Noże Kasumi

Japońskie noże Kasumi

Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.

Noże ze stali damasceńskiej

Sumikama był pierwszym dużym producentem japońskich noży, który użył złożonej stali damasceńskiej owiniętej wokół rdzenia VG-10, który został zreplikowany przez wielu innych producentów. Noże Kasumi są zazwyczaj bardzo twarde, 33 warstw stali damasceńskiej daje twartość rdzenia ponad 60HRC w skali Rockwella. Sumikama specjalizuje się w użyciu stali nierdzewnej VG-10, stalowej mieszanki zawierającej molibden, chrom, wanad i kobalt. Ta wysoce posortowana stal ma przewagę nad jakąkolwiek inną stalą. To pozwala Sumikamie używać 15 stopni ostrzenia krawędzi tnącej noży.

Rodzaje noży japońskich

Asortyment Kasumi jest podzielony na: serię oryginalną Damascus (noże ze stali damasceńskiej); serię powlekaną VG-10 Titanium; wykończoną ręcznie uderzeniami młotka serię VG-10 i nową linię V-10. Seria Damascus oferuje szeroki wybór różnych rozmiarów noży. Noże ze wszystkich serii można nabyć jako pojedyncze egzemplarze, zapewniamy także specjalnie dobrany zestaw bloków do noży dla każdej linii.

Historia Kasumi

Od dwudziestu pięciu pokoleń, wykuwanie mieczy samuraiskich, a następnie noży ze stali damasceńskiej, z zachowaniem fenomenalnej ostrości noży, perfekcyjnego wyważenia, wygodnych rękojeści z drewna pakka lub innowacyjnego tworzywa.

NEWSLETTER
@