Tłuczki do mięsa

Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Pokaż tylko:  
nowości · promocje
Cena
od do
Widok:  
 

Tłuczki do mięsa

Odpowiednio wyważony i wytrzymały tłuczek do mięsa to narzędzie, które w kuchni posłuży przez wiele lat. O ile nie do każdej mięsnej potrawy jest on niezbędny, o tyle bez rozbicia mięsa nie sposób przyrządzić bitki, zrazy i sznycle czy rolady. Tradycyjne kotlety schabowe albo z piersi kurczaka po rozbiciu mięsa będą równo wysmażone oraz łatwe do pokrojenia i pogryzienia.

Tłuczek do mięsa – metalowy czy drewniany?

W wielu kuchniach wciąż można spotkać tłuczki do mięsa w całości drewniane albo z metalowymi końcówkami. Takie, choć pięknie się prezentują, są mniej trwałe. Tłuczek wykonany w całości z metalu (lub z rączką z tworzywa) łatwiej dokładnie umyć, zapobiegając gromadzeniu się bakterii. Tłuczek ze stali nierdzewnej natomiast, ze względu na największą wytrzymałość, jest doskonałym narzędziem dla profesjonalnego kucharza.

Jak wybrać tłuczek do mięsa?

Wybierając narzędzia kuchenne warto myśleć o tym, jak będą używane. Metalowy tłuczek do mięsa dwustronny pozwoli zarówno na rozbicie bardzo cienko, jak i samo zmiękczenie porcji mięsiwa. W ofercie są także przyrządy o specjalnych funkcjach. W kuchni każdego fana potraw mięsnych powinna znaleźć się m.in. prasa do hamburgerów, z którą kotlety zawsze wyjdą idealnie równe i nie rozpadną się podczas smażenia.

NEWSLETTER
@