Fondue rodzaje, porady - kompendium wiedzy

Fondue rodzaje, porady - kompendium wiedzy

Fondue to zabawny i oparty na współpracy sposób na dzielenie się posiłkiem z przyjaciółmi i rodziną. Różne rodzaje fondue przygotowuje się od tradycyjnych podgrzewaczy po elektryczne, a naczynia do fondue mogą być wykonane z ceramiki, żeliwa lub stali. Twoje upodobania i sposoby przygotowania określą najlepsze naczynie do fondue dla Ciebie i Twoich potrzeb.

Nie ma nic lepszego niż zasiadanie do ciepłego garnka do fondue wypełnionego roztopionym, musującym serem. Niezależnie od tego, czy robisz fondue mięsne, owocowe czy warzywne, efekt końcowy będzie gwarantowany... pychota! Jeśli jesteś zainteresowany zestawem do fondue lub garnkiem do fondue na rozpoczęcie smacznego posiłku, prawdopodobnie przytłoczyło Cię kilka rodzajów fondue dostępnych na rynku.

Pomiędzy różnymi formatami fondue i różnymi materiałami garnków do fondue trudno jest odróżnić zalety i wady tak wielu opcji. Na szczęście jesteśmy po to, aby pomóc Ci w zachowaniu pyszności lepkiego sera. Poniżej przedstawiamy wiele dostępnych opcji garnków do fondue, dzięki czemu możesz znaleźć odpowiednie akcesoria do następnego, pysznego posiłku.

Krótka historia fondue

Dzisiejszy świat pokochał dekadencki i pyszny posiłek z topionego sera. Po raz pierwszy, fondue pojawiło się w biednych rodzinach rolniczych, na początku XVIII wieku. Tradycyjnie szwajcarskie danie, „fondue” faktycznie wywodzi się od francuskiego słowa „fondre”, które po przetłumaczeniu oznacza „topić się”.

Posiłek ten był powszechnie spożywany przez biedne, szwajcarskie rodziny rolnicze, które musiały stać się zaradne, szukając sposobów, aby ich rolne produkty przetrwały długą i mroźną zimę. Na szczęście, używając tylko odrobiny sera, ziół i wina, udało się zachować ograniczoną ilość jedzenia dla całej rodziny.

Często chleb w wysokich górach alpejskich stawał się czerstwy i sztywniał w miesiącach zimowych. Ale przez zanurzenie czerstwego chleba w miękkiej mieszance serowej można było go zmiękczyć i przygotować pyszny posiłek. Ponadto, ta tradycyjna opcja posiłku stanowiła doskonały sposób dla pracujących rodzin na wspólne spędzenia czasu pod koniec dnia, tworząc przyjazne i zachęcające środowisko domowe.

Gdy tradycyjny posiłek rolników rozprzestrzenił się po okolicy, inni obywatele Szwajcarii zaczęli wybierać to popularne i pyszne danie. Pod koniec XVIII wieku, fondue stało się podstawą szwajcarskich i francuskich książek kucharskich, ponieważ stworzono różne przepisy na mieszanki serów i bulionów, którymi ludzie w całym kraju mogli się dzielić przy wspólnym stole.

Fondue jest tradycyjnie serwowane w mroźnych miesiącach zimowych, ale restauracje we Francji i Szwajcarii serwują je także latem dla chętnych turystów i gości. Posiłek zwykle podaje się w płytkiej misce, co pozwala na równomierne podgrzanie zawartości. Gdy ser jest spożywany, na dnie glinianego garnka pozostawia się cienką warstwę sera do przypalenia.

Ten palony ser, zwany religieuse, jest często rozdrabniany pod koniec posiłku i dzielony między biesiadników jako przysmak. W Szwajcarii najczęściej stosuje się mieszankę serów Gruyère, ale we Francji do fondue powszechnie stosuje się różne sery, w tym Raclette i Emmentaler.

Rodzaje naczyń do fondue

Fondue to tradycyjny szwajcarski posiłek, którym można się z przyjemnością podzielić z rodziną i przyjaciółmi. Niezależnie od tego, czy chcesz stopić ser, czy podgrzać gorący olej w celu ugotowania mięsa, urządzenia do fondue są dostępne z kilku różnych materiałów i w różnych stylach. Poniżej przyjrzyjmy się bliżej wielu różnym typom fondue, abyś mógł znaleźć właściwe urządzenie do fondue dla swoich potrzeb.

