Patelnia żeliwna z pokrywką i aluminiową rączką Noir Skeppshult 28 cm

Kod produktu: 8228
Dostępna ilość: 1 szt.
Wysyłka do 2 dni
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
WYSYŁKA GRATIS
CENA: 1 143,12 zł 1 299,00
Promocja obowiązuje do: 2018-10-21
ILOŚĆ: -+
Opis produktu

Patelnia żeliwna z pokrywką i aluminiową rączką Noir Skeppshult. Przeznaczona do smażenia i pieczenia na wszystkich rodzajach kuchenek, w piekarnikach oraz na grill. Użyte żeliwo zostało potrójnie olejowane w trakcie produkcji – patelnia jest gotowa do użycia. Użycie żeliwa do jej produkcji sprawia, że dobrze magazynuje ciepło. Produkcja odbywa się ręcznie i patelnia jest odlewana ręcznie. Użyte do jej produkcji żeliwo oraz aluminium są naturalne i przyjazne dla środowiska.

Przed pierwszym użyciem należy patelnię opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np. transportu lub magazynowania.

Patelnie żeliwne marki Skeppshult

  • powierzchnia są jedynie impregnowane, a nie powlekane lub emaliowane. Są zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład.
  • impregnowanie olejem zapobiega przywieraniu potraw. Użycie patelni wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu patelni.
  • przy pierwszym użyciu, od razu zwracamy uwagę na jej wagę. Z pewnością ogranicza ona możliwości manualne, ale ma również swoje zalety. Każde naczynie marki Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Zapewnia to równoległy rozkład ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się patelni podczas dodawania żywności.
  • odporność patelni żeliwnych na wysokie temperatury: dno patelni jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak charakterystycznemu dla patelni o cienkim dnie np. teflonowych. Wszystkie patelnie marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym indukcyjnych.

Pielęgnacja patelni Speppshult

  • do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić patelnię, gdy jest jeszcze ciepła. Po umyciu dokładnie osusz patelnię – umieszczenie jej na gorącym palniku jest dobrą metodą osuszania.
  • jeśli patelnia nie będzie całkowicie sucha, mogą pojawić się na niej ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni patelni brązowy kolor lub jakikolwiek inny kolor odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to oznaczać, że patelnia została umyta w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna patelni i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj patelnię w wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że należy zaimpregnować patelnię olejem.
  • aby zaimpregnować patelnię, nalej niewielką ilość oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny, co oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.
  • Materiał: żeliwo, aluminium anodowane
  • Średnica zewnętrzna: 28 cm
  • Średnica wewnętrzna: ok. 23,5 cm
  • Wysokość: ok. 4,5 cm
  • Długość z rączką: 46,5 cm
  • Waga: 3,3 kg
  • Na wszystkie rodzaje kuchenek
  • Nie wydziela związków chemicznych
  • Należy czyścić ręcznie, nie wkładać do zmywarki

Kategorie, w których występuje produkt:

Skeppshult to ponad stuletnia tradycja wytwarzania naczyń z żeliwa. Wszystkie produkty skandynawskiej firmy Skeppshult zostały wykonane ręcznie z wyselekcjonowanych materiałów przyjaznych środowisku. Można je stosować do gotowania na otwartym ogniu, w piekarnikach, na kuchenkach gazowych, ceramicznych płytach grzewczych jak i najnowocześniejszych płytach opartych o technologię indukcji magnetycznej.

NEWSLETTER
@