Perforowana forma do Tarte flambee - alzackiej pizzy - Birkmann 32 cm

Kod produktu: 881 228

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Formy do pieczenia ciast okrągłe

Opis produktu

Perforowana forma do pieczenia Tarte flambée, czyli alzackiej wersji pizzy na wyjątkowo cienkim cieście. Nazwa Tarte flambéew wolnym tłumaczeniu onacza: płonąca tarta lub płonące ciasto i odnosi się do sposobu jej pieczenia, w bardzo gorącym, opalanym drewnem piecu chlebowym. Tarta w tak wysokiej temperaturze rzeczywiście prawie płonie, a na pewno mocno podpalają się jej brzegi. Podobno dawniej piekarze sprawdzali czy piec chlebowy osiągnął właściwą temperaturę wkładając do niego na próbę właśnie jedno flammekueche. Forma posiada wyjątkowo trwałą warstwę nieprzywieralną. Ułatwia to wyciąganie wypieków z formy oraz jej czyszczenie po zakończeniu pieczenia. Perforowane dno formy zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a także pozwala szybko ostudzić wypiek, co razem daje efekt chrupiącego ciasta na dnie wypieku. Przeznaczona do stosowania w piekarnikach do temperatury 230oC.

  • Średnica: 32 cm
  • Materiał: stal węglowa, warstwa nieprzywieralna marki Whitford
  • Myć ręcznie

 

NEWSLETTER
@