Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum
Brak możliwości zamówienia
Może zainteresują Cię nasze oferty specjalne?
Wok żeliwny emaliowany z pokrywką marki Chasseur. Wszyscy znamy smaki chińskiej kuchni: kolorowe smażone warzywa, przypieczone kawałki kurczaka czy cielęciny. Kiedyś czekaliśmy aż się zwolni stolik w chińskiej restauracji, aby móc się delektować wschodnią kuchnią orientalną. Dzisiaj wystarczy mieć w swojej kuchni specjalne naczynie, tzw. wok ( wymowa „uok” ). Wok to naczynie, którego używa się od ponad 2000 lat. Pomimo, że wywodzi się z Chin, jest bardzo popularne także w wielu zakątkach świata.
Początkowo naczynia te były bardzo duże i wykonane ze stali lub żeliwa. Stawiano je nad ogniem na kijach by w ten sposób przygotować potrawę dla większej liczby osób. Obecnie, może i najdroższe, ale też i najlepsze są woki żeliwne lub te wykonane ze stali węglowej. Charakterystyką woków jest obszerne dno, na którym układa się składniki, które smażą się najwolniej np. mięso, następnie odsuwa się je na bok naczynia, aby nie wystygły zanim usmażą się kolejne składniki np. warzywa. Trzeba zaznaczyć, że składniki muszą być drobno pokrojone.
Wok dodatkowo zawiera drewniane akcesoria: pałeczki oraz szczypce.