Kafetiery i kawiarki do parzenia kawy

Rozwiń
Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Cena
od do

Kawiarka elektryczna Classico Cilio

369,90 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Kafeteria elektryczna Classico Cilio czerwona

369,90 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Kawiarka elektryczna Classico Cilio czarna

369,90 zł
Wysyłka do 48 godzin
Wysyłka gratis
dodaj do koszyka

Kawiarka tłokowa Kult WMF

449,00 zł
Wysyłka gratis
produkt niedostępny

Zaparzacz stalowy na 4 filiżanki espresso Figaro Cilio

349,90 zł
Wysyłka gratis
produkt na zamówienie

Zaparzacz stalowy na 6 filiżanek espresso Figaro Cilio

399,90 zł
Wysyłka gratis
produkt na zamówienie

Kafetiery i kawiarki do parzenia kawy

Kawiarka, zwana również kafetierą to sposób na aromatyczną kawę bez używania ekspresu. Klasyczne kafetiery pochodzą z Włoch, gdzie parzenie napoju ze zmielonych ziaren i serwowanie go, wyniesiono do rangi sztuki, przykładając wagę do każdego szczegółu. W obecnych czasach często spotyka się także kawiarki elektryczne, które znajdziesz w naszym sklepie.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawiarki stalowe czy kawiarki aluminiowe składają się z dwóch pojemników oraz sitka pomiędzy nimi. Do dolnego nalewa się wodę do zaznaczonego poziomu, a na sitku umieszcza zmieloną kawę, tak samo jak w przypadku ekspresu ciśnieniowego. Następnie należy założyć górę, postawić całość nad palnikiem kuchenki i włączyć go. Kiedy woda zacznie wrzeć, pod wpływem ciśnienia przejdzie do górnego pojemnika, nasycając się przy tym aromatem i smakiem wydobytym ze zmielonych ziaren na sitku. Parzenie kawy w kafetierze pozwala uzyskać na raz przeważnie 6-9 filiżanek espresso. Kafetiera elektryczna wyposażona jest we własną podstawkę grzejącą wodę.

Tradycyjna kafetiera a kawiarka french press

Innym rodzajem urządzenia do zaparzania kawy jest kawiarka tłokowa czyli french press. Należy zalać w niej wrzątkiem odpowiednią ilość kawy na tyle porcji, ile chce się uzyskać, a następnie zamknąć przykrywkę z zamocowanym tłokiem. Gdy napój już się zaparzy, po dociśnięciu tłoka można rozlać do filiżanek aromatyczny i klarowny płyn pozbawiony fusów.

 

NEWSLETTER
@