kuchennej, dobrze przechowuje żywność i można je myć w zmywarce. Jedyną wadą szklanych patelni jest to, że muszą całkowicie ostygnąć przed włożeniem ich do lodówki lub zimnej wody. Nie można używać ściernych środków czyszczących na szklanych patelniach, więc delikatne czyszczenie to kolejna wada, ponieważ ich czyszczenie zajmuje trochę czasu. Szklane patelnie są dostępne tylko w dużych rozmiarach.

  • Patelnie żeliwne

Żeliwna patelnia dodaje trochę żelaza do smażonych na niej potrawy. Muszą być odpowiednio sezonowane, gdy to zrobisz, smaż do woli! Żeliwo nie przewodzi ciepła jak inne rodzaje patelni. Całkiem dobrze jednak utrzymuje i kumuluje ciepło. Można je wkładać zarówno do piekarnika, jak i na płytę kuchenną. Jeśli jedzenie wymaga dużej temperatury, sięgnij po żeliwną patelnię. Patelnie żeliwne są dostępne w wielu rozmiarach i głębokościach.

Patelnia żeliwna 26 cm Lodge

Kłopot z żeliwem polega na tym, że nie da się go myć w zmywarce i rdzewieje, gdy nie było osuszone po umyciu. Żeliwne patelnie należy myć ręcznie i dokładnie wysuszyć. Po umyciu warto je ponownie sezonować. Możesz użyć metalowych akcesoriów na żeliwie co jest dodatkową wadą. Jedyną wadą patelni żeliwnych jest to, że są ciężkie, więc dobrze chwyć za uchwyt, zanim ją podniesiesz.

  • Patelnie miedziane

Marzeniem wielu jest, aby pewnego dnia kuchnia była zatłoczona miedzianymi naczyniami. Są ładne, eleganckie i pięknie się na nich smaży. Miedziana patelnia dobrze i równomiernie przewodzi ciepło, a także szybko się schładza. Nie będziesz musiał podgrzewać patelni przed smażeniem. W miedzianych patelniach nie ma ostrych chemikaliów, chociaż sama miedź może nadać potrawom lekko metaliczny posmak. Patelnie miedziane są dostępne w różnych rozmiarach.

Patelnia miedziana mała 20 cm Prima Matera de Buyer

Chociaż zalety miedzi są tak atrakcyjne, ich cena niestety nie jest. Nie jest również bezpieczna w użyciu na płytach konwekcyjnych. Miedziana patelnia z czasem zmatowieje, więc konieczne będzie jej polerowanie specjalną pastą do miedzi.

  • Patelnie z powłoką ceramiczną

Możesz zobaczyć gliniane patelnie zwane ceramicznymi i zastanawiać się, czy są takie same. Ceramika, porcelana i inne naczynia kuchenne są wykonane z gliny i wypalane w piecu na różnych poziomach temperatury, a następnie glazurowane lub nie. Ceramika ma powłokę nieprzywierającą, ale bądź spokojny, nie jest to powłoka chemiczna.

Ceramika nie psuje się jak inne patelnie podczas smażenia w nich kwaśnych rzeczy, takich jak pomidory. Możesz przechowywać żywność w lodówce, a następnie zabrać ją prosto do piekarnika, aby się podgrzała. Ceramikę można myć w zmywarce. Są one również dostępne w tak wielu kolorach i wzorach, że wybrana przez Ciebie ceramiczna patelnia będzie pasować do wystroju Twojej kuchni.

Jedyną wadą patelni ceramicznych jest to, że pękają łatwiej niż metale. Mają niestety krótką żywotność, ponieważ nie są w stanie znieść bardzo wysokich temperatur. Patelnie ceramiczne nie są dostępne w różnych rozmiarach, tak jak patelnie metalowe; większość jest duża i sprzedawana wraz z zestawem ceramicznych garnków w pudełkach.

Smaż bekon i jajka, naleśniki, kotlety wieprzowe, smażone ziemniaki i nie tylko na ceramicznej patelni.

  • Patelnie ze stali nierdzewnej

Jeden z najpopularniejszych rodzajów patelni, patelnia ze stali nierdzewnej nie przypomina żadnej innej patelni. Zwykle ma rdzeń miedziany lub aluminiowy, co zapewnia równomierne ogrzewanie, co oznacza, że ​​można jej używać na płycie kuchennej lub w piekarniku. Patelnia ze stali nierdzewnej będzie trwać wiecznie i nie rdzewieje. Nie reagują negatywnie na kwaśne pokarmy, takie jak pomidory, więc przygotuj porcję smażonych, zielonych pomidorów już dziś!

