Sztućce ze stali nierdzewnej Eternum

Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Pokaż tylko:  
nowości · promocje
Cena
od do
Widok:  
 

Sztućce ze stali nierdzewnej Eternum

Jeżeli poszukujesz najwyższej jakości komplety sztućców ze stali nierdzewnej do użytku domowego, restauracji czy hotelu to produkty belgijskiej marki eternum są dla Ciebie. Eternum, skupia się wyłącznie na produkcji sztućców ze stali nierdzewnej i jest w tej dziedzinie jednym z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie.

Powstała w Belgii w 1924 roku, gdzie do dziś ma swoją siedzibę, halę produkcyjną oraz potężny magazyn gotowych wyrobów. Produkty Eternum znaleźć można w domach, hotelach i restauracjach w ponad 60 krajach.

Zestawy sztućców Eternum Signature to wysokiej jakości asortyment, przeznaczony na świąteczne stoły i do najlepszych restauracji. Sztućce stołowe marki Eternum, projektowane są przez wielu znakomitych projektantów, m.in.: Pierre Collard, Santiago Sevillano czy Louise Charlier.

Rodzaje stali nierdzewnej

Stal nierdzewna to stop głównie żelaza z minimum 11% chromu. Do produkcji sztućców najczęściej używa się poniższych rodzajów stali:

1. Stal austenityczna - niemagnetyczna. Składa się z 18-20% chromu i 8-10% niklu. Jest niemagnetyczna i dlatego nie wykazuje reakcji na magnes. Najczęściej używa się stopów 18/8 i 18/10. Zawartość niklu sprawia, że ten rodzaj stali jest jedynym, który gwarantuje pełną odporność na korozję. Taką stal stosuje się do produkcji droższych serii sztućców.

2. Stal martenzytyczna, zawiera 10-18% chromu i może być hartowana - utwardzana. Jest najczęściej stosowana przy produkcji dobrych noży kuchennych, których ostrza muszą być dodatkowo utwardzane, w celu zagwarantowania skutecznego i długotrwałego użytkowania. Takie noże nie uszkadzają ceramiki i porcelany, a ponieważ są mniej odporne na korozję, nie należy myć ich w zmywarkach, zaleca się mycie ręczne i osuszanie bezpośrednio po umyciu.

3. Stal ferrytyczna zawiera 16-18% chromu i nie może być hartowana. Ten rodzaj stali jest nieco bardziej odporny na korozję niż stal martenzytyczna. Jest najczęściej stosowana do produkcji tanich aktykułów gospodarstwa domowego.

W przeciwieństwie do zwykłych stali, gdzie rdza rozwija się na powierzchni i może przenikać do całej masy, stale nierdzewne mogą tworzyć cienką, ciągła i szczelną warstwę tlenku chromu, która zapobiega przenikaniu utleniania się stali. Odpowiednia zawartość chromu tworzy ten fenomen nazywany Pasywacją. Podsumowując, pełną odporność na korozję można osiągnąć tylko wtedy, gdy cienka, pasywna warstwa może rozwijać się na czystej powierzchni wolnej od utleniania.

NEWSLETTER
@