Najlepsze noże kuchenne wg Klientów

Najlepsze noże kuchenne wg Klientów

Polecane noże kuchenne - ranking TOP10

Tworzenie naszych rankingów popularności produktów opiera się na wynikach sprzedaży poszczególnych grup asortymentu. Poniższe zestawienie uwzględnia najchętniej kupowane u nas noże kuchenne, które są także dla nas wskazówką w którym kierunku rozwijąc naszą ofertę, aby była zgodna z oczekiwaniami Klientów. 

Pozytywne opinie naszych Klientów wskazują zarówno nam jak i kolejnym kupującym, że poszczególne noże spełniły oczekiwania nawet w najtrudniejszych warunkach. 

Na co należy zwracać uwagę przy wyborze noży? 

  • Przeznaczenie noży jest najistotniejszym czynnikiem podczas zakupu. Zwykle w naszej kuchni pojawia się conajmniej jeden nóż szefa kuchni, bez którego trudno sobie wyborazić wszelkie czynności kuchenne. Jego konstrukcja zapewnia uniwersalne zastosowanie podczas przygotowywania rozmaitych potraw. Odpowiedni kształt takiego noża sprawia, że możemy nim zarówno kroić mięso, siekać warzywa, porcjować, plasterkować etc. Zwykle posiada szerokie, świetnie wyważone ostrze, wygodą rękojeść i odpowiedni profil, aby łatwo się nim operowało. 

    Kolejny nóż, który należy posiadać w swoim arsenale to krótki nóż do obierania warzyw i owoców. Pomocny przy bardziej prezycyjnej pracy, przy której nóż szefa kuchni byłby niewygodny.

    Do porcjowania pieczywo niezbędny będzie długi, ząbkowany nóż do chleba, bez którego w obecnych czasach można się obyć, ponieważ zwykle pieczywo kupujemy już porcjowane. Noże tego rodzaju są coraz mniej popularne w naszym sklepie.

    Do przygotowywania potraw kuchni chińskiej, koreańskiej czy japońskiej wykorzystywane są specjalistyczne noże japońskie: deba, tomoko, nakiri, yanagi-sashimi, santoku... Cieszą się coraz większą popularnością, dlatego też oferta tego rodzaju noży w naszym sklepie jest bardzo duża. 
     
  • Jakość i rodzaj materiałów użytych do produkcji noży kuchennych. Tradycyjnie noże kuchenne mają ostrza wykonane ze stali nierdzewnej, ale coraz bardziej popularne stają się noże ceramiczne, dzięki którym warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku - inaczej jak to jest w przypadku ostrza stalowego, gdzie część warzyw zmienia smak i kolor, np. sałata ciemnieje. Stal nierdzewna użyta do produkcji noży różni się twardością, składem, proporcjami dodatków chromu, wanadu czy molubdenu, ilością warstw i technologią wytwarzania. W produkcji noży kuchennych, co ma odzwierciedlenie w naszej sprzedaży, królują marki japońskie, które mają kilkuset letnie doświadczenie w tym rzemiośle.
     
  • Ergonomia - najczęściej ten czynnik jest bardzo indywidualny. Każdy nóż inaczej leży w dłoni, ma inną masę, tak samo jak nasze dłonie są różne. Na ergonomię ma wpływ zarówno masa i wyważenie noża, jak i rodzaj, materiał, z którego jest wykonana rękojeść i jej kształt. Inaczej leży w dłoni mały nóż do warzyw, a inaczej duży nóż nakiri.

Ranking noży kuchennych 2017

1 Nóż szefa kuchni Elevate Joseph Joseph
2 Nóż do warzyw i owoców Elevate Joseph Joseph
3 Nóż szefa kuchni Spitzenklasse Plus WMF 20cm
4 Nóż szefa kuchni Grand Gourmet WMF 15cm
5 Nóż kuchenny uniwersalny Rosendahl Grand Cru
6 Nóż kuchenny szefa 18cm Global
7 Nóż do warzyw i owoców Elevate Joseph Joseph
8 Japoński nóż kuchenny Deba Satake Megumi 12cm
9 Nóż kuchenny do porcjowania z ostrzałką Slice Sharpen Joseph Joseph
10 Nóż Santoku TB Evercut 17cm

Komentarze (2)

napisz komentarz
22-03-2018 12:42   Marta

Szczerze powiedziawszy to wczesniej sobie nie zdawalam sprawy z tego, ze jest tak duzy wybor nozy i tyle ich rodzajow. U mnie w domu rodzinnym od zawsze byl jeden praktycznie do wszystkiego .. niestety bardzo mnie denerwowalo to, ze co chwile byl stepiony i nie nadawal sie do niczego. Sprawe troche naswietlily mi tego typu artykuly https://www.sklepogrodniczy.pl/blog/jak-wybrac-noz-kuchenny oraz powyzszy. Teraz mieszkam juz na swoim i nie chce popelniac tego samego bledu. Zastanawiam sie nad zakupem jakiegos zestawu nozy ceramicznych .. moje pytanie - co wybrac aby byl w jak najlepszym stosunku ceny do jakosci? Niestety czesto tak bywa, ze placimy za marke - nie jakosc wiec chcialabym tego uniknac. Z gory dzieki za konkretne propozycje. Pozdrawiam :)


15-01-2018 17:34   Odens

Trochę tendencyjny, ponieważ uwzglęnia tylko te noże, które mają w ofercie ;-)