Nóż kuchenny Santoku TB Maestro Evercut 13cm

Kod produktu: TB-10424274
Dostępna ilość: 3 szt.
Wysyłka do 2 dni
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
WYSYŁKA GRATIS
CENA: 449,00 zł
ILOŚĆ: -+
Opis produktu

Santoku to mały nóż wzorowany na japońskich nożach. Charakteryzuje się szerokim ostrzem, na którym można przenosić pokrojone produkty wprost do naczynia.

Santoku to pomost pomiędzy wschodnią a zachodnią sztuką kulinarną. Ma podobne zastosowanie, jak klasyczny nóż szefa kuchni. Można nim kroić i szatkować. Świetnie nadaje się do krojenia delikatnych produktów, jak np. grzyby oraz ryb.

Seria Maestro Evercut to noże tworzone przez przyjazną środowisku firmę TB Groupe we Francji. Noże są wykonane ze stali najwyższej jakości. Na krawędź tnącą została laserowo naniesiona warstwa węglika tytanu, co sprawia że stalowe ostrze jest nawet 5 razy bardziej wytrzymałe niż w nożach ceramicznych! To znaczy, że trzeba je ostrzyć o wiele rzadziej. To niezwykle ostre ostrze nie wymaga ostrzenia przez okres około 25 lat normalnego używania zachowując przy tym elastyczność typowego ostrza stalowego.

Rękojeść jest wykonana z polimeru wysokiej jakości. Klasyczny kształt dobrze układa się w dłoni, co sprawia, że krojenie nim jest łatwe i przyjemne. Każdy z noży ma unikalny numer serii, który można zarejestrować na stronie producenta. Noże z serii Maestro można myć w zmywarce.

  • Długość ostrza: 13cm
  • Materiał: stal nierdzewna, wysokiej jakości tworzywo sztuczne
  • Eleganckie opakowanie
  • Wyprodukowany we Francji

Technologia Evercut opracowana przez firmę Tarrerias Bonjean jest przełomowym rozwiązaniem w zakresie twardości oraz odporności ostrzy stalowych na ścieranie, a co za tym idzie długotrwałej ostrości. Jest ona wynikiem ponad pięcioletnich prac badawczych uwieńczonych międzynarodowymi patentami. Technologia polega na laserowym spajaniu węglika tytanu ze stalowym podłożem. Dzięki temu przy zachowaniu wszystkich korzystnych cech ostrza stalowego uzyskano wieczną ostrość – evercut. Węglik tytanu jest materiałem niezwykle twardym, gdyż w skali twardości Mohsa osiąga wartość do 9,5, podczas gdy stal osiąga wartość od 4,5 do 7,5, tlenek cyrkonu, z którego wykonywane są najwyższej jakości noże ceramiczne do 8,5. Z kolei w tej skali najtwardszy minerał - diament ma wartość twardości równą 10.

Rezultatem zastosowanej technologii jest wyjątkowe ostrze. Jego wydajność cięcia jest 300 razy większa od dostępnych obecnie noży stalowych (potwierdzają to testy niezależnego laboratorium CATRA - test cięcia zgodny z normą ISO 8442-5-2005). Odpowiada to przeciętnie 25 letniej eksploatacji bez konieczności ostrzenia. Ponadto głownia noża wykonana w technologii Evercut zachowuje elastyczność typową dla noży stalowych, dzieki czemu nie jest narażona na złamania jak głownie wykonane z materiałów ceramicznych.

Każdy nóż wykonany w technologii Evercut posiada dożywotnią gwarancję. Na ostrzu znajduje się logo producenta, logo Evercut oraz numer, który jest unikalny i właściwy jedynie dla tego noża, na którym się znajduje. Z chwilą zakupu należy dokonać rejestracji tego numeru w serwisie producenta aby rozpocząć korzystanie z gwarancji. W przypadku, gdy użytkownik uzna, że nóż mino prawidłowej eksploatacji utracił ostrość może zgłosić ten fakt i przesłać nóż do naostrzenia w zakładzie wytwórczym.

Kategorie, w których występuje produkt:

TB Tarrerias Bonjean to wiodący producent noży kuchennych na francuskim rynku. Jednym z najbardziej zaawansowanych, stosowanych rozwiązań jest technologia Evercut polegająca na wytworzeniu krawędzi tnącej o ogromnej twardości i odporności na ścieranie.

NEWSLETTER
@