Noże kuchenne w bloku z ostrzałką Robert Welch Signature

Kod produktu: SIGBK2097V/8
  opinie: 1   czytaj opinie
CENA: 1 942,00 zł
produkt jest chwilowo niedostępny

Noże kuchenne w bloku z ostrzałką brytyjskiej marki Robert Welch z serii Signature. W skład zestawu wchodzą:

  • nóż do chleba 22 cm
  • nóż do krojenia mięsa 23 cm
  • nóż szefa kuchni 14 cm
  • nóż uniwersalny 14 cm
  • nóż ząbkowany 12 cm
  • nóż do warzyw 8 cm
  • blok do przechowywania
  • ostrzałka - zintegrowana z blokiem

Dołączony blok na noże kuchenne wykonany jest z czarnego, matowego tworzwa ABS, u góry wykończony obręczą z polerowanej stali nierdzewnej. Otwory, w których chowane są noże, wyposażone są w magnesy co ułatwia precyzyjne i bezpieczne umieszczanie noży na przygotowanych miejscach. Dzięki temu systemowi, noże nie tępią się, gdyż chroniona jest ich powierzchnia tnąca.

W bloku zamontowana jest także ostrzałka do noży zaopatrzona w ceramiczne tarcze ostrzące. To praktyczne rozwiązanie pomaga utrzymać noże w pełni gotowości do cięcia. Celem zachowania największej efektywności, ceramiczne tarcze ostrzące powinno wymieniać się po ok. 1-2 latach w zależności od częstotliwości korzystania.

Noże zaprojektowane zostały we współpracy z profesjonalnymi kucharzami. Kolekcja Signature to wielokrotny zdobywca nagród, m.in.: RedDot Design, Product Design, Good Design, Excellence in Housewares, Housewares Design i Product of the year. Wszystkie noże Robert Welch są idealnie wyważone i dobrze trzymają się w dłoni.

Wykonane zostały z jednego kawałka specjalnie utwardzanej, niemieckiej stali nierdzewnej DIN 1.4116. Ostrza wykonane są ręcznie metodą japońską z kątem ostrzenia 15°, co czyni je niezwykle ostrym (większość noży europejskich ma ostrze o nachyleniu 20°). Ergonomiczna, antypoślizgowa rękojeść wyprodukowana z wytrzymałego tworzywa sztucznego DuPont™ metodą iniekcji, dzięki temu rękojeść wykonana jest z jednolitego kawałka tworzywa, co wyeliminowało potrzebę nitowania zwiększając walory estetyczne.

W testach przeprowadzonych przez niezależną organizację CATRA (Cutlery and Allied Trades Research Association) noże kuchenne Signature dostały ocenę Excellence we wszystkich kategoriach, a tylko 1% spośród 427 ocenianych noży osiągnęło podobny wynik. Nóż, dzięki estetycznemu opakowaniu, idealnie nadaje się na prezent.

Zasady pielęgnacji i konserwacji stalowych sztućców marki Robert Welch

Sztućce marki Robert Welch można myć w zmywarce, ale ważne jest, aby postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Aby utrzymać sztućce w najlepszym stanie, zaleca się mycie ręczne.

Mycie w zmywarce:

  • Należy upewnić się, że ustawienia zmywarki są zgodne z zaleceniami producenta, zwłaszcza dotyczącymi twardości używanej wody.
  • Należy dbać o odpowiedni poziom soli.
  • Przed włożeniem do zmywarki sztućce należy opłukać w celu usunięcia resztek jedzenia.
  • W koszyku zmywarki powinno się pozostawić nieco wolnego miejsca, żeby zapewnić dobrą cyrkulację myjącej wody.
  • Nie należy dopuszczać do kontaktu stali nierdzewnej z innymi metalami, zwłaszcza ze srebrem powoduje to powstanie śladów na przedmiotach ze srebra.
  • Należy unikać środków do mycia zawierających kwasy cytrusowe, gdyż mogą one powodować uszkodzenia przedmiotów ze stali nierdzewnej.
  • Unikać używania krótkich cykli mycia o niskiej temperaturze.
  • Unikać używania cyklu suszenia.
  • W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się wyjęcie sztućców zaraz po zakończeniu cyklu mycia i osuszenie ręcznie (jest to szczególnie ważne w przypadku noży, które są wykonane ze stali podatnej na odbarwienia w przypadku regularnego wystawienia na działanie wilgotnego powietrza).

