Deski do krojenia z drewna dawniej były jedynym wyborem. Dzisiaj używane są nie tylko przez tych, którzy cenią sobie naturalne materiały. To także świetny sposób na efektowne podanie przekąsek.
Deska serów, koreczki czy kanapki znakomicie prezentują się podane właśnie w taki sposób. Przekąski można ciekawie ułożyć na drewnianej powierzchni, obok postawić miseczki z sosami, całość ozdobić gałązkami ziół. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są deski śniadaniowe, które mogą posłużyć zarówno do przygotowania, jak i do podania posiłku. Z kolei na imprezowym stole świetnie będą wyglądać deski z podstawkami i o ciekawych kształtach.
Drewniane akcesoria nie powinny nigdy pozostawać długo całkowicie zamoczone, bo to może powodować rozwój pleśni i niszczenie materiału. Drewniane deski do krojenia czyścić najlepiej wilgotną szmatką, a w razie widocznych zabrudzeń – z użyciem płynu do naczyń, gąbki i bieżącej wody. Ważne jest, by potem umieścić deskę w miejscu, gdzie szybko wyschnie, jednak nie bezpośrednio przy źródłach ciepła. Tłustych plam i zapachów mięsa czy cebuli pozbyć się pozwoli pocieranie połówką cytryny i solą. Można też najpierw posypać deskę sodą, a potem spryskać wodą z octem. Po każdym sposobie dobrze jest wytrzeć ją później ręcznikiem papierowym.