Patelnia stalowa 20 cm

Jedyną wadą patelni ze stali nierdzewnej jest to, że żywność ma tendencję do przywierania, więc czyszczenie jej z patelni to ból głowy.

Możesz w nich smażyć wszystko, od jajek przez smażone ziemniaki po smażonego kurczaka i tak dalej.

  • Patelnie aluminiowe

Tania i dobrze przewodząca ciepło, aluminiowa patelnie jest popularną patelnią od momentu wynalezienia. Gdy aluminium jest anodowane, staje się twarde, mocniejsze i niereaktywne (nie odbarwia się po zetknięciu z kwaśnym pomidorem).

Patelnia aluminiowa 32 cm

Aby być tak mocnym, a jednocześnie lekkim, można by pomyśleć, że aluminiowe patelnie byłyby drogie, ale tak nie jest. Dobrze przewodzą ciepło, a ponadto są odporne na wysokie temperatury. Musisz jednak dokładnie sprawdzić przy zakupie patelni aluminiowych, ponieważ niektóre wymagają bardziej szczegółowej pielęgnacji niż inne.

Kilka wad korzystania z patelni aluminiowych polega na tym, że nie można ich używać na płytach indukcyjnych ani w piekarnikach. Twoje jedzenie może mieć metaliczny smak.

  • Patelnie nieprzywierające

Wszyscy widzimy je wiszące w sklepach wielkopowierzchniowych i domach towarowych. Są tanie, jest ich dużo, i na początku nieprzywierające patelnie nie są takie złe. Zawsze możesz wymienić je później, prawda? Patelnie nieprzywierające przenoszą ciepło równomiernie, dzięki czemu idealnie nadają się do smażenia prawie wszystkiego, w tym delikatnych rzeczy, takich jak naleśniki. Jedzenie ześlizguje się łatwo z patelni na talerz. Nonstick sprzyja zdrowemu i czystemu odżywianiu. Mycie jest proste.

Można by pomyśleć, że te wzorce cnoty nie miałyby wad, ale niestety mają jedną lub dwie. Obawiam się, że nie są długowieczne i nie są bezpieczne do mycia w zmywarce. Patelnia nieprzywierająca może być używana tylko na małym lub średnim ogniu. Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu nie można używać metalowych przyborów kuchennych. Po zadrapaniu (uszkodzeniu) powierzchni należy je wyrzucić. Nie chcesz, aby powłoka przedostała się do twojej czystej, zdrowej żywności.

A skoro już o tym mowa, na patelni nieprzywierającej można smażyć wszystko. Od francuskich tostów i bekonu na śniadanie, przez kanapkę z czterema serami z grilla z serem na lunch, po przepis na smażonego kurczaka na kolację.

Patelnie ze stali węglowej

Weź kawę i przysuń krzesło, bo idziemy na lekcję nauk ścisłych. Węgiel jest pierwiastkiem i jest go mnóstwo w naszym świecie. Stosowany głównie jako paliwo w postaci czystego węgla, węgiel tworzy stopy z metalami takimi jak żelazo. Nazywa się to stalą węglową. Patelnia ze stali węglowej wykonana jest z arkuszy wytłoczonych według wzoru. Powierzchnia stali węglowej szybko pokrywa się patyną.

Patelnia stalowa pokryta woskiem pszczelim

Patelnie ze stali węglowej, zwykle czarne i bardzo cenione przez domowych i profesjonalnych kucharzy, zawierają 99 procent żelaza. Po prostu nie są tak ciężkie jak ich żeliwny brat. Stal węglowa jest czarna z powodu patyny powstałej na patelni z wysokiej temperatury stosowanej do pieczenia mięs. Mimo tej patyny patelnie ze stali węglowej muszą być sezonowane tak, jak gdyby były z żeliwa.

Patelnię ze stali węglowej można stosować na każdym rodzaju płyty kuchennej, w tym na płycie indukcyjnej. Można też używać je w piekarnikach. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli można coś usmażyć w woku lub na patelni, można to usmażyć na patelni ze stali węglowej.

Patelnia ze stali węglowej nie robi jednak wszystkiego dobrze. Mogą być wspaniałe do przypiekania mięs, ale nie do smażenia pomidorów. Patelnia może również nadać potrawom delikatny, metaliczny posmak.

Nie używaj tej patelni do delikatnych rzeczy, takich jak saute lub sosy. Temperatura tych potraw musi być odpowiednia. Absolutnie nie można wkładać do zmywarki patelni ze stali węglowej bo zardzewieje. Za każdym razem myj ją ręcznie, ponownie sezonując patelnię i przechowuj z dala od wilgoci.

