Ręczny młynek do kawy

Ręczny młynek do kawy

Ręczny młynek do mielenia kawy ziarnistej

Colombia CrushGrind® to unikatowe rozwiązanie młynka wyposażone w składaną rączkę, dzięki czemu zajmuje niewiele miejsca w bagażu. Jak każdy miłośnik kawy wie, kawę należy zmielić bezpośrednio przed jej zaparzeniem. Do tego oczywiście niezbędne jest odpowiednie urządzenie w postaci porządnego młynka.

Młynek ten ma możliwość ustawienia stopnia grubości mielenia ziaren. Oczywiście ma to wpływ na smak i aromat kawy i powinien być różny w zależności od tego w jaki sposób ma być przyrządzona kawa.

Grubo zmielona kawa najlepiej sprawdzi się podczas zaparzania w zaparzaczu typu french press, natomiast średnio zmielona kawa świetnie nadaje sie do klasycznej kawiarki - cafe mocca.

Po zmieleniu, kawa znajduje się w dolnej części przezroczystej młynka, dzięki czemu łatwo ocenić czy jest jej dostateczna ilość. Pojemnik może dodatkowo pełnić funkcję pomocniczą przy napełnianiu młynka kawą ziarnistą przeznaczoną do zmielenia.

Dlaczego CrushGrind® Coffee?

Użyta ceramika Hi-Tech stosowana wewnątrz młynka jest naturalnym materiałem, który nie przenosi metalicznego smaku na kawę jak to może mieć miejsce w większości rozwiązań, gdzie stosuje się metalowe żarna. Jego użycie uwalnia olejki eteryczne z ziaren kawy, tworząc przyjemny smak oraz aromat. Zastosowany mechanizm CrushGrind® Coffee jest 2-5 razy wydajniejszy niż inne produkty na rynku. Precyzyjna i łatwa regulacja grubności ziarna umożliwia zastosowanie do różnych technik parzenia kawy od tureckiej do francuskiej.

Niska termiczna ekspansja ceramicznego żarna - częsci szlifujących prowadzi do jednolitego mielenia, co jest ważne, aby uniknąć słabego lub gorzkiego smaku kawy, a części ceramiczne można demontować w celu dokładnego wyczyszczenia.

Mechanizmy ceramiczne CrushGrind® wykorzystują w swoich młynkach najlepsi producenci akcesoriów kuchennych, tacy jak: Robert Welch, WMF, Nuance, Tupperware itd...

Prawdziwy aromat kawy z pomocą odpowiedniego młynka

Wpływ na kawę ma wiele czynników, takich jak jej pochodzenie - inaczej smakują kawy z afryki, a inaczej z ameryki południowej; gatunek - arabica czy robusta? a może mieszanka tych dwóch gatunków? termin zbiorów, suszenie, wypalanie i związane z nim warunki procesu - temperatura, wilgotność... Ostatecznie otrzymujemy wyjątkowe ziarna o wcześniej założonych "parametrach" smaku, aromatu czy zawartości kofeiny. Aby jednak ich nie zniekształcić, należy kawę zmielić nie później niż dwa tygodnie po wypaleniu i bezpośrednio przed zaparzeniem. Najlepiej jeśli użyjemy do mielenia żaren, które nie zakłócają tych "parametrów". 

  • smak i świeżość kawy znajdują się w olejkach eterycznych niezmielonych ziaren kawy;
  • olejki są uwalniane podczas mielenie ziarna;
  • smak i świeżość aktywowane są przez zmielenie;
  • po zmieleniu olejki szybko zaczynają parować;
  • ziarna kawy składają się z 800 różnych związków, które przyczyniają się do ich smaku. 50% z nich wyparuje w ciągu 30 minut po zmieleniu!
  • mielenie musi odbywać się tuż przed zaparzeniem kawy;
  • powoduje to nie tylko więcej smaku, ale także bardziej świeży i autentyczny smak.

Komentarze (0)

napisz komentarz