Patelnia do naleśników żeliwna 23 cm Skeppshult

Kod produktu: 0031

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Może zainteresują Cię nasze oferty specjalne?

Opis produktu

Patelnia do naleśników żeliwna 23 cm Skeppshult wykonana ze 100% żeliwa. Doskonała dla każdego, kto chce przygotować pyszne, chrupiące naleśniki. Usmażysz na niej wyśmienite naleśniki. Patelnia wykonana został ręcznie w Szwecji, z przyjaznego środowisku żeliwa. Podczas smażenia nie wydzielają się żadne związki chemiczne, które mogłyby zniszczyć smak i jakość naleśników oraz negatywnie działać na organizm człowieka. Patelnia doskonała jest do smażenia na otwartym ogniu, a także w piekarnikach grzewczych ceramicznych i indukcyjnych. Równomierne rozłożenie ciepła zapewnia doskonały efekt smażenia, dodatkowo oszczędzamy zużywaną energię. Codzienne używanie tej patelni sprawia, że coraz bardziej docenimy jej zalety.

  • Materiał: żeliwo - wolne od substancji chemicznych i toksyn
  • Średnica zewnętrzna: 23 cm
  • Średnica wewnętrzna: ok. 21 cm
  • Wysokość krawędzi: ok. 1,5 cm
  • Waga: 2,2 kg
  • Patelni można używać na kuchence gazowej i kuchenkach ze wszystkimi rodzajami płyt grzewczych, oraz na otwartym ogniu
  • Łatwość w codziennej pielęgnacji
  • Nie wydziela związków chemicznych
  • Należy myć ręcznie, po umyciu dokładnie osuszyć
  • Wykonana ręcznie w Szwecji

Codzienna pielęgnacja

Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej czyścić naczynie, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu dokładnie osusz patelnię – umieszczenie jej na gorącym palniku jest dobrą metodą osuszania.

Usuwanie rdzy z powierzchni

Jeśli naczynie nie będzie całkowicie suche, mogą pojawić ślady rdzy na powierzchni. Jeśli zauważysz na powierzchni brązowy kolor lub jakikolwiek inny kolor odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, że naczynie zostało umyte w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj naczynie w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy zaimpregnować je olejem.

Impregnowanie patelni

Nalej niewielką ilość oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej do wysokiej temperatury (maksymalnie 220oC). Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny, co oznacza, że jest ponownie gotowe do użytkowania.

NEWSLETTER
@