Garnek do fondue ze stali nierdzewnej

Zestaw stalowy do fondue Cailin Kela 1,7 Litra

Jeśli szukasz czegoś trwałego, garnek do fondue ze stali nierdzewnej wytrzyma lata. Odrywając się od tradycyjnego stylu garnka do fondue, ten wykonany jest z mocnej, polerowanej stali, którą można kształtować i projektować w dowolny wzór. Te garnki do fondue są dostępne w wielu różnych stylach, od elektrycznego po podgrzewany alkoholem, lub paliwem do podgrzewania garnka.

Poza wyglądem, garnek ze stali nierdzewnej zapewni Ci największą żywotność i trwałość. Metal szybko się nagrzeje i będzie dobrze radził sobie z zatrzymywaniem ciepła. Wiele opcji zestawów do fondue ze stali nierdzewnej będzie również wyposażonych w niezbędne akcesoria, w tym widelce i paliwo do ogrzewania.

Zestaw do fondue serowego dla sześciu osób, emaliowane naczynie Siena Kela

Modele zestawów do fondue ze stali nierdzewnej są dostępne w kilku różnych pojemnościach. Niektóre naczynia są małe, idealne na kameralne spotkania, podczas gdy inne są duże i mają pojemność 6 filiżanek lub więcej. Większe zestawy do fondue zawierają do 8 widelców, co zapewni Tobie i Twoim przyjaciołom noc pełną lepkich przysmaków pokrytych serem. Garnki do fondue ze stali nierdzewnej można stosować do wielu różnych rodzajów fondue. Chociaż produkcja serowego fondue jest z pewnością najbardziej tradycyjna, garnki do nich są również idealne do czekoladowego fondue. Dzięki stosunkowo łatwemu czyszczeniu zarówno ser, jak i fondue można łatwo zmyć z wnętrza.

Stal nierdzewna jest powszechnie stosowana do gorącego oleju, który jest wymagany do przygotowania mięsnego fondue. Mocna i trwała konstrukcja w połączeniu z możliwością nagrzewania się do wysokich temperatur sprawia, że ​​idealnie nadaje się do gorącego oleju. Podczas gdy garnek do fondue ze stali nierdzewnej z pewnością świetnie nadaje się do fondue serowego i czekoladowego, jest na wagę złota, jeśli chodzi o gorący olej potrzebny do zrobienia fondue mięsnego.

Ponadto wiele osób decyduje się na użycie garnka do fondue ze stali nierdzewnej do bulionu. Kilka różnych receptur fondue z bulionu jest idealnych do gotowania mięsa. Dodanie bulionu do garnka do fondue to doskonały sposób na wzmocnienie smaku i dodanie jeszcze jednej opcji przepisu na fondue, którą możesz podzielić się z rodziną i przyjaciółmi. Przed wyborem garnka do fondue ze stali nierdzewnej należy uważnie przeczytać instrukcje dotyczące mycia i czyszczenia. Niektóre zestawy garnków do fondue wymagają mycia ręcznego. Wysokie temperatury i żrące chemikalia ze zwykłej zmywarki do naczyń mogą być szkodliwe. Co więcej, niektóre opcje zestawów do fondue ze stali nierdzewnej mogą łatwo zostać zarysowane przez widelec do fondue. Wiele z tych rys jest wewnętrznych i trudnych do zauważenia, ale mogą sprawić, że garnek do fondue będzie wyglądał na przedwcześnie zużyty.

Żeliwny garnek do fondue

Wiele osób decyduje się na gotowanie z użyciem żeliwa ze względu na wiele możliwości i różne smaki, jakie ten trwały materiał może nadać potrawom. Podobnie jak tradycyjne żeliwne garnki i patelnie, żeliwny garnek do fondue może całkowicie zmienić sposób, w jaki smakuje Twoje fondue.

