Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum
Brak możliwości zamówienia
Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Garnki pozostałe marki
Naczynie do kuchni marokańskiej Tagine Mason Cash. Arabskie naczynie Tagine, popularne szczególnie w Maroko, służy do przygotowania potraw wolnogotowanych. Tak przygotowaną potrawę można serwować bezpośrednio w naczyniu. Przeznaczone do użytku w standardowym piekarniku do wolnego gotowania – taki sposób gwarantuje, że potrawa będzie smaczniejsza i będzie miała więcej witamin.
Naczynie do przygotowywania tradycyjnych potraw kuchni północno-afrykańskich, a w szczególności marokańskiej i tunezyjskiej. Tagine to garnek ceramiczny o specjalnym kształcie, przeznaczony dla potraw gotowanych na niewielkim ogniu. Można w nim przygotować potrawy z ryb, dania wegetariańskie i mięsne - m.in. tradycyjną, marokańską kombinację duszonych mięs - jagnięciny, wołowiny i kurczaka z owocami, warzywami korzennymi, doprawioną cynamonem, imbirem i szafranem. Pokrywa o charakterystycznym kształcie umożliwia cyrkulację pary wodnej, dzięki czemu mięso staje sie kruche i niezwykle delikatne, potrawa nie jest wyszuszona i zachowuje składniki odżywcze.