Mata do sushi Futomakisu marki Lekue wykonana z silikonu dobrze sprawdzi się do przygotowania sushi w domu. Futomakisu jest większa, twardsza i grubsza od Makisu. Idealnie się sprawdzi przy wszelkich zawijanych maki, zarówno cienkich, jak i grubszych. W porównaniu z tradycyjnymi matami drewnianymi ma dodatkowe zalety, jest higieniczna, ponieważ nie ma szczelin, w których mogą zbierać się resztki żywności i nie chłonie zapachów. Nieprzywieralna, dzięki czemu można zrobić sushi bez nori. Silikon odporny jest na wysokie i niskie temperatury, mat można używać w piekarniku, mikrofalówce, zamrażarce i zmywarce.
Lekue to firma, która jako pierwsza w świecie opatentowała i wprowadziła na rynek najdoskonalszą do dziś formę silikonu używanego w kuchni - silicone platinum. Dziś marka ta rozwija ofertę o innowacyjne produkty oraz użyteczne akcesoria kuchenne.