Tradycyjne fondue rozpoczyna się od potarcia przez kucharza ząbka czosnku w całym wnętrzu garnka, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie smaku w całym naczyniu. Dzięki żeliwnemu garnkowi do fondue możesz upewnić się, że ten sam smak i przyprawy są wypiekane w samym metalu, dzięki czemu potrawy z fondue są smaczniejsze z każdym kolejnym przygotowaniem. Ponadto żeliwne garnki do fondue mogą utrzymywać równomierne i stałe ciepło. Po prostu podgrzej dno garnka i obserwuj, jak cały garnek równomiernie się nagrzewa. To świetny sposób na uniknięcie gorących i chłodnych miejsc w całym serze, zapewniając równomierną i stałą temperaturę przez cały posiłek. Żeliwo również bardzo dobrze utrzymuje ciepło, co może pomóc w utrzymaniu gorącego i stopionego sera, nawet jeśli paliwo do fondue zostało zgaszone. Jedyną wadą żeliwnego garnka do fondue jest to, że wiele z nich należy myć ręcznie i bardzo dokładnie. Chociaż z pewnością chcesz usunąć większość pozostałości sera, nie chcesz ryzykować zniszczenia powłoki, która zapewnia lata użytkowania i smaku.

Czyszczenie żeliwnych garnków do fondue może być utrudnione, ponieważ z natury wiele żeliwnych zestawów do fondue nie obejmuje opcji powłoki nieprzywierającej w porównaniu z niektórymi innymi materiałami zestawu do fondue. Nawet tradycyjne serowe fondue lub czekoladowe fondue mogą być trudne do wyczyszczenia z tych trwałych żeliwnych zestawów do fondue.

Emaliowany garnek do fondue

Świetnym wyborem dla zestawu do fondue, który znajduje się pomiędzy tradycyjnym garnkiem do fondue, jest zestaw do fondue z emaliowanej stali. Mają wszystkie cechy stalowych naczyń do fondue, ale są pokryte trwałą, emaliowaną powłoką. Takie naczynia do fondue są podobne stylem i wyglądem do słynnych zestawów Kela.

Fondue karuzela - duży zestaw dla sześciu osób Lugano Kela 1,2 Litra

Zestaw do fondue z emaliowanej stali nierdzewnej ma kilka zalet. Po pierwsze, umożliwia równomierne podgrzanie fondue serowego lub czekoladowego w całym garnku. Jest to doskonały sposób na wyeliminowanie gorących i zimnych miejsc i może pomóc wymagać delikatnego mieszania, aby ser lub czekolada były równomiernie podgrzane. Stal nierdzewna z emalią niezwykle dobrze zatrzymuje ciepło, dzięki czemu może utrzymać je ;we wnętrzu jeszcze długo po ugaszeniu się paliwa.

Emaliowana powłoka na zewnątrz sprawia, że ​​jest to niezwykle atrakcyjny garnek do fondue. Jest to idealny kolor na każdym stole i może pomóc dobrać dodatkowe talerze i naczynia na stole. Co więcej, emaliowana powłoka może pomóc w czyszczeniu, łatwo zmywając spryskane lub zbłąkane serowe fondue, które bulgotało na wierzchu garnka. Zwróć szczególną uwagę na procedury czyszczenia emaliowanego zestawu do fondue. Wymagania dotyczące czyszczenia będą się zmieniać między producentami, a niektóre firmy wymagają, aby ich zestawy do fondue można było myć tylko ręcznie. Pamiętaj o tym przed zakupem emaliowanego zestawu do fondue.

Wiele emaliowanych zestawów do fondue ma kilka różnych opcji, w tym przeznaczone są na różne źródła ciepła, a także wyposażone w różne akcesoria. Niektóre będą dostarczane z dodatkowym paliwem, widelcami do serwowania i wygodną pokrywką do przykrycia sera i utrzymywania go w cieple. To świetna opcja zarówno do tradycyjnego fondue serowego, jak i do fondue czekoladowego, które idealnie nadaje się do przygotowania deserowego fondue z rozpuszczoną czekoladą.

Ceramiczny garnek do fondue

Wreszcie dochodzimy do tradycyjnego naczynia do fondue, które jest wykonane z ceramiki. Od wieków Szwajcarzy zwracają się ku ceramice ze względu na niesamowite właściwości tego materiału. Trwały, ciężki i łatwy do czyszczenia ceramiczny garnek do fondue jest niezwykle przydatny, jeśli chcesz zrobić tradycyjne, szwajcarskie fondue.

Zestaw do przygotowania fondue serowego dla sześciu osób Tessin Kela

Długoletnim standardem zestawów do fondue jest Boska. Ta marka od dawna zajmuje się tworzeniem tradycyjnych naczyń do fondue dla ludzi na całym świecie. Większość zestawów do fondue firmy Boska& jest wykonana z tradycyjnej ceramiki, jednak niektóre zestawy do fondue są wykonane z metalu, stali nierdzewnej lub z powłoką miedzianą.

