Noże kuchenne w bloku z ostrzałką Robert Welch Signature

Kod produktu: SIGBK2097V/8
  opinie: 1   czytaj opinie

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Zestawy noży kuchennych: w bloku, walizce, ze stojakiem

Opis produktu

Noże kuchenne w bloku z ostrzałką brytyjskiej marki Robert Welch z serii Signature. W skład zestawu wchodzą:

  • nóż do chleba 22 cm
  • nóż do krojenia mięsa 23 cm
  • nóż szefa kuchni 14 cm
  • nóż uniwersalny 14 cm
  • nóż ząbkowany 12 cm
  • nóż do warzyw 8 cm
  • blok do przechowywania
  • ostrzałka - zintegrowana z blokiem

Dołączony blok na noże kuchenne wykonany jest z czarnego, matowego tworzwa ABS, u góry wykończony obręczą z polerowanej stali nierdzewnej. Otwory, w których chowane są noże, wyposażone są w magnesy co ułatwia precyzyjne i bezpieczne umieszczanie noży na przygotowanych miejscach. Dzięki temu systemowi, noże nie tępią się, gdyż chroniona jest ich powierzchnia tnąca.

W bloku zamontowana jest także ostrzałka do noży zaopatrzona w ceramiczne tarcze ostrzące. To praktyczne rozwiązanie pomaga utrzymać noże w pełni gotowości do cięcia. Celem zachowania największej efektywności, ceramiczne tarcze ostrzące powinno wymieniać się po ok. 1-2 latach w zależności od częstotliwości korzystania.

Noże zaprojektowane zostały we współpracy z profesjonalnymi kucharzami. Kolekcja Signature to wielokrotny zdobywca nagród, m.in.: RedDot Design, Product Design, Good Design, Excellence in Housewares, Housewares Design i Product of the year. Wszystkie noże Robert Welch są idealnie wyważone i dobrze trzymają się w dłoni.

Wykonane zostały z jednego kawałka specjalnie utwardzanej, niemieckiej stali nierdzewnej DIN 1.4116. Ostrza wykonane są ręcznie metodą japońską z kątem ostrzenia 15°, co czyni je niezwykle ostrym (większość noży europejskich ma ostrze o nachyleniu 20°). Ergonomiczna, antypoślizgowa rękojeść wyprodukowana z wytrzymałego tworzywa sztucznego DuPont™ metodą iniekcji, dzięki temu rękojeść wykonana jest z jednolitego kawałka tworzywa, co wyeliminowało potrzebę nitowania zwiększając walory estetyczne.

W testach przeprowadzonych przez niezależną organizację CATRA (Cutlery and Allied Trades Research Association) noże kuchenne Signature dostały ocenę Excellence we wszystkich kategoriach, a tylko 1% spośród 427 ocenianych noży osiągnęło podobny wynik. Nóż, dzięki estetycznemu opakowaniu, idealnie nadaje się na prezent.

Zasady pielęgnacji i konserwacji stalowych sztućców marki Robert Welch

Sztućce marki Robert Welch można myć w zmywarce, ale ważne jest, aby postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Aby utrzymać sztućce w najlepszym stanie, zaleca się mycie ręczne.

Mycie w zmywarce:

  • Należy upewnić się, że ustawienia zmywarki są zgodne z zaleceniami producenta, zwłaszcza dotyczącymi twardości używanej wody.
  • Należy dbać o odpowiedni poziom soli.
  • Przed włożeniem do zmywarki sztućce należy opłukać w celu usunięcia resztek jedzenia.
  • W koszyku zmywarki powinno się pozostawić nieco wolnego miejsca, żeby zapewnić dobrą cyrkulację myjącej wody.
  • Nie należy dopuszczać do kontaktu stali nierdzewnej z innymi metalami, zwłaszcza ze srebrem powoduje to powstanie śladów na przedmiotach ze srebra.
  • Należy unikać środków do mycia zawierających kwasy cytrusowe, gdyż mogą one powodować uszkodzenia przedmiotów ze stali nierdzewnej.
  • Unikać używania krótkich cykli mycia o niskiej temperaturze.
  • Unikać używania cyklu suszenia.
  • W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się wyjęcie sztućców zaraz po zakończeniu cyklu mycia i osuszenie ręcznie (jest to szczególnie ważne w przypadku noży, które są wykonane ze stali podatnej na odbarwienia w przypadku regularnego wystawienia na działanie wilgotnego powietrza).

Mycie ręczne:

  • Sztućce należy opłukać pod bieżącą wodą jak najszybciej po użyciu w celu uniknięcia zaschnięcia resztek jedzenia.
  • Myć za pomocą delikatnej gąbki z dodatkiem płynu do mycia. Spłukiwać pod bieżącą, ciepłą wodą.
  • Nie zanurzać sztućców pod wodą.
  • Po umyciu natychmiast dokładnie wysuszyć.

Przyczyny trwałych śladów lub odbarwień:

  • Tęczowe lub niebieskie ślady - Może być wiele powodów powstawania trwałych śladów na powierzchni stali nierdzewnej, na przykład niedokładnie spłukany detergent, który uległ wyschnięciu na powierzchni stalowej, kontakt z bardzo gorącym tłuszczem lub potrawami o wysokim współczynniku kwasowości.
  • Wżery - Dotyczy to w szczególności ostrzy noży, które wykonane są ze specjalnie utwardzonej stali nierdzewnej. Sól lub naturalne kwasy obecne w jedzeniu mogą powodować powstawanie wżerów, jeśli ostrze noża nie jest regularnie czyszczone. Podobny efekt może być spowodowany solą używaną przez zmywarki w procesie mycia.
  • Rdza - Stal nierdzewne sama w sobie nie rdzewieje, ale ślady rdzy mogą zostać przeniesione na sztućce z innych przedmiotów w zlewie lub zmywarce takich jak żeliwo, wełna stalowa lub zwykła stal.
  • Smugi - Twarda woda może powodować powstawanie kredowych smug. Żeby tego uniknąć należy dokładnie osuszyć sztućce zaraz po umyciu.

Usuwanie niechcianych śladów:

  • W razie konieczności po umyciu ręcznym zaleca się czyszczenie specjalnym, nieścierającym mleczkiem do stali.
  • Należy unikać używania gąbek drucianych lub płynów do mycia o właściwościach ścierających.
  • Zawsze po usuwaniu plam należy ponownie dokładnie umyć sztućce ręcznie.

NEWSLETTER
@