Ceramiczna ostrzałka wodna do ostrzenia noży MinoSharp 220 Global szaro-czarna

Kod produktu: 220GB
CENA: 149,00 zł
produkt jest chwilowo niedostępny
Opis produktu

Dwufazowa, ceramiczna ostrzałka do ostrzenia noży, zaprojektowana specjalnie dla marki Global i przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Zbudowana jest z dwóch ceramicznych kółek o różnych ziarnach - białe kółko: ziarno grube; różowe kółko: ziarno średnie. Dzięki użyciu wody podczas ostrzenia, proces ten przebiega szybciej i dokładniej, a fabrycznie ustawione otwory - prowadnice, ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Gumowy uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.

Wskazówki dotyczące użytkowania:

  1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.
  2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.
  3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka z białym kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
  4. Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
  5. Włożyć pionowo nóż do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.
  6. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Ostrzałkę wypłukać w czystej wodzie.
  7. Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża. Zaleca się:
    1. dla noży Global po 7-8 razy w każdym kole
    2. dla noży innych marek najpierw po 15 razy w każdym kole.

Ostrzałki MinoSharp zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA - czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.

Kategorie, w których występuje produkt:

Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.

NEWSLETTER
@