
Jak dekantować wino
Wino to bardzo popularny napój na całym świecie. Jest skutecznym lekarstwem, które może zdziałać cuda w kuchni i zapewnić uczucie spokoju i relaksu. Jedną z jego najważniejszych cech jest smak. Wino to napój, który pijamy do posiłków czy podczas wieczornego relaksu. To czyni je jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie.
Wino zawiera duże ilości cukrów oraz witamin. Z uwagi na smak dzielimy je na wytrawne oraz słodkie. Aby jednak w pełni delektować się jego smakiem warto poświęcić chwilę by dowiedzieć się jak dekantować wino w domu. A czym jest tajemnicza dekantacja? Dekantacja wina to proces przygotowania wina do spożycia.
Co to jest dekantacja wina?
- Wino musi być napowietrzone, aby móc cieszyć się jego prawdziwym smakiem.
- Napowietrzanie wina jest procesem niezbędnym dla jego pełnego aromatu.
Jak dekantować wino?
Podczas dekantacji wina dobrze jest skorzystać z dekantera. Dekanter do wina (lub karafka do dekantacji) to naczynie, którego głównym zadaniem jest oddzielanie wina od osadu oraz jego napowietrzanie.
Wino możemy dekantować w oryginalnej butelce. Jeśli jednak przelejemy je do dekantera lub karafki proces dekantacji wina przebiegnie szybciej. Dekantowane wino należy pozostawić w naczyniu na jakiś czas, tak aby osad mógł opaść na dno. Ułatwi Ci to wykonanie kolejnej czynności. Jest nią przelanie wina do karafki w taki sposób, by dostało się do niej możliwie jak najmniej osadu. Im delikatniej i wolniej będziesz przelewać wino, tym lepiej. Dzięki temu możesz dostrzec moment, w którym w przelewanym trunku zacznie się pojawiać osad i w porę przerwiesz czynności.
Dlaczego warto korzystać z dekantera?
Dekantacja czerwonego wina (długo dojrzewającego)
Dekantacja czerwonego wina to proces, który nada mu lepszy smak i aromat.
Dekantacja wina pozwala na uwolnienie aromatów zawartych w winie: część z nich składają się na posmak, a inne na zapach. Aby te smaki mogły się rozwinąć po dojrzeniu wino musi być odpowiednio przechowywane – najlepiej w temperaturze pokojowej.
Prawda jest taka, że można go poprawić: trzeba tylko pamiętać o kilku drobnostkach np.: dobieraniu odpowiedniego kieliszka do wina, który powinniśmy napełniać do 1/3 pojemności. Dzięki temu powietrze dostarcza do wina większej ilości substancji spoistych, co przekłada się na lepszy smak i aromat.
Dekantacja białego, różowego i młodego czerwonego wina
Białe, różowe i młode czerwone wina nie nadają się do dekantacji.
Wina muszą być odpowiednio przygotowane do dekantacji. Według tradycji winnicy, przedpasteryjnie poddawane są one dla ich lepszej struktury i konsystencji procesowi fermentacji albo pochodzą z odmiany, która nie wymaga fermentacji (np. O-Vin). Poprzez takie działanie wina wyróżnia się oryginalnym smakiem i aromatem oraz charakteryzuje się bogatymi walorami smakowymi poza sfera koloru – otrzymujemy bardziej świeże produkty podczas dekantacji.
Podsumowanie
To dekantować czy nie dekantować? Wino to prawdziwe szlachetny trunek, który zasługuje na zachowanie najwyższej jakości. Jeśli chcesz wydobyć z butelki wszystko co najlepsze i dobrze się bawić – prosimy o przeczytanie tego artykułu i rozpoczęcie procesu dekantacji wina.