Profesjonalny, japoński, dwustronny kamień do ostrzenia noży kuchennych. Na kamieniu można także ostrzyć wysokiej jakości noże, brzytwy oraz nożyczki. Składa się z dwóch powierzchni ostrzących: jedna strona ma granulację 1000 (średnia ziarnistość), druga - 6000 (drobna ziarnistość). Granulacja 1000 przeznaczona jest do normalnego ostrzenia, natomiast granulacja 6000 służy do wygładzania i polerowania powierzchni ostrza.
Wskazówki dotyczące użytkowania
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.