Nóż kuchenny krótki Takeshi Saji IW stal VG-10

Kod produktu: HA-412
CENA: 1 277,46 zł 1 359,00
Promocja obowiązuje do: 2018-12-16
produkt jest chwilowo niedostępny
Opis produktu

Poręczny nóż krótki kuchenny ogólnego przeznaczenia posłuży Ci do obierania, kształtowania i krojenia owoców i warzyw, siekania ziół i przygotowywania potraw. Kompaktowy rozmiar i stosunkowo wąskie ostrze noża oznacza, że jest bardzo zwinny i można nim łatwo manipulować, dzięki czemu idealnie nadaje się do wykonywania precyzyjnych cięć.

Pochodzi z manufaktury mistrza kowalstwa Takeshi Saji, który od dziesięcioleci wytwarza tradycyjne noże kute. Jego wyjątkowość polega na dodawaniu nowoczesnych technologii, materiałów i wzorów, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wykonywania.

Tym razem wymyślił piękną i bardzo wyjątkową serię noży z twardymi rękojeściami z drewna tropikalnego. Ostrza wykonane z rdzenia VG-10 kutego z warstwowego Nikel Stainless Damascus. Tradycyjny proces kucia ciężkim młotem, znany jako najlepsza metoda, aby uzyskać stal o maksymalnej wydajności w zachowaniu ostrości krawędzi.

  • Długość ostrza: 13 cm
  • Długość całkowita: 25 cm
  • Grubość ostrza: 2 mm
  • Szerokość klingi: 2,9 cm
  • Waga: 133g
  • Ostrzenie: dwustronne 50/50 = odpowiednie zarówno dla osób prawo- jak i leworęcznych
  • Ostrze: stal 61-warstwowa, rdzeń VG-10 Nickel Damascus
  • Rękojeść: twarde drewno tzw. żelazne
  • Twardość ostrza: 60-62 HRC
  • Wyprodukowany ręcznie w Japonii - rzeczywisty wygląd powierzchni noża może być inny niż ten z załączonego zdjęcia

Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:

  • Jest to nóż kuchenny ze stali nierdzewnej, która ma dobrą odporność na rdzę, co ułatwia jego konserwację. Jednak rdza może wystąpić na jego powierzchni, jeśli będzie przechowywana w stanie mokrym.
  • Nie myj noża do zmywarce.
  • Nie pozostawiaj noża w wodzie lub w stanie mokrym przez długi czas.
  • Po użyciu należy dokładnie umyć ostrze oraz uchwyt i wytrzeć do sucha lub osuszyć miękką szmatką.
  • Nóż należy przechowywać w suchym miejscu.
  • To niezwykle ostry nóż. Zachowaj szczególną ostrożność podczas używania i przechowywania.
  • W przeciwieństwie do niemieckich noży, japońskie ostrza noży są szlifowane do cienkich krawędzi tnących w celu ostrzejszego cięcia i łatwiejszego ponownego ostrzenia. Należy chronić krawędź przed uderzaniem twardych materiałów, aby uniknąć odpryskiwania lub pękania.
  • Nie używaj go do cięcia kości lub mrożonek, żadnych twardych produktów, takich jak homar czy krab.
  • Zalecamy używanie japońskich osełek do ostrzenia.

Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku. 

NEWSLETTER
@