Ceramiczny kamień do polerowania ostrzy noży kuchennych Global

Kod produktu: MS5PS
Dostępna ilość: 5 szt.
Wysyłka do 2 dni
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
WYSYŁKA GRATIS
CENA: 489,00 zł
ILOŚĆ: -+
Opis produktu

Profesjonalny kamień ceramiczny do polerowania noży kuchennych marki Global. Bardzo drobna ziarnistość służy do regularnego podostrzania i polerowania ostrza noża, kiedy nie uległo jeszcze poważniejszym zniszczeniom lub całkowitemu stępieniu. Kamień ceramiczny jest twardszy niż tradycyjne kamienie wodne, ostrzy się na nim krócej, a materiał zachowuje przydatność przez znacznie dłuższy czas. Ceramika jest także mniej podatna na powstawanie bruzd czy wgłębień.

  • Wymiary: 21 x 7 x 5cm
  • Ziarnistość: 5000

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Namoczyć kamień w wodzie, od 3 do 5 minut.
  • Chwycić nóż w taki sposób, żeby ostrze dotykało osełki pod kątem 10-15 stopni. Następnie lekko dociskając klingę, przesuwać ją wzdłuż kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnymi ruchami, cały czas utrzymując niezmienny kąt nachylenia. Jak sprawdzić, czy kąt nachylenia pozostaje bez zmian? Najlepiej wsłuchać się w dźwięki wydawane przez nóż. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słychać ten sam odgłos, to kąt nachylenia jest stały.
  • Powtarzać czynność dla obu stron ostrza, aż cała krawędź jest naostrzona i w żadnym miejscu nie ma zadziorów.
  • W trakcie ostrzenia wydziela się mokry proszek. Nie należy go wycierać ani spłukiwać, tylko kontynuować podjętą czynność. Proszek wygląda nieestetycznie, ale właśnie ten osad ostrzy krawędź.
  • Na koniec umyć noże w ciepłej wodzie i wytrzeć je do sucha.

Kategorie, w których występuje produkt:

Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.

NEWSLETTER
@