Garnek ze szkła z pokrywą, amerykańskiej marki VISIONS®. Naczynia kuchenne tej marki mają wyjątkowe właściwości: są unikalne, antyalergiczne, lżejsze niż aluminiowe, twardsze niż stalowe, odporne na skrajnie niskie i bardzo wysokie temperatury, oraz przezroczyste. Cechy garnków wykonanych ze szklanej ceramiki Pyroceram®:
- nie posiada w swoim składzie m.in. kadmu, ołowiu, chromu i niklu, dzięki czemu jest antyalergiczna;
- z uwagi na niską porowatość szkła, nie pochłania tłuszczy i zapachów gotowanych potraw, uniemożliwiając rozwój bakterii - antybakteryjna;
- przezroczyste ścianki pozwalają obserwować co dzieje się wewnątrz, bez potrzeby podnoszenia pokrywy;
- zdrowe przyrządzanie potraw - powierzchnia naczynia nie wchodzi w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi, a te zachowują maksymalną ilość wartości odżywczych;
- ciepło bardzo szybko się rozprowadza, co umożliwia optymalne gotowanie potraw na średnim, a nie na największym ogniu - oszczędza energię;
- odporna na skrajnie niskie i wysokie temperatury, oraz na jej gwałtowne zmiany;
- naczynia można używać na kuchenkach gazowych i elektrycznych, na płytach ceramicznych, w kuchenkach mikrofalowych oraz piekarnikach (bez pokrywki); można w nich podawać potrawy bezpośrednio na stół;
- łatwa w czyszczeniu - można myć w zmywarce.
Pokrywy Pyrex® to unikalna mieszkanka boru i krzemu, dająca wyjątkowo trwały, odporny na zarysowania i zmatowienie materiał. Szklane pokrywy mogą być używane z naczyniami VISIONS® na kuchenkach gazowych i elektrycznych, w kuchence mikrofalowej, lodówce i zamrażarce.
Naczynia z pokrywką można umieszczać w ciepłym piekarniku (np. po to, aby potrwa nie ostygła) ale pokrywa, sama w sobie, nie jest żaroodporna i nie należy umieszczać jej w bezpośrednim kontakcie ze źródlem ciepła, np. podczas zapiekania potraw w piekarniku z funkcją grill.
W naczyniach kuchennych VISIONS® najlepiej przyrządza się potrawy wymagające gotowania, mieszania lub smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu.
Użytkując naczynia Visions, postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami:
- podczas przyrządzania warzyw, ziemniaków lub makaronu, zagotuj najpierw wodę, a następnie powoli zacznij dodawać składniki;
- gdy używasz naczynia do czegoś innego niż gotowania, przyrządzaj potrawy na małym lub średnim ogniu - zbyt wysoka temperatura może sprawić, że jedzenie zacznie przywierać lub przypalać się;
- smażyć należy w oleju o głębokości maksymalnie na pół centymetra;
- składniki należy umieszczać na obrzeżach patelni, ponieważ środek jest chłodniejszy i w tym miejscu jedzenie nie zrumieni się odpowiednio;
- gdy żywność zacznie się już gotować, zmniejsz ogień, aby delikatnie ją przysmażyć bądź dogotować na wolnym ogniu.
- Średnica: 11cm
- Wysokość: 21,25cm
- Pojemność: 2,5 Litra
- Materiał: garnek - Pyroceram - ceramika szklana, pokrywka - Pyrex - szkło borokrzemowe
- Można myć w zmywarce