Zestaw do kiszenia domowego Lekue

Kod produktu: 3000100SURM017
  opinie: 7   czytaj opinie

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Akcesoria do warzyw - obieraki, krajalnice, noże kuchenne, pojemniki

Opis produktu

Zestaw do kiszenia domowego Lekue. Pyszne dodatki do kanapek, które możesz przygotować samodzielnie w domu. Kontroluj samodzielnie proces kiszenia, aby mieć pewność, że wszystkie składniki są zdrowe. Przygotowanie zdrowych, sfermentowanych warzyw w domu jest łatwiejsze niż myślisz! Sfermentowane warzywa zapewniają wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wzmocnienie układu odpornościowego i flory jelitowej oraz zwiększenie różnorodności bakterii. Dzięki temu zestawowi będziesz mieć wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć idealne środowisko beztlenowe do fermentacji.

Skład zestawu:

  • szklany pojemnik o pojemności 700 ml - 2 sztuki
  • regulowana tarcza-tłok do ugniatania - 2 sztuki
  • pokrywka z zaworem do regulowania przepływu CO2, który powstaje podczas procesu fermentacji - 2 sztuki
  • szczypce, które służą jako rączka tłoka oraz do serwowania gotowych produktów.

Pojemniki wyposażone są w antypoślizgową, silikonową opaskę z miejscem na wpisanie daty przygotowania przetworu. Wykonane są z odpornego szkła, które nie absorbuje zapachów i smaków. W dołączonej instrukcji znajdują się zdjęcia oraz ikonografika, która wyjaśnia szczegółowo jak używać ten wyjątkowy zestaw. W instrukcji znajduje się również kilka łatwych przepisów na gotowe potrawy. Przepisy przedstawione są w prosty sposób, w punktach, za pomocą zdjęć i ikon.

  • Materiał: szkło, tworzywo sztuczne PP, TPE, silikon platinum - wolne od BPA
  • Wymiary:
    • wysokość: 17 cm
    • średnica: 9,3 cm
    • pojemność: 2 x 0,7 Litra
  • Można myć w zmywarce

Korzyści ze sfermentowanych warzyw.

Fermentacja tworzy środowisko beztlenowe, które aktywuje bakterie zakwaszające obecne w warzywach, sprzyjając tworzeniu kwasu mlekowego, bogatego w zdrowe probiotyki. To środowisko eliminuje szkodliwe bakterie i wytwarza kwasy. Korzyści ze spożywania kiszonych warzyw:

  • Wspomagają trawienie i wchłanianie pokarmu.
  • Poprawiają wchłanianie składników odżywczych.
  • Nie tracą wartości odżywczych
  • Pomagają zwiększyć naszą różnorodność bakteryjną i przywrócić naturalną równowagę flory wewnętrznej.
  • Poprawiają trawienie glutenu.
  • Wzmacniają układ odpornościowy.

Jak przygotować kiszone warzywa?

  1. Przygotuje warzywa - pokrój w kostkę, plastry, posiekaj lub jeśli są małe to mogą być całe.
  2. Przygotuj solankę, rozpuszczając 15g soli na każde 200g wody.
  3. Umieść warzywa w słoiku. Dodaj żądaną przyprawę.
  4. Zalej warzywa solanką. Ważne jest, aby warzywa były całkowicie zanurzone w cieczy.
  5. Dociśnij warzywa płytą dociskową.
  6. Pozostaw do fermentacji zgodnie z własnymi preferencjami w temperaturze pokojowej i w ciemnym miejscu.

W ten sposób przygotujesz kiszoną kapustę, ogórki, czerwoną cebulę lub pomidorki koktajlowe z bazylią.

NEWSLETTER
@