Garnek do fondue 1 Litr Boska Copper betonowa podstawa

Daje to użytkownikom możliwość użycia gorącego oleju do mięsa, sera do chleba i warzyw lub czekolady do przygotowania obiadu z fondue lub deseru czekoladowego. Wiele osób zna markę Boska i ufa jej ze względu na jej doskonałą reputację, długą historię i dostępność akcesoriów. Ceramika jest najlepsza ze wszystkich materiałów i świetnie radzi sobie z utrzymywaniem stałej temperatury. Wiele garnków ceramicznych to wariacja na temat elektrycznej płyty do fondue, z łatwym do regulacji ustawieniem temperatury. Elektryczne fondue działa szczególnie dobrze z garnkiem ceramicznym, ponieważ może ustawić odpowiednią temperaturę, która idealnie stopi ser lub doprowadzi gorący olej do odpowiedniej temperatury, do gotowania mięsa.

Mycie to pestka dzięki ceramicznemu garnkowi. Nieprzywierającą powłokę łatwo wytrzeć do czysta, niezależnie od tego, ile sera przykleiło się do środka. Wiele modeli ceramicznych można myć tylko ręcznie, ale niektóre mogą być bezpieczne dla zmywarki. Przed umyciem garnka ceramicznego przeczytaj w całości instrukcje dotyczące pielęgnacji, aby upewnić się, że prawidłowo dbasz o zestaw do fondue.

Ceramiczne garnki do fondue są dostępne w wielu różnych rozmiarach, a wiele z nich ma dodatkowo pełen zestaw akcesoriów. Boska sprzedaje szeroką gamę dostępnych akcesoriów, w tym dodatkowe pokrywki, kolorowe widelce do fondue i paliwo do ogrzewania. Garnki ceramiczne mogą być wystarczająco małe, aby służyć tylko 4 osobom lub wystarczająco duże, aby pomieścić do 8 osób jednocześnie.

Elektryczne naczynie do fondue

Zestaw elektryczny do fondue na 6 osób Genf Kuchenprofi

Elektryczny garnek do fondue ma kilka zalet w porównaniu z innymi, tradycyjnymi fondue, które wykorzystują płomień lub źródło ciepła z paliwa. Elektryczny garnek do fondue wykorzystuje prąd do zmiany temperatury garnka, zapewniając stałe źródło ciepła. Jedną z największych zalet elektrycznego fondue jest możliwość dokładnej regulacji temperatury. W zależności od zawartości garnka do fondue, użytkownik może całkowicie dostosować temperaturę zawartości. Jest to doskonały sposób na obniżenie temperatury, gdy ser lub czekolada zaczyna się wyczerpywać, i może pomóc uniknąć kłopotliwego, przypalonego sera przyklejonego do garnka do fondue.

Podobnie jak inne zestawy, elektryczny zestaw do fondue zawiera wszystko, co niezbędne do zorganizowania pierwszej imprezy fondue. Wiele opcji elektrycznych zestawów do fondue obejmuje garnek, grzałkę, niezbędną pokrywę i widelce, aby każdy mógł dzielić się ulubionym posiłkiem. Ponieważ źródło zasilania jest elektryczne, nigdy nie musisz się martwić o wyczerpanie paliwa lub zgaśnięcie płomienia. Niech impreza fondue trwa całą noc!

Wreszcie elektryczne fondue jest idealne do wielu zastosowań. Elektryczne naczynie do fondue jest zwykle ceramiczne, ale może być również wykonany z innych materiałów. Dzięki temu idealnie nadaje się do fondue serowego lub do gotowania mięsa na gorącym oleju. Wiele osób używa również elektrycznego garnka do fondue do rozpuszczania czekolady, dzięki czemu jest to idealny garnek do czekoladowego fondue na deser.

Czekoladowe fondue z mikrofalówki

Odejście od tradycyjnych fondue stworzyło nowoczesną opcję przygotowania w kuchence mikrofalowej. Chociaż może się to wydawać dziwne i zbędne, istnieją zauważalne korzyści płynące z takiego sposobu przygotowania.

Zestaw do czekoladowego fondue z kuchenki mikrofalowej Mastrad

Zwykle stosowane do deserów, takich jak czekoladowe fondue, to świetny sposób na utrzymanie gorącej i czekoladowej przyjemności. Jest to idealny sposób na szybkie uzyskanie temperatury, przy jednoczesnym zachowaniu płynności czekolady.

