Płyta grillowa z uchwytami Noir Skeppshult

Kod produktu: 8440

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Akcesoria do grillowania, barbecue

Opis produktu

Płyta grillowa z uchwytami Noir Skeppshult. Przeznaczona do grillowaniana na wszystkich źródłach ciepła, grillach, otwartym ogniu oraz kuchenkach i w piekarnikach. Użyte żeliwo zostało potrójnie olejowane w trakcie produkcji – płyta jest gotowa do użycia. Użycie żeliwa do jej produkcji sprawia, że dobrze magazynuje ciepło. Produkcja odbywa się ręcznie i płyta jest odlewana ręcznie. Użyte do jej produkcji żeliwo oraz aluminium są naturalne i przyjazne dla środowiska.

Przed pierwszym użyciem należy płytę opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np. transportu lub magazynowania.

Naczynia żeliwne marki Skeppshult

  • powierzchnie są jedynie impregnowane, a nie powlekane lub emaliowane. Są zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład.
  • impregnowanie olejem zapobiega przywieraniu potraw. Użycie naczyń wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu naczyń.
  • przy pierwszym użyciu, od razu zwracamy uwagę na ich wagę. Z pewnością ogranicza ona możliwości manualne, ale ma również swoje zalety. Każde naczynie marki Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się patelni podczas dodawania żywności.
  • odporność naczyń żeliwnych na wysokie temperatury: ich dno jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak charakterystycznemu dla naczyń o cienkim dnie np. teflonowych. Wszystkie naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym indukcyjnych.

Pielęgnacja naczyń Speppshult

  • do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić naczynia, gdy są jeszcze ciepłe. Po umyciu dokładnie osusz – umieszczenie na gorącym palniku jest dobrą metodą osuszania.
  • jeśli naczynie nie będzie całkowicie suche, mogą pojawić się ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni brązowy kolor lub jakikolwiek inny kolor odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, że naczynie zostało umyte w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj naczynie w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy zaimpregnować patelnię olejem.
  • aby zaimpregnować naczynie, nalej niewielką ilość oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej je do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny, co oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.
  • Materiał: żeliwo
  • Wymiary zewnętrzne: 40,5 x 24,5 cm
  • Powierzchnia robocza: ok. 35,5 x 20,5 cm
  • Wysokość: ok. 5,4 cm
  • Waga: 4,5 kg
  • Na wszystkie rodzaje kuchenek
  • Nie wydziela związków chemicznych
  • Należy czyścić ręcznie, nie wkładać do zmywarki
NEWSLETTER
@