Mycie ręczne:

  • Sztućce należy opłukać pod bieżącą wodą jak najszybciej po użyciu w celu uniknięcia zaschnięcia resztek jedzenia.
  • Myć za pomocą delikatnej gąbki z dodatkiem płynu do mycia. Spłukiwać pod bieżącą, ciepłą wodą.
  • Nie zanurzać sztućców pod wodą.
  • Po umyciu natychmiast dokładnie wysuszyć.

Przyczyny trwałych śladów lub odbarwień:

  • Tęczowe lub niebieskie ślady - Może być wiele powodów powstawania trwałych śladów na powierzchni stali nierdzewnej, na przykład niedokładnie spłukany detergent, który uległ wyschnięciu na powierzchni stalowej, kontakt z bardzo gorącym tłuszczem lub potrawami o wysokim współczynniku kwasowości.
  • Wżery - Dotyczy to w szczególności ostrzy noży, które wykonane są ze specjalnie utwardzonej stali nierdzewnej. Sól lub naturalne kwasy obecne w jedzeniu mogą powodować powstawanie wżerów, jeśli ostrze noża nie jest regularnie czyszczone. Podobny efekt może być spowodowany solą używaną przez zmywarki w procesie mycia.
  • Rdza - Stal nierdzewne sama w sobie nie rdzewieje, ale ślady rdzy mogą zostać przeniesione na sztućce z innych przedmiotów w zlewie lub zmywarce takich jak żeliwo, wełna stalowa lub zwykła stal.
  • Smugi - Twarda woda może powodować powstawanie kredowych smug. Żeby tego uniknąć należy dokładnie osuszyć sztućce zaraz po umyciu.

Usuwanie niechcianych śladów:

  • W razie konieczności po umyciu ręcznym zaleca się czyszczenie specjalnym, nieścierającym mleczkiem do stali.
  • Należy unikać używania gąbek drucianych lub płynów do mycia o właściwościach ścierających.
  • Zawsze po usuwaniu plam należy ponownie dokładnie umyć sztućce ręcznie.

Rozwiń
Produkty powiązane
Zobacz także

Opinie o Noże kuchenne w bloku z ostrzałką Robert Welch Signature

Dodaj opinię

Twoja ocena:  
  09-06-2020   S.

Zakupiłam kilka tygodni temu i celowo nie pisałam opinii wcześniej, aby wyrazić ją w sposób jak najbardziej uczciwy. Mogę potwierdzić widoczne w przestrzeni internetu opinie o tej marki. że jej produkt są na wysokim poziomie, wykonanie, materiały, wszystko się zgadza. Ale do meritum. Noże robią wrażenie bardzo dobrze wyważonych i takie też są w dłoni, czuje się ich cieżąr, ale nie jest obciążeniem dla nadgarstka, można nimi pracować długo bez zmęczenia. Noże są wstępnie naostrzone dosyć precyzyjnie, ale tak często bywa, problem pojawia się gdy chcemy nowe noże naostrzyć i nie możemy bo stal jest tak twarda, że w warunkach domowych nie jesteśmy w stanie odtworzyć procesu fabrycznego ostrzenia. To nas kucharzy oczywiście zniechęca ale... tutaj twardość jest tak dobrana, że nawet ostrzałką z jednym kółkiem bez wody jesteśmy w stanie szybko odtworzyć ich ostrość, ale jak się przyłożymy i użyjemy osełki wodnej to już jest bajka.... ostrza można doprowadzić do lepszej (moim zdaniem) ostrości niż fabryczna. Stal jest odpowiednio dobrana, aby używać tych noży w kuchni. Blok to oczywiście tylko dodatek do noży. Jest dobrze wykonany, ładnie się prezentuje ale to tylko dodatek. Najważniejsze są noże, z których jestem BARDZO ZADOWOLONA!


Kategorie, w których występuje produkt:

Robert Welch był jednym najbardziej znanych brytyjskich projektantów i jubilerów minionego wieku. Rodzinnej firmie, prowadzonej teraz przez jego spadkobierców, wciąż przyświeca jego przekonanie, że każdy zasługuje, by w codziennym życiu używać pięknych przedmiotów.

NEWSLETTER
@