Santoku nóż ręcznie kuty 18 cm Takeshi Saji WBB stal R-2

Kod produktu: H-R2D-SA-180WBB
CENA: 2 161,06 zł 2 299,00
Promocja obowiązuje do: 2018-12-16
produkt jest chwilowo niedostępny
Opis produktu

Wysokie ostrze i zaokrąglony nosek / końcówka Santoku sprawiają, że jest wszechstronnym nożem kuchennym, który doskonale nadaje się do krojenia mięsa, ryb lub warzyw; stąd to nazwa, która dosłownie oznacza "trój-cel". Santoku jest często polecany jako uniwersalny nóż kuchenny.

Mistrz Saji produkuje noże już od ponad 40 lat i jest bardzo doświadczony w swojej sztuce. Po przetestowaniu i ocenie bardzo wysokiej jakości stali narzędziowej zwanej "R-2" (wyprodukowanej przez Kobelco), postanowił stworzyć ekscytującą, nową serię, tradycyjnie kutych noży kuchennych z pomocą tej nowoczesnej "super stali".

Ciemne ostrze damasceńskie R-2, które charakteryzuje się wyrazistym i pełnym wigoru wzorem z Damascus. Ten nóż wyposażony jest w jasną rękojeść z kości jelenia, mocowaną za pomocy polerowanej, stalowej obręczy i nitów, które pasują do energetycznego stylu ostrza.

Takeshi Saji jest znanym i jednym z najbardziej rozpoznawalnych, japońskich producentów noży kutych ręcznie. Wykonuje jedne z najlepszych japońskich noży, używając tradycyjnej techniki i łącząc je z unikalnymi wzorami. To, co wyróżnia jego noże, to miłe, niestandardowe uczucie w dłoni.

  • Długość ostrza: 18 cm
  • Długość całkowita: 31,5 cm
  • Grubość ostrza: 2,4 mm
  • Szerokość ostrza: 5 cm
  • Waga: 255g
  • Ostrzenie: dwustronne 50/50 = odpowiednie zarówno dla osób prawo- jak i leworęcznych
  • Ostrze: stal 61-warstwowa, rdzeń R-2 Nickel Damascus
  • Rękojeść: kość jelenia, stal nierdzewna
  • Twardość ostrza: 62-63 HRC
  • Wyprodukowany ręcznie w Japonii - rzeczywisty wygląd powierzchni noża może być inny niż ten z załączonego zdjęcia

Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:

  • Jest to nóż kuchenny ze stali nierdzewnej, która ma dobrą odporność na rdzę, co ułatwia jego konserwację. Jednak rdza może wystąpić na jego powierzchni, jeśli będzie przechowywana w stanie mokrym.
  • Nie myj noża do zmywarce.
  • Nie pozostawiaj noża w wodzie lub w stanie mokrym przez długi czas.
  • Po użyciu należy dokładnie umyć ostrze oraz uchwyt i wytrzeć do sucha lub osuszyć miękką szmatką.
  • Nóż należy przechowywać w suchym miejscu.
  • To niezwykle ostry nóż. Zachowaj szczególną ostrożność podczas używania i przechowywania.
  • W przeciwieństwie do niemieckich noży, japońskie ostrza noży są szlifowane do cienkich krawędzi tnących w celu ostrzejszego cięcia i łatwiejszego ponownego ostrzenia. Należy chronić krawędź przed uderzaniem twardych materiałów, aby uniknąć odpryskiwania lub pękania.
  • Nie używaj go do cięcia kości lub mrożonek, żadnych twardych produktów, takich jak homar czy krab.
  • Zalecamy używanie japońskich osełek do ostrzenia.

Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku. 

NEWSLETTER
@