Jeśli chcesz uzyskać najlepsze ze wszystkich szwajcarskich dań, wiele osób wybierze kombinację palników do fondue. Należą do nich tradycyjny garnek do fondue, ale także obszar gorącej płyty do przygotowania tradycyjnego raclette. Ciesz się bulgoczącym serem z jednej strony, a grilluj różne rodzaje mięsa z drugiej. Kombinowany zestaw Party od Boska to nowy i przyjemny sposób na wspólne spożywanie kolacji z rodziną i przyjaciółmi.

Pytania dotyczące fondue

Przy tak wielu dostępnych opcjach naczyń do fondue może być trudno podjąć decyzję, które z nich jest odpowiednie dla Ciebie. Wybór między różnymi materiałami i źródłami ciepła, stosowanego paliwa może być trudny. Zebraliśmy listę często zadawanych pytań dotyczących różnych typów fondue, aby dać Ci wgląd i wiedzę potrzebną do dokonania świadomego i dobrego wyboru.

Jakie są rodzaje fondue?

Jednym z cudownych aspektów fondue jest to, że jest to wszechstronny i zróżnicowany posiłek. Tradycyjne fondue przygotowywane jest z roztopionego sera. Ta mieszanka składa się z tradycyjnego, szwajcarskiego sera, dodanych ziół i przypraw, a czasem mieszanki szwajcarskiego likieru. Następnie goście wybierają zanurzenie małych kawałków chleba w upłynnionej mieszance serowej.

Innym, popularnym rodzajem fondue jest fondue mięsne. Zwykle wykorzystuje się gorący olej, ale czasami używana jest mieszanina bulionu. Olej lub bulion podgrzewa się do wysokiej temperatury, dzięki czemu po włożeniu kawałków mięsa jest bezpiecznie i dokładnie ugotowany. Podczas, gdy gorący olej przypieka i ugotuje mięso, dodanie bulionu do garnka do fondue to świetny sposób na dodanie dodatkowego smaku do posiłku.

Ponadto, ostatnio zaczęło pojawiać się czekoladowe fondue. Rozpuszczona czekolada to wspaniały pomysł na deser i może być pyszną, dekadencką opcją dla przyjaciół i członków rodziny. Wiele osób decyduje się na zanurzenie różnych owoców w rozpuszczonej czekoladzie, tworząc zabawną odmianę tego tradycyjnego, szwajcarskiego posiłku.

Jakie są różnice między zestawami do fondue?

Istnieją dwie zasadnicze różnice między zestawami do fondue, a każda z nich ma swoje wady i zalety. Pierwsza różnica to rodzaj materiału, z jakiego wykonany jest garnek do fondue. Istnieje wiele różnych materiałów, w tym stal, żeliwo, emalia i ceramika. Niektóre materiały są lepsze do określonych zastosowań, podczas gdy inne są lepsze z punktu widzenia łatwości użytkowania i czyszczenia.

Przed zakupem garnka do fondue zapoznaj się z zaletami i wadami każdego materiału w odniesieniu do zamierzonego zastosowania. Stal może być lepsza dla gorącego oleju do gotowania mięsa, ale może być trudniejsza do czyszczenia. Ceramika jest tradycyjnym materiałem używanym do produkcji garnków do serowego fondue, ale może nie zapewniać takiej samej trwałości i wytrzymałości jak żeliwny garnek.

Drugą istotną różnicą między rodzajami zestawów do fondue jest sposób podgrzewania potraw. Tradycyjnie pod garnkiem do fondue ustawia się mały płomień, który pomaga utrzymać wysoką temperaturę sera, czekolady lub oleju. Jest to łatwy i tradycyjny sposób przyrządzania fondue, ale wiąże się z ryzykiem zgaśnięcia. Ponadto regulacja temperatury garnka może być trudna. Dostępne są elektryczne garnki do fondue z regulacją temperatury. Chociaż odchodzą one od tradycyjnej konfiguracji, zapewniają możliwość podgrzewania w idealnej temperaturze. Jednak w przypadku niektórych ustawień jadalni znalezienie dostępnego i osiągalnego gniazdka elektrycznego może być trudne.

Jak działa zestaw do fondue?

