Noże kuchenne w drewnianym bloku Robert Welch Signature. Designerski blok z litego drewna dębowego, przyjemnego w dotyku, estetycznego, naturalnego. Konstrukcja umożliwia ustawienie go przy ścianie, przez co zajmuje mało miejsca i nadaje się do małych kuchni. Blok wyposażony jest w silikonowe nóżki, które mają za zadanie utrzymanie go w miejscu i zapobiegają przesuwaniu po blacie.
Profesjonalne noże kuchenne wykonane z utwardzonej stali nierdzewnej DIN 1.4116. Ostrzone pod kątem 15o - metoda japońska ostrzenia, która sprawia, że są ostrzejsze niż ostrzone metodą europejską (kąt 20o). Rękojeść wykonana z tworzywa szutcznego marki DuPont™, ergonomiczny, wygodny kształ, antypoślizgowa powierzchnia, brak zbędnego nitowania.
Niezależne testy CATRA (Cutlery and Allied Trades Research Association) oceniły noże jako DOSKONAŁE we wszystkich kategoriach, a tylko 1% testowanych noży spośród 427, osiąga podobny wynik!
W skład zestawu wchodzą:
- nóż do chleba 22 cm
- nóż do krojenia mięsa 23 cm
- nóż szefa kuchni 18 cm
- nóż uniwersalny 14 cm
- nóż Santoku 11 cm
- nóż do warzyw 10 cm
- blok do przechowywania noży (drewno dębowe)
Zasady pielęgnacji i konserwacji stalowych sztućców marki Robert Welch
Sztućce marki Robert Welch można myć w zmywarce, ale ważne jest, aby postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Aby utrzymać sztućce w najlepszym stanie, zaleca się mycie ręczne.
Mycie w zmywarce:
- Należy upewnić się, że ustawienia zmywarki są zgodne z zaleceniami producenta, zwłaszcza dotyczącymi twardości używanej wody.
- Należy dbać o odpowiedni poziom soli.
- Przed włożeniem do zmywarki sztućce należy opłukać w celu usunięcia resztek jedzenia.
- W koszyku zmywarki powinno się pozostawić nieco wolnego miejsca, żeby zapewnić dobrą cyrkulację myjącej wody.
- Nie należy dopuszczać do kontaktu stali nierdzewnej z innymi metalami, zwłaszcza ze srebrem powoduje to powstanie śladów na przedmiotach ze srebra.
- Należy unikać środków do mycia zawierających kwasy cytrusowe, gdyż mogą one powodować uszkodzenia przedmiotów ze stali nierdzewnej.
- Unikać używania krótkich cykli mycia o niskiej temperaturze.
- Unikać używania cyklu suszenia.
- W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się wyjęcie sztućców zaraz po zakończeniu cyklu mycia i osuszenie ręcznie (jest to szczególnie ważne w przypadku noży, które są wykonane ze stali podatnej na odbarwienia w przypadku regularnego wystawienia na działanie wilgotnego powietrza).
Mycie ręczne:
- Sztućce należy opłukać pod bieżącą wodą jak najszybciej po użyciu w celu uniknięcia zaschnięcia resztek jedzenia.
- Myć za pomocą delikatnej gąbki z dodatkiem płynu do mycia. Spłukiwać pod bieżącą, ciepłą wodą.
- Nie zanurzać sztućców pod wodą.
- Po umyciu natychmiast dokładnie wysuszyć.
Przyczyny trwałych śladów lub odbarwień:
- Tęczowe lub niebieskie ślady - Może być wiele powodów powstawania trwałych śladów na powierzchni stali nierdzewnej, na przykład niedokładnie spłukany detergent, który uległ wyschnięciu na powierzchni stalowej, kontakt z bardzo gorącym tłuszczem lub potrawami o wysokim współczynniku kwasowości.
- Wżery - Dotyczy to w szczególności ostrzy noży, które wykonane są ze specjalnie utwardzonej stali nierdzewnej. Sól lub naturalne kwasy obecne w jedzeniu mogą powodować powstawanie wżerów, jeśli ostrze noża nie jest regularnie czyszczone. Podobny efekt może być spowodowany solą używaną przez zmywarki w procesie mycia.
- Rdza - Stal nierdzewne sama w sobie nie rdzewieje, ale ślady rdzy mogą zostać przeniesione na sztućce z innych przedmiotów w zlewie lub zmywarce takich jak żeliwo, wełna stalowa lub zwykła stal.
- Smugi - Twarda woda może powodować powstawanie kredowych smug. Żeby tego uniknąć należy dokładnie osuszyć sztućce zaraz po umyciu.
Usuwanie niechcianych śladów:
- W razie konieczności po umyciu ręcznym zaleca się czyszczenie specjalnym, nieścierającym mleczkiem do stali.
- Należy unikać używania gąbek drucianych lub płynów do mycia o właściwościach ścierających.
- Zawsze po usuwaniu plam należy ponownie dokładnie umyć sztućce ręcznie.