Japoński kamień do ostrzenia noży kuchennych King 1000/6000

Kod produktu: KDS

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Kamienie i osełki do ostrzenia noży japońskich i kuchennych

Opis produktu

Profesjonalny, japoński, dwustronny kamień do ostrzenia noży kuchennych. Na kamieniu można także ostrzyć wysokiej jakości noże, brzytwy oraz nożyczki. Składa się z dwóch powierzchni ostrzących: jedna strona ma granulację 1000 (średnia ziarnistość), druga - 6000 (drobna ziarnistość). Granulacja 1000 przeznaczona jest do normalnego ostrzenia, natomiast granulacja 6000 służy do wygładzania i polerowania powierzchni ostrza.

  • Wymiary: 20,7 x 6,6 x 3,6cm
  • Gradacja: 1000/6000 (średnia/drobna ziarnistość)

Wskazówki dotyczące użytkowania

  1. Przed ostrzeniem zanurzyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub dopóki przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.
  2. Umyć i wysuszyć nóż. Postawić kamień tak, aby powierzchnia o granulacji 1000 znajdowała się na górze.
  3. Ustawić klingę pod kątem 10-15o, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.
  4. Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.
  5. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.
  6. Przewrócić kamień na drugą stronę, tak, aby powierzchnia o granulacji 6000 znajdowała się na górze. Następnie wygładzić i wypolerować krawędź, stosując tę samą technikę, co podczas ostrzenia.
  7. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.
NEWSLETTER
@