AeroPress z pokrowcem

Kod produktu: 82R08

Produkt został wycofany ze sprzedaży i przeniesiony do archiwum

Brak możliwości zamówienia

Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą w kategorii Zaparzacze do kawy

Opis produktu

AeroPress zaparzacz do kawy z pokrowcem ułatwiającym transportowanie, znany i popularny na całym świecie. Wyjątkowe urządzenie, które dedykowane jest zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych baristów. AeroPress łączy w sobie zarówno funkcję french press, metody przelewowej zaparzania oraz tradycyjnego ekspresu do kawy, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej, pysznej i smacznej kawy jest niezwykle proste i szybkie.

Zaparzacz AeroPress pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie podczas jej zaparzania. Zmieniaj czas parzenia, temperaturę wody, którą zalewasz kawę, czy grubością mielenia ziaren kawy. Użycie AeroPress pozwala na otrzymanie jednorazowo do 250 ml kawy, a cały proces zaparzania zajmuje jedynie kilka minut.

AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi. Przygotowanie naparu z jego pomocą, jest możliwe w każdych warunkach. Możesz zaparzać nim kawę zarówno w domu czy kawiarni jak i podczas podróży, w hotelu czy pod namiotem. Zaletą jest oczywiście to, że wykonany jest z wytrzymałego oraz łatwego w utrzymaniu w czystości tworzywa.

AeroPress uznawany jest na świecie za jedną z najciekawszych, alternatywnych metod parzenia kawy. Na całym świecie organizowane są mistrzostwa, które zwieńczone są zawodami World AeroPress Championships.

  • Zawartość zestawu: urządzenie Aeropress, 350 filtrów papierowych, mieszadło, miarka, lejek, pokrowiec
  • Materiał: polipropylen, guma
  • Pojemność: 250 ml

Jak przygotować dobrą kawę z AeroPress?

  • przygotuje dozę kawy, 7-11g na 100ml wody. Najlepiej kawy jednorodnej, jasno i średnio palonej. Kawa powinna być grubiej zmielona niż do espresso, a drobniej niż do dripa - na tzw. gruby piasek.
  • umieszczamy papierowy filtr w plastikowym sitku i przelewamy wodą (by pozbyć się z filtra posmaku papieru)
  • tłok z gumową uszczelką umieszczamy w tubie i wsypujemy odmierzoną kawę
  • po zagotowaniu wody czekamy około minuty (wówczas mamy pewność, że nie zalejemy kawy wrzątkiem, do zaparzenia powinno się użyć dobrej wody, najlepiej filtrowanej o temperaturze: 88-96oC) i zalewamy na początku tak, by tylko delikatnie przykryć ziarna. Czekamy 30 sekund.
  • dolewamy wody niemal do pełna (do ostatniej kropki na podziałce, jest to około 200 ml) i mieszamy. Po 30 sekundach zakręcamy sitko z papierowym filtrem.
  • przygotowujemy kubek, odwracamy aeropress i powoli przeciskamy napar za pomocą tłoczka, aż do pierwszego syknięcia.
  • Gotowe!

NEWSLETTER
@