Szczypce kuchenne

Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Pokaż tylko:  
nowości · promocje
Cena
od do
Widok:  
 

Szczypce kuchenne pełnić mogą wiele funkcji – od obracania mięsa i warzyw na grillu, po nakładanie sałatki. Takie wielofunkcyjne narzędzia z całą pewnością powinny znaleźć się w każdej kuchni.

Szczypce do mięsa – nie tylko na grilla

Kto raz odkryje ich zalety, ten nie wyobraża już sobie grillowania bez pomocy tego wygodnego narzędzia. Szczypce do mięsa pozwalają łatwo obrócić stek, kawałek karkówki, pierś z kurczaka czy kiełbasę na ruszcie lub tacce. Równie dobrze sprawdzą się podczas smażenia na zwykłej patelni, szczególnie, kiedy porcje mięsa są kruche i soczyste. Dostępne są także specjalne szczypce przeznaczone do serwowania ryb, jak i do wyciągania z nich ości.

Szczypce silikonowe – zalety

Coraz większą popularnością cieszą się szczypce silikonowe. Są one zwykle niewielkich rozmiarów, a dzięki temu bardzo uniwersalne. Sprawdzą się zarówno przy obracaniu kotletów, jak i do nakładania sałatek i surówek. Najczęściej ich powierzchnia chwytna jest lekko chropowata, co zapobiega wyślizgiwaniu się kawałków. Narzędzia kuchenne z silikonu warto wybrać też wtedy, kiedy obawiamy się porysowania z patelni. Ważne, aby pochodziły one od sprawdzonych producentów i wykonane były naprawdę z niereagującego z jedzeniem silikonu, a nie z nieodpowiedniego do tego tworzywa.

NEWSLETTER
@