Mały nóż szefa kuchni Robert Welch Signature 12cm

Kod produktu: SIGSA2030V

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Noże szefa kuchni do krojenia, siekania, porcjowania

Opis produktu

Mały nóż szefa kuchni brytyjskiej marki Robert Welch z najbardziej znanej i nagradzanej kolekcji Signature. Niewielki nóż o krótkim, zakrzywionym ostrzu i dużych możliwościach. Przeznaczony do wszelkich prac w kuchni: siekanie, krojenie mięs, twardych warzyw, orzechów czy sałatek. Zaprojektowany został we współpracy z profesjonalnymi kucharzami. Kolekcja Signature to wielokrotny zdobywca nagród, m.in.: RedDot Design, Product Design, Good Design, Excellence in Housewares, Housewares Design i Product of the year. Jak wszystkie noże Roberta Welcha, nóż jest idealnie wyważony i dobrze trzyma się w dłoni.

Wykonany z jednego kawałka specjalnie utwardzanej, niemieckiej stali nierdzewnej DIN 1.4116. Ostrze wykonane jest ręcznie metodą japońską z kątem ostrzenia 15°, co czyni je niezwykle ostrym (większość noży europejskich ma ostrze o nachyleniu 20°). Ergonomiczna, antypoślizgowa rękojeść wyprodukowana z wytrzymałego tworzywa sztucznego DuPont™ metodą iniekcji, dzięki temu rękojeść wykonana jest z jednolitego kawałka tworzywa, co wyeliminowało potrzebę nitowania zwiększając walory estetyczne.

W testach przeprowadzonych przez niezależną organizację CATRA (Cutlery and Allied Trades Research Association) noże kuchenne Signature dostały ocenę „Doskonały” we wszystkich kategoriach, a tylko 1% spośród 427 ocenianych noży osiągnęło podobny wynik. Nóż, dzięki estetycznemu opakowaniu, idealnie nadaje się na prezent.

  • Długość ostrza: 12cm
  • Materiał: stal nierdzewna, tworzywo sztuczne
  • Gwarancja producenta: 25 lat

Zasady pielęgnacji i konserwacji stalowych sztućców marki Robert Welch

Sztućce marki Robert Welch można myć w zmywarce, ale ważne jest, aby postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Aby utrzymać sztućce w najlepszym stanie, zaleca się mycie ręczne.

Mycie w zmywarce:

  • Należy upewnić się, że ustawienia zmywarki są zgodne z zaleceniami producenta, zwłaszcza dotyczącymi twardości używanej wody.
  • Należy dbać o odpowiedni poziom soli.
  • Przed włożeniem do zmywarki sztućce należy opłukać w celu usunięcia resztek jedzenia.
  • W koszyku zmywarki powinno się pozostawić nieco wolnego miejsca, żeby zapewnić dobrą cyrkulację myjącej wody.
  • Nie należy dopuszczać do kontaktu stali nierdzewnej z innymi metalami, zwłaszcza ze srebrem powoduje to powstanie śladów na przedmiotach ze srebra.
  • Należy unikać środków do mycia zawierających kwasy cytrusowe, gdyż mogą one powodować uszkodzenia przedmiotów ze stali nierdzewnej.
  • Unikać używania krótkich cykli mycia o niskiej temperaturze.
  • Unikać używania cyklu suszenia.
  • W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się wyjęcie sztućców zaraz po zakończeniu cyklu mycia i osuszenie ręcznie (jest to szczególnie ważne w przypadku noży, które są wykonane ze stali podatnej na odbarwienia w przypadku regularnego wystawienia na działanie wilgotnego powietrza).

Mycie ręczne:

  • Sztućce należy opłukać pod bieżącą wodą jak najszybciej po użyciu w celu uniknięcia zaschnięcia resztek jedzenia.
  • Myć za pomocą delikatnej gąbki z dodatkiem płynu do mycia. Spłukiwać pod bieżącą, ciepłą wodą.
  • Nie zanurzać sztućców pod wodą.
  • Po umyciu natychmiast dokładnie wysuszyć.

Przyczyny trwałych śladów lub odbarwień:

  • Tęczowe lub niebieskie ślady - Może być wiele powodów powstawania trwałych śladów na powierzchni stali nierdzewnej, na przykład niedokładnie spłukany detergent, który uległ wyschnięciu na powierzchni stalowej, kontakt z bardzo gorącym tłuszczem lub potrawami o wysokim współczynniku kwasowości.
  • Wżery - Dotyczy to w szczególności ostrzy noży, które wykonane są ze specjalnie utwardzonej stali nierdzewnej. Sól lub naturalne kwasy obecne w jedzeniu mogą powodować powstawanie wżerów, jeśli ostrze noża nie jest regularnie czyszczone. Podobny efekt może być spowodowany solą używaną przez zmywarki w procesie mycia.
  • Rdza - Stal nierdzewne sama w sobie nie rdzewieje, ale ślady rdzy mogą zostać przeniesione na sztućce z innych przedmiotów w zlewie lub zmywarce takich jak żeliwo, wełna stalowa lub zwykła stal.
  • Smugi - Twarda woda może powodować powstawanie kredowych smug. Żeby tego uniknąć należy dokładnie osuszyć sztućce zaraz po umyciu.

Usuwanie niechcianych śladów:

  • W razie konieczności po umyciu ręcznym zaleca się czyszczenie specjalnym, nieścierającym mleczkiem do stali.
  • Należy unikać używania gąbek drucianych lub płynów do mycia o właściwościach ścierających.
  • Zawsze po usuwaniu plam należy ponownie dokładnie umyć sztućce ręcznie.

NEWSLETTER
@