Kuchenny nóż ceramiczny Santoku 14cm Kyocera Kyotop

Kod produktu: KT-140-HIP-D
CENA: 998,00 zł
produkt jest chwilowo niedostępny
Opis produktu

Japoński nóż ceramiczny Santoku do krojenia ziół i warzyw oraz filetów mięsnych i ryb. Cechą charakterystyczną dla tego modelu jest obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść na patelnię lub do salaterki. Ostrze wyprodukowano z najczystszej i najtwardszej ceramiki na świecie stosowanej do produkcji noży. Klinga jest spiekana w temperaturze 1500oC, pod ciśnieniem sięgającym 20.000t/m2 (metoda HIP – prasowanie izostatyczne na gorąco). Rękojeść wykonano z polerowanego drewna Pakkawood. Zdobiący klingę subtelny deseń symbolizuje japońskie ogrody zen, Karesansui, w których usypane z piasku fale koją serca buddyjskich mnichów i stają się dla nich źródłem inspiracji.

  • Długość ostrza: 14cm
  • Materiał: wysokiej klasy, podwójnie wypalana szlachetna ceramika twardością zbliżona do diamentu, wytwarzana na bazie węglika cyrkonu (ZrC)
  • Rękojeść: odporne na wilgoć drewno Pakkawood

Dzięki ceramicznemu ostrzu wszystkie krojone produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku nawet po kontakcie z nożem. Jak wiadomo, sałatę się rwie, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. Nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.

Kategorie, w których występuje produkt:

Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.

NEWSLETTER
@