Nóż Bunka kuty ręcznie 17 cm Takeshi Saji YBB stal VG-10

Kod produktu: HA-466
Dostępna ilość: 3 szt.
Wysyłka do 2 dni
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
WYSYŁKA GRATIS
CENA: 1 662,86 zł 1 769,00
Promocja obowiązuje do: 2018-12-16
ILOŚĆ: -+
Opis produktu

Bunka to uniwersalny nóż kuchenny, który swego czasu był tak popularny jak Santoku, ale stał się mniej powszechny w ostatnich latach. Dzięki wysokiemu ostrzu, nóż Bunka nadaje się szczególnie do krojenia warzyw lub owoców, a trójkątna końcówka jest szczególnie przydatna do precyzyjnej pracy i cięcia ryb lub mięsa.

Wykonany w Japonii ręcznie przez mistrza Takeshi Saji. Rdzeń ostrza wykonany ze stali VG-10, na której są warstwy niklowej stali damasceńskiej o twardości 60-62 HRC. Warstwy tej białej stali niklowej silnie kontrastują z warstwami stali nierdzewnej, tworząc mocno falisty wzór damasceński, który prawdziwie błyszczy. Aby podkreślić dziki wygląd noża, mistrz Takeshi Saji postanowił wykorzystać do wykonania rękojeści naturalną kość jelenia zamocowaną za pomocą mosiężnego wałka, który pięknie się starzeje.

  • Długość ostrza: 17 cm
  • Długość całkowita: 29,5 cm
  • Grubość ostrza: ok. 2,1 mm
  • Szerokość klingi: 4,8 cm
  • Waga: 214g
  • Ostrzenie: dwustronne 50/50 = odpowiednie zarówno dla osób prawo- jak i leworęcznych
  • Ostrze: stal 61-warstwowa, rdzeń VG-10 Nickel Damascus
  • Rękojeść: kość jelenia, mosiądz
  • Twardość ostrza: 60-62 HRC
  • Wyprodukowany ręcznie w Japonii - rzeczywisty wygląd powierzchni noża może być inny niż ten z załączonego zdjęcia

Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:

  • Jest to nóż kuchenny ze stali nierdzewnej, która ma dobrą odporność na rdzę, co ułatwia jego konserwację. Jednak rdza może wystąpić na jego powierzchni, jeśli będzie przechowywana w stanie mokrym.
  • Nie myj noża do zmywarce.
  • Nie pozostawiaj noża w wodzie lub w stanie mokrym przez długi czas.
  • Po użyciu należy dokładnie umyć ostrze oraz uchwyt i wytrzeć do sucha lub osuszyć miękką szmatką.
  • Nóż należy przechowywać w suchym miejscu.
  • To niezwykle ostry nóż. Zachowaj szczególną ostrożność podczas używania i przechowywania.
  • W przeciwieństwie do niemieckich noży, japońskie ostrza noży są szlifowane do cienkich krawędzi tnących w celu ostrzejszego cięcia i łatwiejszego ponownego ostrzenia. Należy chronić krawędź przed uderzaniem twardych materiałów, aby uniknąć odpryskiwania lub pękania.
  • Nie używaj go do cięcia kości lub mrożonek, żadnych twardych produktów, takich jak homar czy krab.
  • Zalecamy używanie japońskich osełek do ostrzenia.

Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku. 

NEWSLETTER
@