Noże Deba - japońskie noże do ryb i owoców morza

Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Pokaż tylko:  
nowości · promocje
Cena
od do
Widok:  
 

Noże Deba do filetowania i patroszenia ryb. Gruba klinga zwykle o dużym ciężarze pozwala przeciąć skórę i ości ryb, szybkim wprawnym ruchem. W Japonii używa się noży Deba także do porcjowania drobiu, ale bez "rąbania" kości.

Każdy szef kuchni przyzna, że podstawą wyposażenia w sztuce kulinarnej jest porządny i niezawodny nóż, po który sięga się podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw. Wraz z kuchnią orientalną do Europy dotarły japońskie noże Deba, które ułatwiają pracę w kuchni.

Tradycja zamknięta w nożu Deba

Noże japońskie Deba są ostrzami najbardziej rozpoznawalnymi w Kraju Kwitnącej Wiśni. Stworzone zostały do oprawiania oraz porcjowania królujących na tamtejszych stołach ryb i owoców morza. Jak wszystko na przestrzeni dziejów, swoją rewolucję przeszedł również nóż Deba.

Noże te są jednostronnie ostrzone i masywne. Swoją uwagę na nie powinny zwrócić osoby, które pasjonują się nie tyko praktycznymi gadżetami wyposażenia kuchni, ale również historią kulinariów. Oferowane przez nas akcesoria łączą obie te cechy!

Udoskonalony nóż typu Deba - do czego służy?

Na przestrzeni wieków nóż został udoskonalony. Z jego masywnego ostrza szefowie kuchni korzystają najczęściej przy porcjowaniu drobiu, wołowiny i cielęciny. Europejska kuchnia pokochała go również za to, że świetnie nadaje się do krojenia warzyw i twardych owoców. Jak widać – potrafią wiele i można je wykorzystać do przygotowania niemal każdej potrawy orientalnej.

Potężna i masywna klinga pozwala kroić bardzo cienkie plastry o grubości nawet pół milimetra. Można stwierdzić, że nóż Deba - do czego nie zostanie wykorzystany - stworzy bardzo precyzyjne porcje z każdego produktu.

Nóż, który przetnie nawet drobiową kość

Nasza oferta to tradycyjne, japońskie noże Deba. Cena poszczególnych modeli zależy przede wszystkim od wielkości ostrza. Głównym przeznaczeniem każdego jest patroszenie i filetowanie ryb. Wszystkie nasze noże japońskie Deba mają grube i masywne klingi, które bez problemu przecinają najgrubszą rybią skórę oraz ości.

Chcąc długo cieszyć się jego dobrą kondycją, trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie. Nóż Deba nie może pełnić funkcji tasaka. Jego ostrze nie jest stworzone do tego, by nim uderzać. Oprawiając kurczaka należy pamiętać, że masywne ostrze nie nadaje się do rąbania grubych kości drobiowych. To prosty sposób na jego zniszczenie. Z kością można poradzić sobie w inny sposób, najlepiej przyciskając grzbiet palcem i wykonując proste cięcie w kierunku do siebie.

NEWSLETTER
@