Kuchenny nóż ceramiczny szefa kuchni 15,5cm Kyocera Kyotop

Kod produktu: KT-155-HIP-D
CENA: 1 245,00 zł
produkt jest chwilowo niedostępny
Opis produktu

Kuchenny nóż ceramiczny - połączenie japońskiego noża Santoku z europejskim nożem szefa kuchni. W 100% wykańczany ręcznie w japońskiej manufakturze. Górna część klingi przypomina kształtem Santoku – jej delikatnie obniżony czubek pozwala na szybkie szatkowanie, natomiast dolna część, typowa dla noża szefa, jest tak wyprofilowana, aby można było swobodnie przesuwać nóż w obydwu kierunkach. Ostrze wyprodukowano z najczystszej i najtwardszej ceramiki na świecie stosowanej do produkcji noży. Klinga jest spiekana w temperaturze 1500oC, pod ciśnieniem sięgającym 20.000t/m2 (metoda HIP – prasowanie izostatyczne na gorąco). Rękojeść wykonano z polerowanego drewna Pakkawood. Zdobiący klingę subtelny deseń symbolizuje japońskie ogrody zen, Karesansui, w których usypane z piasku fale koją serca buddyjskich mnichów i stają się dla nich źródłem inspiracji.

  • Długość ostrza: 15,5cm
  • Materiał: wysokiej klasy, podwójnie wypalana szlachetna ceramika twardością zbliżona do diamentu, wytwarzana na bazie węglika cyrkonu (ZrC)
  • Rękojeść: odporne na wilgoć drewno Pakkawood

Dzięki ceramicznemu ostrzu wszystkie krojone produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku nawet po kontakcie z nożem. Jak wiadomo, sałatę się rwie, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. Nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.

Kategorie, w których występuje produkt:

Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.

NEWSLETTER
@