Dwustronny kamień do ostrzenia noży kuchennych Global King 800/6000

Kod produktu: PB-04
Dostępna ilość: 5 szt.
Wysyłka do 2 dni
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
Koszty wysyłki - zobacz szczegóły
CENA: 269,00 zł
ILOŚĆ: -+
Opis produktu

Profesjonalny, dwustronny japoński kamień wodny do ostrzenia noży kuchennych. Na kamieniu można także ostrzyć wysokiej jakości noże, brzytwy oraz nożyczki. Składa się z dwóch powierzchni ostrzących: jedna strona ma granulację 800 (średnia ziarnistość), druga - 6000 (drobna ziarnistość). Granulacja 800 przeznaczona jest do normalnego ostrzenia, natomiast granulacja 6000 służy do wygładzania i polerowania powierzchni ostrza. Do kamienia dołączony jest wygodny pojemnik.

  • Wymiary: 18,5 x 6,3 x 2,5cm
  • Waga: 600g
  • Gradacja: 800/6000 (średnia/drobna ziarnistość)

Wskazówki dotyczące użytkowania

  1. Przed ostrzeniem zanurzyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub dopóki przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.
  2. Umyć i wysuszyć nóż. Postawić kamień tak, aby powierzchnia o granulacji 800 znajdowała się na górze.
  3. Ustawić klingę pod kątem 10-15o, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.
  4. Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.
  5. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.
  6. Przewrócić kamień na drugą stronę, tak, aby powierzchnia o granulacji 6000 znajdowała się na górze. Następnie wygładzić i wypolerować krawędź, stosując tę samą technikę, co podczas ostrzenia.
  7. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.

Kategorie, w których występuje produkt:

Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.

NEWSLETTER
@