Stalowa patelnia do naleśników de Buyer B Element 26cm

Kod produktu: D-5615-26
Dostępna ilość: 11 szt.
Wysyłka do 2 dni
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
Koszty wysyłki - zobacz szczegóły
CENA: 163,00 zł
ILOŚĆ: -+
Opis produktu

Stalowa patelnia do naleśników francuskiej marki de Buyer z serii B Element o średnicy 26cm. Niski profil idealny do kuchni tradycyjnej i przygotowania chrupiących i puszystych naleśników. Wykonana ze stali węglowej pokrytej naturalnym woskiem pszczelim, bez dodatku substancji chemicznych i w przyjaznym dla środowiska procesie produkcyjnym. Stalowa patelnia szybko osiąga temperaturę co sprawia, że potrawy mogą być smażone krótko dla zachowania witamin i składników odżywczych. Dla uzyskania efektu nieprzywierającej powierzchni, należy patelnię sezonować. Sezonowanie polega na zalaniu powierzchni patelni warstwą oleju, następnie smażeniu oleju, aż do pojawienia się dymu. Następnie należy patelnię zdjąć ze źródła ciepła i wytrzeć do sucha ręcznikiem. Regularne sezonowanie powoduje, że powierzchnia patelni zyskuje coraz lepsze właściwości non-stick. Czym czarniejsza powierzchnia, tym lepsze właściwości nieprzywieralne.

  • Średnica: 26cm
  • Wysokość krawędzi: 1,5cm
  • Długość całkowita: 47,8cm
  • Średnica podstawy: 23cm
  • Grubość ścianki: 2,5mm
  • Waga: 1,33kg
  • Materiał: stal węglowa pokryta naturalnym woskiem pszczelim, wolna od PFAO i PTFE
  • Na wszystkie rodzaje płyt grzewczych, również indukcyjnych
  • Nie można myć w zmywarce

Użytkowanie:

  • Hartowanie: przygotowanie patelni
    Przed pierwszym użyciem patelni zaimpregnowanej pszczelim woskiem, należy dokładnie usunąć pozostałości wosku używając do tego ręcznika papierowego. Oczyść patelnię bardzo gorącą wodą i osusz ją. Wlej na dno patelni olej (ok. 1 mm) i podgrzewaj przez około 5 minut. Następnie wylej olej i wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem. Im więcej patelnia jest używana, tym jej właściwości stają się lepsze. Ciemnienie patelni jest naturalnym procesem - poprawiają się jej naturalne właściwości nonstick.
  • Użycie
    Podgrzej małą ilość tłuszczu na patelni, a kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana podsmaż mięso z obu stron zanim zmniejszysz ogień w celu dokończenia smażenia. Nie zostawiaj nigdy potrawy na patelni po przygotowaniu posiłku.
  • Czyszczenie po każdym użyciu
  1. Umyj patelnię bardzo gorącą wodą z pomocą gąbki. Wytrzyj do sucha.
  2. Dla idealnego oczyszczenia patelni: podgrzewaj na bardzo gorącej patelni sól kuchenną przez około 1,5 minuty, a następnie usuń ją papierowym ręcznikiem. Sól pomaga pozbyć się przywartych do patelni resztek potrawy, a także zapachów z wcześniejszego smażenia.
  3. Natłuść patelnię olejem i odłóż w suche miejsce.

Uwaga!

Nigdy nie namaczaj patelni. Jeśli są na niej resztki potrawy użyj niezbyt ostrej gąbeczki. Nigdy nie myj patelni w zmywarce. Gotowanie potraw zawierających kwasy - pomidory, białe wino, cytrynę mogą spowodować występowanie na powierzchni patelni białych plam. Jeśli to nastąpi należy ponownie powtórzyć czynność jak przed pierwszym użyciem patelni. Jeśli w trakcie używania patelni pojawią się ponownie ślady pszczelego wosku, należy je usunąć papierowym ręcznikiem w momencie gdy powierzchnia patelni jest gorąca.

 

Kategorie, w których występuje produkt:

Francuska marka de Buyer to ponad 180 lat tradycji i 95 krajów, do których eksportowane są jej produkty. Na długo zanim pojawiły się współczesne kuchenki elektryczne i indukcyjne, projektanci garnków i patelni szukali materiałów i technik produkcji, które zapewnią równomierne nagrzewanie dna oraz ścian naczynia. Dzięki temu potrawy nie przypalają się tak łatwo, a proces ich przygotowania trwa znacznie krócej.

NEWSLETTER
@