Uwaga dla kucharzy: patelnie ze stali węglowej będą kilkakrotnie zmieniać kolory wewnątrz i na zewnątrz podczas ich używania. Z czasem ta czarna, nieprzywierająca patyna pozostanie na patelni. Chociaż jest to bardzo pożądane, pamiętaj, że nie będzie to wyglądało ładnie, gdy to się dzieje.

Patelnie do zadań specjalnych

Myślałeś, że patelnie to tylko patelnie? Z drugiej strony słyszałeś o patelniach do sauté, patelniach do naleśników, patelniach do placków, wokach, ale czy są to patelnie? Po co używać konkretnej patelni do określonej potrawy?

Patelnie do naleśników Crêpe

Naleśniki to najcieńsze jedzenie. Mogą być nadziewane owocami, składane i posypane cukrem pudrem lub polane sosem. Naleśniki potrzebują równomiernego podgrzania, aby je prawidłowo usmażyć. Nie zawsze znajdziesz to na zwykłej patelni. Boki patelni naleśnikowej są niskie w przeciwieństwie do normalnej wysokości boków patelni. Ułatwia to włożenie szpatułki pod naleśnik lub odwrócenie jej w powietrzu, aby go obrócić. Większość patelni do naleśników jest nieprzywierająca, co nie jest prawdą w przypadku niektórych modeli patelni. Patelnie naleśnikowe są lekkie i mają fajne, wygodne uchwyty. Są wykonane z aluminium, stali i żeliwa, ale nie są przeznaczone do podgrzewania płynów, więc smaż wyłącznie tortille i naleśniki na tej wyjątkowej patelni.

Patelnie do naleśników

Patelnie do pancake

Smażenie naleśników pancake nie różni się zbytnio od robienia dużych, okrągłych naleśników, z wyjątkiem tego, że te są grubsze. Dzieci uwielbiają, kiedy robi się naleśniki ze odciśniętymi na powierzchni dolarami lub innymi wzorkami. Idealna patelnia do pancake jest wielkości zwykłej patelni. Powinna być cięższa niż lekka patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Celem jest równomierne rozprowadzenie ciepła. Jej boki są tak niskie, jak boki patelni do naleśników, co ułatwia przewracanie. Teraz po prostu wlej ciasto i patrz, jak twoja rodzina się ślini.

Patelnie do grillowania

Chcemy przyjrzeć się kwadratowej patelni żeliwnej, która najbardziej przypomina patelnię, ale używa się jej inaczej. Ogólnie rzecz biorąc, to, co można smażyć na tej patelni, można też ugotować, np. boczek, wszelkiego rodzaju kiełbaski, kotlety, stek, kurczak, a nawet warzywa. Po co więc zawracać sobie głowę taką patelnią? Nazywana również patelnią grillową, patelnia taka ma niższe boki niż zwykła patelnia. Grzbiety utrzymują tłuszcze z dala od mięs, co zapewnia zdrowsze gotowanie. Każdy po prostu uwielbia ślady prążków grilla na swoich mięsach. Wstępne podgrzanie patelni na kuchence eliminuje konieczność jej oliwienia. Twoje jedzenie będzie zdrowsze. Powierzchnia patelni jest większa niż innych patelni - na patelni grillowej zmieści się więcej burgerów. Patelnie do grillowania są łatwiejsze do czyszczenia niż normalne patelnie. Po prostu wytrzyj i spłucz, ale pamiętaj, aby sezonować przed następnym użyciem.

Kwadratowa patelnia żeliwna / grillowa

Patelnie do omletów

Czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić omlet na zwykłej patelni? Czy udało Ci się złożyć go prawidłowo i nie zamienił się w jajecznicę? Właściwa patelnia jest najważniejszą częścią robienia ładnego omletu. Patelnia do omletów jest zwykle wykonana z żeliwa, aluminium, miedzi, stali nierdzewnej lub patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Ma niewielkie nachylenie na boki, co ułatwia składanie omletów. Patelnie mają wyższe boki, dzięki czemu możesz mieszać zawartość bez wylewania z patelni.

Patelnie do jajek

Większość ludzi wyjmuje bekon lub kiełbasę, odsącza tłuszcz, a następnie wbija jajko na patelnię. Jest jednak mała patelnia o średnicy około 10 cm, w której mieści się dokładnie jedno jajko. Ta niewielka patelnia, zwykle żeliwna, ale wykonana również z innych materiałów, nagrzewa się szybko i równomiernie. Dzięki temu doskonale i szybko smaży twoje jedno jajko sadzone. Smacznego!