Zestaw do fondue to tradycyjny, szwajcarski sposób na stworzenie zabawnego i wspólnego posiłku z przyjaciółmi i członkami rodziny. Garnek do fondue to zasadniczo naczynie, które podgrzewa różne składniki, które można wykorzystać jako sos do namaczania. Zestaw do fondue pomaga utrzymać ser, olej lub czekoladę w stałej i bezpiecznej temperaturze, aby umożliwić gościom moczenie chleba, mięsa lub owoców w garnku.

Zestaw do fondue zazwyczaj zawiera wszystko, co jest potrzebne do zorganizowania zabawnej imprezy fondue. Zestaw zawiera źródło ogrzewania, garnek, pokrywkę i wystarczającą liczbę wspólnych widelców, aby każdy mógł się cieszyć. Zestaw można uzupełnić dodatkowymi akcesoriami, ale pierwszy zestaw powinien wystarczyć na rozpoczęcie uczty.

Jak działa garnek do fondue?

Garnek do fondue w zasadzie jest bardzo łatwy w użytkowaniu. Zasadniczo, składniki umieszcza się w garnku. W zależności od tego, co robisz, może to być ser, rosół - bulion, olej, a nawet czekolada. U podstawy garnka znajduje się element grzewczy. Tradycyjnie jest to mały płomień dostarczany przez świeczkę, ale nowoczesne modele głównych producentów, takich jak Kela, sprawiły, że garnek jest elektryczny. Wraz ze wzrostem temperatury w garnku składniki nagrzewają się, powodując ich topienie. Gdy składniki uzyskają idealną konsystencję sosu do maczania, czas zacząć maczać chleb, mięso lub owoce w garnku, aby uzyskać pyszny posiłek.

Jaki rodzaj naczynia do fondue jest najlepszy?

Odpowiedź na pytanie, który rodzaj fondue jest najlepszy, zależy od Twoich własnych potrzeb, preferencji i preferowanego zastosowania. Zanim wybierzesz najlepszy dla siebie garnek do fondue, zastanów się, co chcesz zrobić. Jeśli chcesz przygotować posiłek w garnku do fondue, skieruj się w stronę tradycyjnego garnka ceramicznego lub ze stali nierdzewnej, który jest idealny do gorącego sera lub oleju. Jeśli chcesz zrobić deser ze stopionej czekolady, pomyśl o ceramicznym garnku, który jest łatwy do czyszczenia.

Następnie zastanów się, jakie masz dostępne źródła ogrzewania. Chociaż elektryczny garnek do fondue może być najwygodniejszy i najłatwiejszy w użyciu, nie każdy zestaw w jadalni ma dostępne źródło zasilania. Ponadto posiadanie przewodu na drodze może utrudniać spożywanie posiłków. Jeśli jednak zależy Ci na stałej i równej temperaturze, najlepszym rozwiązaniem będzie elektryczny garnek do fondue.

Na koniec zastanów się, ile czasu chcesz poświęcić na proces czyszczenia. Niektóre garnki do fondue można myć w zmywarce, dzięki czemu sprzątanie jest dziecinnie proste. Inne należy myć ręcznie, aby pojemnik do fondue zachował trwałość przez wiele lat. Jednak inne zastosowania fondue, takie jak fontanna do fondue, muszą być rozmontowane i umyte ręcznie, co może prowadzić do długiego procesu czyszczenia.

Jakie potrawy można gotować w zestawach do fondue?

Zestawy do fondue są zabawne, ponieważ oferują wiele opcji i różnorodność zarówno znajomym, jak i rodzinie. Ten wspólny styl gotowania jest idealny do sprowokowania rozmowy, wspólnej pracy i przygotowania pysznego posiłku. Istnieje kilka rodzajów potraw, które można gotować w zestawie do fondue.

Najczęściej ludzie topią ser w garnku do fondue. Zwykle używa się szwajcarskiego sera i łączy się go z innymi przyprawami, ziołami, czosnkiem i likierem. Mieszanka serów jest idealna do maczania małych kawałków chleba. Chociaż chleb jest tradycyjny, można również użyć warzyw.

Ponadto różne rodzaje mięs można gotować na gorącym oleju lub bulionie za pomocą zestawu do fondue. Zwykle do fondue preferowana jest wołowina, ale kurczak i wieprzowina również mogą być wspaniałą alternatywą. Wreszcie, czekoladowe fondue zapewnia pyszny deser. Gdy czekolada się rozpuści, wiele osób decyduje się na zanurzenie w niej różnych owoców, w tym truskawek, bananów, jagód, a nawet kiwi.

Smacznego!

Komentarze (0)

napisz komentarz