Stalowe noże kuchenne Global

Japońskie noże kuchenne Global

Wykonane zostały z najwyższej jakości materiałów. Do produkcji klingi stosowana jest opatentowana przez Yoshikin, wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18 (zawierająca 18% chromu, molibden i wanad). Materiał poddawany jest w pierwszej kolejności obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, a następnie obróbce podzerowej – w temperaturze -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewany. Proces wymrażania powoduje wzrost twardości stali do poziomu 56-58 w skali C Rockwella, dzięki czemu noże Global zachowują ostrość o wiele dłużej niż noże z innych stopów i stają się wyjątkowo odporne na rdzę, przebarwienia czy korozję.

Profesjonalne, stalowe noże kuchenne Global cechuje wypukły szlif głowni, widoczny w jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi – od grzbietu do krawędzi ostrza – nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki takiemu rozwiązaniu ostrze kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża, a zestawy do noży marki Globa zyskują na popularności na całym świecie.

Zalety noży Global:

  • Wyjątkowy design – nowoczesny i niepowtarzalny wzór
  • Perfekcyjna jakość – cienkie, ostre jak brzytwa i wytrzymałe klingi
  • Czystość i łatwość w konserwacji – jednolita, higieniczna konstrukcja

Wyróżnienia i nagrody:

2011 - Best Kitchen Gadget wg czytelników magazynu GQ dla modelu Global G-2

2006 - Japanesque Modern 100 przyznana przez Japanesque Modern Committee dla serii noży Global G

2005 - selekcja do siódmej wystawy JIDA Design Museum modele Global G-2 i Global GS-3

2002 - Long-selling Good Design przyznana przez METI dla modeli Global z dwóch serii: od G-1 do G-9 oraz od GS-1 do GS-1

2001 - Design Plus na międzynarodowych targach we Frankfurcie nad Menem dla modelu Global GS-29

1996 - tytuł Najostrzejszego Noża według niemieckiego miesięcznika a La Carte

1995 - Best Buy wg brytyjskiego magazynu konsumenckiego Which? dla modelu GLOBAL G-2. Wyróżnienie powtórzono następnie w latach 2003 i 2011

1992 - nagroda Najlepszego Narzędzia Kuchennego przyznana przez Holenderskie Stowarzyszenie Kucharzy (Koksgilde Nederland)

1991 - wpis do International Design Yearbook

1990 - Good Design ustanowiona przez MITI dla modeli Global z dwóch serii: od G-1 do G-9 oraz od GS-1 do GS-10

Historia marki Global

Około tysiąca lat temu japońscy płatnerze opracowali do perfekcji sztukę wykuwania mieczy, aby ich ostre, wytrzymałe klingi jak najlepiej służyły Samurajom – budzącej grozę kaście wojowników. Rzemieślnicy z fabryki Yoshikin w mieście Tsubame podtrzymują tę wielowiekową tradycję, wytwarzając szlachetne noże i narzędzia kuchenne na miarę współczesnych potrzeb.

Japońska spółka Yoshida Metal Industry Co., Ltd. (Yoshikin) powstała w 1954 r. w prefekturze Niigata, w mieście Yoshida (dzisiejsze Tsubame), jako lokalny producent wyrobów ze stali nierdzewnej. W 1960 r. wprowadziła serię nadal bardzo popularnych noży Bunmei Gincho, która zawojowała rynek japońskich noży kuchennych, wytwarzanych do tego czasu niemal wyłącznie ze stali konwencjonalnej. Sukces Yoshikin polegał na zastosowaniu technologii, dzięki której łatwiejsze w utrzymaniu narzędzia ze stali nierdzewnej wyposażono w klingi nie ustępujące pod względem jakości tradycyjnym nożom kuchennym, wykonanym ze zwykłych stopów stali.

Kolejny krok naprzód w rozwijanej przez Yoshikin koncepcji noży kuchennych wiązał się z zaadoptowaniem technologii produkcji zastaw stołowych: w ten sposób narodziła się linia GLOBAL. Od 1978 r. opierano się na założeniu, że te nowe, doskonale zaprojektowane i zaawansowane technologicznie noże, będą łączyły w sobie estetykę włoskiego wzornictwa, niemiecką wytrzymałość i japońską precyzję. Idea Yoshikin, aby cały nóż – od czubka ostrza po kraniec rękojeści – sporządzić z jednego fragmentu stali, zrobiła w świecie kulinariów furorę.

Pierwsze noże GLOBAL zaprojektował w 1985 r. Komin Yamada. Światowej sławy projektant wzornictwa przemysłowego zgodził się stworzyć linię produktów, które zrewolucjonizują rynek. Wykorzystał w tym celu najlepsze materiały i najnowocześniejsze trendy w designie. Dysponował niemal nieograniczonym budżetem, pracując nad nożami kuchennymi, które przypadłyby do gustu zarówno profesjonalnym szefom kuchni, jak i amatorom sztuki kulinarnej. Nowe narzędzia miały być wygodne i łatwe w użyciu, a zarazem sprostać oczekiwaniom wymagających konsumentów.

Dziś, po blisko 30 latach, noże GLOBAL są przede wszystkim ulubionymi narzędziami wybitnych mistrzów kuchni, którzy pracują w ekskluzywnych hotelach i restauracjach. Słynni kucharze regularnie prezentują je również w stacjach telewizyjnych, gdzie prowadzą programy kulinarne. Firma Yoshikin szczególnie aktywnie wspiera młodych kucharzy, sponsorując liczne szkolenia z ich udziałem – w kraju i za granicą. Nie zapomina też o ważnych wydarzeniach, które pogłębiają relacje w środowisku gastronomicznym. Wsparcie kongresów WACS (2002, 2004) i konkursu Bocuse d'Or (2005) zostało przyjęte z wielkim entuzjazmem przez uczestników tych spotkań.

Dzięki stałym kontaktom z kucharzami zespół projektantów Yoshikin nieustannie rozwija linię noży GLOBAL, biorąc pod uwagę sugestie i propozycje, które docierają do firmy z różnych stron świata.

NEWSLETTER
@