Miniaturowa patelnia żeliwna 12 cm

Wok

Chociaż wok nie jest technicznie patelnią, jest wykonany z tych samych materiałów co patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu i głębszymi, nachylonymi bokami. Rozprowadza ciepło bardziej równomiernie bez gorących punktów. Dzięki temu cała żywność jest dokładnie usmażona. Wok to uniwersalna patelnia, której można używać nie tylko do smażenia. Jest świetną parownicą do warzyw, wspaniałą wędzarką do mięs, można też gotować lub smażyć na głębokim tłuszczu wszelkiego rodzaju potrawy. Ponieważ woki mogą być używane na dużym ogniu, ważne jest, aby mieć odpowiedni olej do smażenia. Temperatura dymienia oleju to temperatura, w której olej zaczyna się palić. Użyj oleju o niskiej temperaturze dymienia, a Twoje danie nie będzie dobrze smakować. Najlepsze oleje o wysokiej temperaturze dymienia to olej z pestek winogron, olej kokosowy, olej migdałowy i olej lniany.

Wok ze stali węglowej 24 cm

FAQ

Jak sezonować patelnie?

Ustaw piekarnik na 100 stopni. Nasmaruj patelnię olejem o wysokim punkcie dymienia, takim jak olej migdałowy lub kokosowy. Umieść patelnię w piekarniku i pozwól jej sezonować się przez cztery do ośmiu godzin. Będzie to musiało być wykonane po mniej więcej co czterech użyciach patelni, aby zachować jej integralność i nie aby nie rdzewiała. Więcej informacji o sezonowaniu znajdziesz w naszym artykule: Jak sezonować patelnie żeliwne?

Co to są naczynia trójwarstwowe?

Warstwa jest warstwą czegoś. W tym przypadku metale trójwarstwowe są łączone ze sobą, tworząc patelnię. Każda warstwa wnosi korzyść. Warstwy są zazwyczaj wykonane z miedzi, stali nierdzewnej i aluminium. Niektóre marki patelni trójwarstwowych po prostu używają aluminium po bokach patelni. Warstwa ze stali nierdzewnej jest popularna ze względu na swoją trwałość. Warstwa aluminiowa zapewnia równomierne smażenie potraw. Większość patelni trójwarstwowych ma miedziane dno, które zapewnia bardziej równomierne ogrzewanie. Możesz zobaczyć, jak te trójwarstwowe patelnie są grubsze, lepiej ogrzewają i są trwalsze. Są też odrobinę droższe.

Jaki rozmiar patelni kupić?

Odpowiedź na to pytanie wymaga najpierw twojego wglądu:

  • Najważniejszą rzeczą przy wyborze patelni jest przechowywanie. Czy masz wystarczająco dużo miejsca na przechowywanie patelni każdego rozmiaru lub przynajmniej kilku rozmiarów? Od tego zależy materiał, z którego wykonana jest patelnia, a także jaką funkcję będzie spełniać patelnia, np. patelnie do smażenia lub patelnie żeliwne.
  • Jakie jedzenie będzie smażone na patelni? Na patelni można smażyć prawie wszystko, w tym zapiekanki i gulasze. Najpierw dowiedz się, co będziesz gotować.
  • O której zostanie podana kolacja? Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, wyciągnij patelnię. Jeśli nie masz czasu, zamów na wynos.
  • Ilu gości będzie jadło posiłek? Jeśli masz domek, będziesz potrzebować do trzech patelni, w zależności od tego, co serwujesz. Upewnij się, że patelnia pasuje do pola na kuchence. Nie chcesz, aby mniejsze pola tworzyły zimne plamy na patelni (lub jedzeniu).
  • Czy masz nastolatki, które muszą nauczyć się gotować? Mała patelnia do jajek, patelnia do naleśników z których nastolatki powinny nauczyć się różnicy między tym, co jest w nich lub na nich. Kiedy już dowiedzą się, co jest przygotowywane na tych patelniach, nie będą czuli się tak bezradni w kuchni. Panowie też powinniście uważać!

Co najlepiej smaży się na patelniach?

Wrzucasz mieloną wołowinę na patelnię, aby ją przyrumienić. Zanim pomyślisz, żeby sięgnąć do szafki, żeby wyjąć holenderską brytfannę, posyp przyprawą z opakowania odsączoną, mieloną wołowinę, włóż makaron i gotuj pod przykryciem przez kilka minut. Zanim się zorientujesz, masz Strogonow. Na patelni. Nie wiedziałeś, że możesz to zrobić, prawda? Stek kroi się w paski i wkłada na patelnię do zrumienienia. Gdy siekasz paprykę i cebulę, bez zastanowienia wrzucasz je na steka. Kiedy się smaży, robisz swój brązowy sos. Dodajesz go na patelnię. Teraz rzucasz po ryż i nazywasz to chińskim jedzeniem, żeby dzieci je zjadły. Z patelni, ale oni tego nie wiedzą. Hamburgery, hot dogi, szynka, indyk od święta (na kanapki), kanapki z serem z grilla, sos. Bekon i jajka, i francuskie tosty, i domowe frytki lub siekane ziemniaki, prawie wszystko, o czym możesz pomyśleć, można przygotować na patelni.

