Kafetiery i kawiarki do parzenia kawy

Rozwiń
Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Cena
od do
Aktualnie wybrany producent nie posiada produktów w tej kategorii.

Kafetiery i kawiarki do parzenia kawy

Kawiarka, zwana również kafetierą to sposób na aromatyczną kawę bez używania ekspresu. Klasyczne kafetiery pochodzą z Włoch, gdzie parzenie napoju ze zmielonych ziaren i serwowanie go, wyniesiono do rangi sztuki, przykładając wagę do każdego szczegółu. W obecnych czasach często spotyka się także kawiarki elektryczne, które znajdziesz w naszym sklepie.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawiarki stalowe czy kawiarki aluminiowe składają się z dwóch pojemników oraz sitka pomiędzy nimi. Do dolnego nalewa się wodę do zaznaczonego poziomu, a na sitku umieszcza zmieloną kawę, tak samo jak w przypadku ekspresu ciśnieniowego. Następnie należy założyć górę, postawić całość nad palnikiem kuchenki i włączyć go. Kiedy woda zacznie wrzeć, pod wpływem ciśnienia przejdzie do górnego pojemnika, nasycając się przy tym aromatem i smakiem wydobytym ze zmielonych ziaren na sitku. Parzenie kawy w kafetierze pozwala uzyskać na raz przeważnie 6-9 filiżanek espresso. Kafetiera elektryczna wyposażona jest we własną podstawkę grzejącą wodę.

Tradycyjna kafetiera a kawiarka french press

Innym rodzajem urządzenia do zaparzania kawy jest kawiarka tłokowa czyli french press. Należy zalać w niej wrzątkiem odpowiednią ilość kawy na tyle porcji, ile chce się uzyskać, a następnie zamknąć przykrywkę z zamocowanym tłokiem. Gdy napój już się zaparzy, po dociśnięciu tłoka można rozlać do filiżanek aromatyczny i klarowny płyn pozbawiony fusów.

 

NEWSLETTER
@