Perforowana forma do pieczenia Tarte flambée, czyli alzackiej wersji pizzy na wyjątkowo cienkim cieście. Nazwa Tarte flambéew wolnym tłumaczeniu onacza: płonąca tarta lub płonące ciasto i odnosi się do sposobu jej pieczenia, w bardzo gorącym, opalanym drewnem piecu chlebowym. Tarta w tak wysokiej temperaturze rzeczywiście prawie płonie, a na pewno mocno podpalają się jej brzegi. Podobno dawniej piekarze sprawdzali czy piec chlebowy osiągnął właściwą temperaturę wkładając do niego na próbę właśnie jedno flammekueche. Forma posiada wyjątkowo trwałą warstwę nieprzywieralną. Ułatwia to wyciąganie wypieków z formy oraz jej czyszczenie po zakończeniu pieczenia. Perforowane dno formy zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a także pozwala szybko ostudzić wypiek, co razem daje efekt chrupiącego ciasta na dnie wypieku. Przeznaczona do stosowania w piekarnikach do temperatury 230oC.
Marka Birkmann to synonim niemieckiej solidności i perfekcji wykonania. Formy i akcesoria do pieczenia firmy Birkmann są od lat znane i cenione na całym świecie.