Czy lepiej smażyć na stali nierdzewnej, czy na patelni nieprzywierającej?

To kwestia osobistych preferencji. Kucharze, którzy nie mają nic przeciwko smarowaniu patelni ze stali nierdzewnej i czekają, aż patelnia i olej się rozgrzeją, aby rozpocząć smżenie, docenią stal nierdzewną. Kucharze, którzy nie chcą, aby chemikalia przedostały się do ich żywności, nie będą mieli nic przeciwko smażeniu na stali nierdzewnej. Stal nierdzewna nagrzewa się równomiernie i nie pozostawia metalicznego posmaku w potrawach. Jednak kucharze powinni wiedzieć, że niektóre firmy stosują na swoich patelniach ceramiczną powłokę zapobiegającą przywieraniu. Bez chemikaliów, bez osypywania się powłoki z patelni i zanieczyszczenia żywności, po prostu czysta powłoka zapobiegająca przywieraniu.

Co to jest sezonowanie żeliwa?

Przygotuj swoją łódź na wodę, aby pąkle i rdza nie zniszczyły tego pięknego statku. Zrobiłbyś to samo z żeliwną patelnią (z wyjątkiem części z pączkami). Sezonowanie żeliwa nie jest tym, co robisz z miską popcornu. Sezonowanie żeliwa polega na podgrzaniu warstwy oleju na patelni na małym ogniu przez wiele godzin. Kiedy patelnia ma tę błyszczącą, czarną patynę, tak uwielbianą przez kucharzy, Twoja żeliwna patelnia jest gotowa na pierwsze jajko sadzone.

Czy można smażyć kurczaka na patelni?

Nazywa się go przecież „smażonym” kurczakiem. Oto twój znak (dzięki, panie Engvall.) Jest niesamowicie prosty, zabiera tylko cztery składniki i fascynuje każdego, kto go zje. Z patelni. Pokrój całego kurczaka i odrzuć szyję oraz końcówki skrzydeł. Kawałki kurczaka zamarynuj w mleku, w lodówce przez dwie godziny. Teraz do torebki wrzuć mąkę, sól i pieprz. Włóż do torebki jeden lub dwa kawałki kurczaka i potrząśnij, aby pokryć kurczaka. W międzyczasie na patelni powinien znajdować się olej o wysokiej temperaturze dymienia, rozgrzany i gotowy dla ptaka. Ułóż kawałki kurczaka po dwa na raz na patelnię i smaż na małym lub średnim ogniu. Umieść pokrywkę na patelni. Smaż kurczaka, obracając raz, przez dwadzieścia do trzydziestu minut lub do końca. Połóż na ręczniku papierowym do odsączenia. Cieszyć się pysznym daniem!

Jak czyścić patelnię?

Jeśli jedzenie przywarło do dna lub boków patelni, namocz je w letniej wodzie z dodatkiem łagodnego środka do mycia naczyń. Delikatnie zeskrob resztki jedzenia gąbką. Patelnie nieprzywierające są nieco inne. Jedzenie nie powinno się do nich przyklejać, ale jeśli tak się stanie, namocz patelnię w letniej wodzie z łagodnym płynem do naczyń. Resztki jedzenia powinny się natychmiast spłukać. Nigdy nie używaj ostrych detergentów, bez względu na to, jak jedzenie przykleiło się do patelni. Ostre detergenty niszczą nieprzywierającą powłokę na patelniach. Ponadto nigdy nie używaj metalowych przyborów, takich jak szpatułka, do poluzowania cząstek jedzenia. Mogłyby uszkodzić powłokę patelni.

Jakie patelnie przeznaczone są do użytku w restauracji?

Restauracje muszą używać wysokiej temperatury, aby gotować jedzenie w jak najkrótszym czasie. Ich klienci są głodni, więc im szybciej jedzenie jest przygotowywane, tym lepiej. Kucharze zazwyczaj używają patelni miedzianych, ze stali węglowej i aluminium, aby zapewnić wysoką temperaturę i krótki czas gotowania. Miałbyś dobry pomysł, gdybyś użył tego samego w domu.

Komentarze (0)

napisz komentarz