Jaka ostrzałka do noży jest odpowiednia do Twojej kuchni?

Jaka ostrzałka do noży jest odpowiednia do Twojej kuchni?

Niezależnie od tego, czy robisz zakupy do swojej domowej kuchni, czy kuchni komercyjnej, w której jesteś szefem, wiedza o używanej ostrzałce do noży pomoże określić, czy Twoja kolekcja nowych noży wystarczy na rok, czy na wiele lat. Poza tym, jeśli zamierzasz zainwestować pieniądze w budowę swojej kolekcji noży, jesteś to winien samemu sobie, aby dowiedzieć się, jak zachować ich ostrość. Oto krótki przewodnik po różnicach między ostrzałkami.

Honowanie, a ostrzenie noży

Istnieją dwa główne sposoby na uzyskanie lepszej krawędzi noża: honowanie i ostrzenie. W większości przypadków po prostu honujesz ostrze, a nie ostrzysz.

  • Honowanie to ponowne ustawienie ostrza; tzn. bierzesz ostry nóż i prostujesz jego krawędź.
  • Ostrzenie to szlifowanie metalu ostrza, aby utworzyć nową krawędź. Im bardziej ostrzysz ostrze, tym szybciej się ono zużyje, ponieważ metal się ściera.

Przejdźmy teraz do ostrzałek

Istnieją cztery główne typy prętów / ostrzałek do noży: stalowe stalki, kamienie ostrzących, ręczne ostrzałki do noży i elektryczne ostrzałki do noży.

Stalki do noży

Należy pamiętać, że stal do ostrzenia to w rzeczywistości pręty do honowania. Termin branżowy to stalka, ale jest to po prostu błędne określenie tego, co w rzeczywistości jest narzędziem używanym do ostrzenia ostrzy noży.

Stalka do ostrzenia noży kuchennych

Stalki do ostrzenia Wusthof są używane głównie przez szefów kuchni przed i po użyciu noży. Pomagają w dokładnym szlifowaniu ostrza i zapewniają idealną krawędź między cięciami. Główną różnicą w rodzaju używanej stali ostrzącej jest rodzaj cięcia i kształt ostrza.

  • Typ cięcia. W zależności od rodzaju cięcia, otrzymasz ostrza delikatniejsze lub grubsze. Aby uzyskać delikatniejsze ostrze, wybierz powierzchnię stalki cienką, gładką lub spiralną (spiralne nacięcie na pręcie). W przypadku cięższej osełki wybierz kombinację, zwykłą lub diamentową. Aby przyjrzeć się różnym typom cięcia, zobacz np. stalki do ostrzenia noży Global.
  • Kształt ostrza. Okrągłe pręty to najpopularniejszy rodzaj stalowych stalek do ostrzenia używanych w kuchni, ponieważ są super łatwe i szybkie w użyciu. Owalne ostrza (lub pręty) zapewniają większą powierzchnię do honowania, ale mogą spowolnić pracę, jeśli stal zostanie lekko obrócona.
  • Typ materiału. Pręty honujące są zwykle wykonane z trzech różnych materiałów: stali, ceramiki i diamentu (stalowy pręt z diamentowym materiałem ściernym). Wykorzystując pręty ceramiczne i / lub diamentowe, materiały te są w rzeczywistości bardziej ścierne niż stal; więc gdy szlifujesz, lekko tworzysz nową krawędź przy minimalnym szlifowaniu. Nie myśl o tym jako o ostrzeniu, tylko o znacznie bardziej wyrafinowanym szlifowaniu - honowaniu.

Kamień do szlifowania noży japońskich

Kamienie do ostrzenia noży kuchennych

Kamienie do ostrzenia, nazywane również osełkami, świetnie nadają się do ostrzenia bardzo tępych noży. Krawędź ostrza noża powinna być prostopadła do twoich uderzeń, ale można ją przyłożyć do kamienia pod różnymi kątami, aby naprawdę zbliżyć ostrze do nowej warstwy metalu. Kamienie do ostrzenia doskonale nadają się również do ostrzenia innych rodzajów ostrzy, takich jak brzytw i nożyczek.

Wskazówka. Innym, dobrym sposobem na ostrzenie nożyczek jest przecięcie kilku kwadratów drobnoziarnistego (wykańczającego) papieru ściernego ~240 lub więcej (im wyższa liczba, tym drobniejsze ziarno). Traktuj tę technikę w taki sam sposób, jak kamień do ostrzenia, przechodząc przez kilka poziomów szorstkości w przypadku trudniejszych prac.

Ostrzałka ręczna do noży

Ręczne ostrzałki do noży kuchennych

Ręczne ostrzałki do noży oferują łatwy sposób na ostrzenie ostrzy, ale w niższej cenie niż ich elektryczne odpowiedniki. Ręczne a nawet kieszonkowe ostrzałki są świetne dla podróżujących szefów kuchni, ponieważ są łatwe do spakowania i przenoszenia.

Ostrzałka do noży elektryczna 130 Professional ChefsChoice

Elektryczne ostrzałki do noży

Elektryczne ostrzałki do noży zwiększają wygodę, jeśli chodzi o ostrzenie noży, ale niektórzy mogą powiedzieć, że nie pozwalają na taką kontrolę jak inne metody ręczne i nie są tak naprawdę przeznaczone do użytku przenośnego.

Sprawdź nasze oferty na noże kuchenne ze stalką od marki Wusthof - wyprodukowane w Niemczech.

Komentarze (0)

napisz komentarz